YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Yanlışlığı düzeltiyorum

 
Muzipliğin muziplik olduğu gözardı edilerek AEG markasıyla siyasi düzen arasında bir paralellik kurmanın yanlışlığını kabul ediyorum.

 

Bu sütunda yayınlanan son (bir önceki) yazım dolayısıyla aldığım bir mektubu sizlere aktarmam gerekiyor:

Sayın Özel,

Yeni Şafak gazetesinin 22 Şubat tarihli köşenizde, Türkiye'deki siyasi düzeni anlatmak için AEG markasını "kullanmanız", çalışanlarımızı, bayilerimizi, servislerimizi kısaca tüm AEG ailesini son derece üzmüştür.

Almanya'da 100 yılı aşkın geçmişi olan ve 1994'ten itibaren de beyaz eşyada dünya lideri Electrolux grubu çatısı altında yer alan AEG, Almanya'da beyaz eşyanın en köklü ve en güvenilir markaları arasında anılmakta, tüm Avrupa'da teknolojik gelişmenin ve çevre koruma bilincinin simgesi olarak bilinmektedir. Nitekim AEG'yi bir yaşam boyu kullanan Almanlar arasında bu markanın kısaltması "Aus Erfahrung Gut" (Türkçe söylersek, "Kalitesi Tecrübeyle Sabit") ifadesiyle özdeşleştirilir.

AEG markasıyla siyasi düzen arasında bir paralellik kurarak, bu markanın haksız bir şekilde yıpratılmasının tüketicileri yanılttığına, olumsuz yönde etkilediğine inanıyor ve bu yanlışlığın düzeltilmesini diliyoruz.

Saygılarımla,

(imza)

Engin Özsayın

Electrolux - AEG Satış Müdürü

Yanlışlığı nereden başlayarak düzelteceğimi tam kestiremiyorum. Benim geçen yazımda muzip Alman gençlerine atfederek zikrettiğim ifade gerçekten bir muziplikti ve ne okuyucularım, ne de AEG ailesi tarafından ciddiye alınacağını aklıma getirmiştim. Tersine yazdıklarımın tebessümle ve anılan markaya bir sevimlilik atfedilerek karşılanacağını düşünmüştüm. Yine de Sayın Özsayın haklıdır, zira popüler kültürle zihinleri allak bullak edilmiş insanların neyi nasıl anlayacaklarına dair bir ön belirlemede bulunmak imkânsız. AEG Satış Müdürü mektubunda AEG'nin bazı Almanlar tarafından Kalitesi Tecrübeyle Sabit anlamına gelen "Aus Erfahrung Gut" şeklinde açımlandığını belirterek benim andığım Almanca açılımı silmiş, etkisini izale etmiş oluyor. Ödeşmemize bu yetmediyse hemen belirteyim ki benim evimde AEG marka bir buzdolabı var, yirmi iki senedir fişi takılıdır ve çalışıyor.

Benim yazımda asıl düzeltilmesi gereken yanlışlık "elektrik fişine takmışlar" deyişimdedir. Fiş takılır ve fakat fişe takılmaz. Takılan şey prizdir. Fiş prize takılır. Ayrıca "einsetzen" yerine "einschalten" desem daha doğru olurdu. Bu yanlışları düzeltmeme fırsat verdiği için Sayın Engin Özsayın'a çok teşekkür ederim. Muzipliğin muziplik olduğu gözardı edilerek AEG markasıyla siyasi düzen arasında bir paralellik kurmanın yanlışlığını kabul ediyorum. Benim AEG ile veya herhangi bir başka markayla bir meselem, bir alıp veremediğim yok. Bir markanın yıpratılması da, yüceltilmesi de ilgi alanımın tamamen dışındadır. Fakat bunları böylece belirtmekle her şeyi yerli yerine oturtmuş olmuyoruz ne yazık ki. Her şey biraz daha karıştı galiba. Ya yarın Cumhurbaşkanlığından bir mektup alırsam, bu mektupta bana bazı paralellikler kurmakta ısrar etmem gerektiği ikaz edilir ve Türkiye'deki siyasi düzenin kalitesinin tecrübeyle sabit olduğu beyan edilirse?


25 Şubat 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

İsmet Özel

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...