YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


12 Eylül'e yargı yolu

Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, Anayasa değişikliğinde uzlaştı. 12 Eylül yöneticileri hakkında yargıya başvuruyu engelleyen geçici 15. madde de, anlaşılan maddeler arasında.

ANKARA- TBMM Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nda, Anayasa'nın 24 esas maddesi ile tamamı 16 olan geçici maddelerinin değiştirilmesi konusunda uzlaşma sağlandı. Bu maddeler üzerinde değişiklik metni hazırlama çalışmaları gelecek hafta başlayacak. Meclis Başkanvekili Nejat Arseven başkanlığında toplanan komisyon, alt komisyonda yapılan inceleme sonucunda değişiklik öngörülen Anayasa maddelerini görüştü. Arseven, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Anayasa'nın 24 esas ve 16 geçici maddesinde değişiklik yapılması konusunda görüş birliği sağladık. Bu maddeler üzerindeki görüşmelere Pazartesi başlayacağız. Anayasa hukukçularının görüşlerini alacağız. İnsan hakları ve özgürlüklerle yargıya ilişkin düzenlemelere ilişkin Anayasa maddeleri konusunda alt komisyon çalışmaları devam ediyor. Partilerin yaklaşımlarında farklılık olduğu için bu maddelerin alt komisyonda ele alınması kararlaştırıldı. Yargı ve insan haklarına ilişkin paketi de mutlaka gündemimize alacağız." Arseven, değişikliğin "kolay bir iş olmadığını" ifade ederek, "Amacımız geniş kapsamlı bir değişiklik paketiyle Meclis'in önüne gelmektir" dedi.

Üzerinde uzlaşılan maddeler

Arseven'in verdiği bilgiye göre, uzlaşılan ve görüşmelere başlanacak maddeler şunlar: Mülkiyet hakkına ilişkin 34. madde; Siyasi Haklar ve Ödevler başlıklı bölümde Türk vatandaşlığı konusundaki 66. madde, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarına ilişkin 67. madde; milletvekili seçilme yaşını düzenleyen 76. madde, seçim dönemine ilişkin 77. madde, milletvekili seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimlere ilişkin 78. madde, YSK'nın üye sayısına ilişkin düzenleme getiren 79. maddenin 4. fıkrası. Yasama dokunulmazlığına ilişkin 83. madde, ödenek ve yolluklara ilişkin 86. madde, kanunların Cumhurbaşkanı tarafından yayınlanmasına ilişkin 89. madde, kanun hükmünde kararname çıkarma konusundaki 91. madde, Meclis soruşturmasına ilişkin 100. madde. Yürütme başlıklı 2. bölümde, Cumhurbaşkanı ve aranacak niteliklerle tarafsızlığı düzenleyen 105., Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen 102., Cumhurbaşkanı'nın görev ve yetkilerine ilişkin 104. maddeler. Cumhurbaşkanı'nın sorumluluk ve sorumsuzluk haline ilişkin 104. maddenin "Cumhurbaşkanı'nın re'sen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine, Anayasa Mahkemesi ve yargı mercilerine başvurulamaz" düzenlemesini içeren 2. fıkrası. Devlet Denetleme Kurulu konusundaki 108. madde, seçimlerde oluşturulacak geçici Bakanlar Kurulu'na ilişkin 114. madde, yerel yönetimlere ilişkin 127. madde, yüksek öğretim kurumları ve üst kuruluşlara ilişkin 130, 131 ve 132. maddeler, kamu kurum ve kuruluşları niteliğindeki meslek örgütlerine ilişkin 135. madde. Komisyonda, 1982 Anayasası'nın 16 geçici maddesinin değiştirilmesi konusunda da uzlaşma sağlandı. Değiştirilmesi konusunda anlaşma sağlanan geçici maddelerden 15'incisi, 12 Eylül 1980'de oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi, bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi üyeleri hakkında her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında dava açılamayacağını ve bu dönemde çıkartılan yasaların Anayasa'ya aykırılığının ileri sürülemeyeceğini düzenliyor. Partilerarası Uzlaşma Komisyonu, bu maddelerde değişiklik yapılmasına ilişkin görüşmelere gelecek hafta başlayacak.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...