YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


DYP LİDERİ ÇİLLER'DEN ORTAKLARA KÖŞK ZİYARETİ

'Halkta ısrar etmeyiz'

ANKARA- DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, cumhurbaşkanlığı süresinin 5+5 olarak değiştirilmesi için çıktığı liderler turunda olumlu izlenim aldığını söyledi. Çiller, 'halk seçsin' tekliflerinin bir an önce komisyonda görüşülmesi gerektiğini belirterek, "Bu Meclis'te de oylansın gibi bir tasarrufumuz veya bir ısrarımız olmaz. Çünkü, bu konuda polemik yaratılmasını istemiyoruz" dedi. Çiller, Başbakan Başkanı Bülent Ecevit, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile TBMM'de ayrı ayrı görüştükten sonra gazetecilere açıklamada bulundu. Cumhurbaşkanını 'halk seçsin' tekliflerinin komisyona indirilmesi gerektiğini belirten Çiller, bunun kabûl görmesinden çok büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirdi. Bunun reddedilmesi durumunda ise gündemden kalkacağına dikkati çeken Çiller, "Bu Meclis'te de oylansın gibi bir tasarrufumuz veya bir ısrarımız olmaz. Çünkü, bu konuda polemik yaratılmasını istemiyoruz" dedi. Çiller, daha sonra şöyle konuştu: "Bu işi çözmek mi istiyorsunuz? O zaman hemen yarın komisyonu toplayın ve 'halk seçsin' teklifini, madem bütün liderler buna sıcak bakmıyorsunuz, reddedin. Geride tek teklif kalır, o da 'Meclis seçsin' teklifidir. Bu teklifimiz 80'den fazla imzayla hazırdır. O da Meclis Başkanlığı'ndadır" diye konuştu.

'Yılmaz'ı uzlaşmacı gördüm'

Çiller, Mesut Yılmaz'ın, "uzlaşmacı bir psikoloji gördüğünü" söyledi. Çiller, Yılmaz'a yönelik sözleri hatırlatılması üzerine "Bugüne kadar olan gelişmelerde kamu vicdanı, bu konudaki samimiyetsizliği sorgulamıştır. Bizim söylemlerimiz,kamuoyunda yaratılan bu duygunun bir ifadesinden ibaret. Bugün itibariyle, bugün gördüğümüz ortamın daha uzlaşmacı olduğunu söyleyebilirim" dedi. Çiller, bir gazetecinin, "Önemli olan teklifin kabulü değil mi? Bu konuda liderlerle temaslarınızdan ne sonuç aldınız?" sorusuna da Çiller, "Bu konuya da değindik ve özellikle Sayın Başbakan'a sorduk. Acaba 367 oyu alarak, hatta referanduma gitmeden bu meselenin Meclis'te çözülmesi imkanını nasıl değerlendiriyorsunuz, şeklindeki sorumuza, umutlu olduğunu ifade etti, bunun olabileceğini düşündüğünü söyledi. Böyle olması gereği üzerinde de bir görüş ortaya çıktı denebilir" karşılığını verdi.

'Yılmaz, yelkenleri suya indirmiş'

Bu arada, Yılmaz-Çiller arasında yaşanan görüşmeyi değerlendiren DYP'liler, ANAP liderinin uzlaşmacı bir tutum sergilediğini ifade ettiler. Yılmaz'ın 'redci bir anlayış' içinde olmadığına dikkat çekilirken, DYP Genel Başkan Yardımcısı İsmet Attila, "Yelkenleri suya indirmiş görünüyor" ifadesini kullandı. DYP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci ise "Olumlu bir görüşme idi. Uzlaşmacı bir cumhurbaşkanı adayı görünümündeydi" diye konuştu.

Ecevit: Koalisyon sapasağlam

Başbakan Bülent Ecevit, Çiller'le yaptığı görüşmeyi yararlı olarak nitelendirdi. Yaklaşık 35 dakika süren görüşmenin ardından Ecevit, DYP ile DSP arasında Cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda görüş ayrılığı bulunmadığını söyledi. Ecevit, "Sayın Çiller ve arkadaşları ile Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili ayrıntıları görüştük. Her iki parti arasında da herhangi bir görüş ayrılığı bulunmuyor" dedi. Görüşmede DYP'nin 'Cumhurbaşkanını halk seçsin' önerisine Ecevit karşı çıkmadı. Ancak bu öneriye destek olmayacaklarını söyledi.

Yılmaz sadece dinledi

Çiller'in liderler turunda en kısa görüşmesi ANAP Lideri Mesut Yılmaz'a oldu. 25 dakika süren görüşme boyunca Çiller'in hep konuştuğu, Yılmaz'ın ise sadece dinlediği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, Çiller göreşmede öncelikli olarak FP ile birlikte verdikleri cumhurbaşkanın halk tarafından seçilmesi ile ilgili teklifi gündeme getirdi. Ancak Yılmaz bu teklifin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yılmaz'ın bu cevabı üzerine Çiller, "Biz 5+5 ile ilgili olarak partide 82 imza topladık ve bununla ilgili bir teklif hazırladık. Siz de hükümet ortağı partiler olarak destek verin" dedi ve teklifi Yılmaz'a verdi. Yılmaz, DYP'nin 5+5 teklifi ile hükümet ortaklarının 5+5 teklifi arasında bazı küçük farklar olduğunu söyleyerek, DYP'nin hükümet ortaklarının teklifini desteklemesinin daha doğru olacağını söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...