YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Demiryollarında kalite sorunu

Bir süre önce minik yeğenime bir hediye almam gerekti, düşündüm, araştırdım... Ona öyle bir hediye almalıydım ki, hem teknolojiyi, hem güzellikleri anlatsın. Vitrinlere baktım ve bu iki unsuru bir arada bulabileceğim tek oyuncağın bir tren olduğuna karar verdim. İçimden bir ses O'nun teknolojiyle tanışıklığının böyle bir vasıtayla başlamasının doğru olacağını söylemişti bana. Oyuncakçı dükkânlarında son zamanlarda boy gösteren şiddet içerikli objelerin yanında trenlerin de hâlâ varlığını sürdürüyor olması ne güzel...

Konya'dan gönderdiği email mesajında başından geçen son derece önemli iki tüketici sorununu anlatan Murat Kayacan isimli okurumun yazısını okuyunca bir de geçtiğimiz Cumartesi günü yaptığım tren seyahati geldi aklıma. O gün İstanbul Valiliği'nin sokak çocuklarıyla ilgili bir toplantısına katılmıştım. Sabah başlayan toplantıyı ikindiye kadar izledim. Aynı gün Bakırköy'de arkadaşımın nikahı vardı. Oraya mutlaka yetişmeliydim, bu yüzden içim buruk toplantıdan ayrıldım. Bakırköy'e nasıl gidebilirdim... O kadar az vakit kalmıştı ki... Camiye girdiğimde bunları düşünüyordum. Namazdan sonra saati sorduğum yanımdaki hanım bana nasıl gitmem gerektiği konusunda öyle bir ipucu verdi ki bu da ancak caminin bereketi olabilir diye düşündüm. Hemen bir taksiye atladım, üç dakika sonra Cankurtaran'daki tren istasyonundaydım. Sultanahmet'in eskilerden kopup gelen ve bugünün çarpık binalarının bile gölgeleyemediği inançla inşa edilmiş güzelliklerinin üstüne ne de güzel yakışıyordu raylar. Demek ki çarpık teknoloji herşeyi bitirememişti çok şükür. Treni beklerken benimle aynı barıkta oturan hanım da benim gibi düşünüyordu. Az önceki toplantıda kafama takılan "Sokak çocukları nasıl kurtulur?" sorusu artık bunaltmıyordu beynimi. Demek ki hâlâ bir köşede canlandırıldığında bugünün dertlerine derman olacak değerler kalmış...

Camide bana yol gösteren hanım bu yazımı okur mu bilemiyorum... Ona; sadece arkadaşımın nikahına beni saatinden çok önce yetiştirdiği için değil aynı zamanda kafamdaki kocaman soruların çözümü yolunda beynimdeki bazı noktaların harekete geçmesine vesile olduğu için de şükranlarımı arzediyorum. Allah razı olsun.

Teşekkür edeceğim bir başka isim de başta da belirttiğim gibi Konya'lı Okurum Murat Kayacan. Murat Bey'in mailinin konumuzla ilgili kısmı aynen şöyle:

"10. 2. 2000 tarihinde TCDD İşletmesinden İstanbul'dan Konya'ya yataklı vagonla seyahat için iki bilet satın aldım ve bu biletlere öğretmen indirimi ile 20 milyon 800 bin TL. ödedim. Bu kadar para ödememe rağmen seyahat sırasında karşılaştığım eksiklikler beni gerçekten mağdur etti. Normal bilete göre yüzde yüz fazla miktarda ödediğimiz paraya karşılık olarak verilen havlu ve bardak hiçbir işe yaramadı çünkü vagonun suları akmıyordu. Sonuçta İstanbul'dan Konya'ya kadar yataklı vagonda kuşetli vagon yolcusu gibi seyahat ettik..."

Murat Bey'in anlattıkları bana İstanbul'da Belediye'nin bir süre önce gündeme getirdiği ve ulaşımda raylı sisteme ağırlık verilmesi amacına dayalı olarak hazırlanan tüp geçit projesini hatırlattı. Hemen Basın Danışmanlığıyla görüştüm ve bu projenin hangi aşamada olduğunu sordum. Basın Danışmanlığı yetkilisi Üftade Oğuz'dan, hayata geçtiğinde köprülerin trafik yükünü hafifletip, Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlamakla kalmayıp aynı zamanda her iki yakadaki demiryollarını işler duruma getirecek bu projenin Ankara'dan onay beklediğini öğrendim. Bu projenin beklemesi kimin işine yarar bilmiyorum ama sanıyorum bazı otomobil satıcıları ya da benzin istasyonu sahipleri gidişattan pek rahatsız değildir.

Yine de mutluyum; mesafe uzak ama;

Eminim Ankara'daki yetkililerimiz; işe gidip gelirken kilitlenen trafikteki halkın çilesini, otomobillerin egzoz gazları yüzünden tüketicinin sağlıklı çevrede yaşama hakkını karartan sis bulutlarını, toplu taşım yetersiz olduğu için bireysel araç kullanımıyla hergün artan benzin tüketimi yüzünden canavarlaşan enflasyonun Türkiye ekonomisine vurduğu darbenin acısını yüreklerinde hissediyorlardır.

Tüketicime zararını tazmin hakkı olduğunu kendisine yolladığım cevap mailinde belirttiğim gibi hatırlatıyor ve anlattığım şekilde gerekli girişimlerde bulunduğu takdirde mağduriyetini gidermesinin mümkün olduğunu birkez daha hatırlatıyorak Osmanlı'dan miras aldığımız demiryollarını geleceğe uzatacak kaliteli hizmet anlayışının gelişmesini diliyorum.


http://www.tuketiciler.org/turkish/kim.htm
25 Şubat 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...