YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Suçlu çocuklara' özel savcı

AB uyum sürecinde suçlu çocukların yargılanması için ilk olarak Ankara'da 'Çocuk Suçları Bürosu" kuruldu.

ANKARA- Avrupa Birliği adaylığı sürecinde birçok alanda yeni düzenlemelere giden Türkiye, suçlu çocukların yargılanmasında da uluslararası kriterleri uygulamaya geçiriyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bu kapsamda kurduğu "Çocuk Suçları Bürosu"nda iki savcıyı görevlendirirken, polise gönderdiği yazıda da, "15 yaşından küçüklerin savunmalarının avukat huzurunda, cumhuriyet savcısı tarafından alınacağı" kaydedildi. Çocuk suçlarının önlenmesi için harekete geçen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Çocuk Suçları Bürosu"nu kurarak, suçla tanışan küçüklerin hazırlık soruşturmalarını yürütmeleri ve bu çocuklara adli hizmet sunmaları için Cumhuriyet savcıları Bülent Ünlüsoy ile Musa Türkay'ı görevlendirdi. Konuyla ilgili çalışma yapan Cumhuriyet Savcıları Türkay ve Ünlüsoy, Ankara Valiliği, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ve ilgili gönüllü kuruluşlarla temasa geçerek, yardım talebinde bulundu.

Çocuklar için ayrı evrak

Cumhuriyet Savcısı Bülent Ünlüsoy imzasıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda, çocuk suçlarına ilişkin polisin yaptığı hazırlık evraklarında 15 yaşını bitirmeyen küçüklerin dosyalarının yetişkinlerinkinden ayrılmadan işlem yapıldığının görüldüğüne işaret edildi. Savcı Ünlüsoy, yetişkinlerle birlikte 15 yaşından küçük çocuğun aynı suça karışması durumunda polisten ayrı evraklar düzenlemesini isteyerek, 15 yaşından küçükler için çocuk mahkemelerine dava açılacağını kaydetti. Savcı Ünlüsoy, polisin hazırlayacağı hazırlık dosyalarında dikkat etmesi gereken noktaları ise şöyle sıraladı: "Küçüklerin savunmaları, müdafi avukat huzurunda ve cumhuriyet savcılarınca alınacaktır. Küçük çocukların nüfus kimlik bilgileri (sene, ay, gün) olarak belirtilmek suretiyle çıkarılacaktır. Suç tarihinde işledikleri iddia olunan suçla ilgili farik ve mümeyyiz olup olmadıklarına dair Ankara Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü'nden rapor alınacaktır". Ünlüsoy, yazının ilçe emniyet müdürlükleri aracılığıyla tüm karakollara gönderilmesini de istedi. Savcı Ünlüsoy, yeni bir uygulama başlattıklarını ifade ederek, çocukların ceza usulüne uygun, Avrupa standartlarında yargılanmalarını sağlamaya amaçladıklarını söyledi. Çocukların korunmasını ve adaletin hızlandırılmasını hedeflediklerini belirten Ünlüsoy, polisi de nasıl hazırlık soruşturması yapacakları konusunda uyardıklarını ifade etti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...