YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Kudüs olmadan asla

Camp David'de sürdürülen Ortadoğu görüşmeleri Kudüs'ün nihai statüsünün çözülememesi üzerine kesilme noktasına geldi.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın himayesinde Camp David'de 9 gün boyunca aralıksız sürdürülen Ortadoğu barış görüşmeleri Kudüs'ün nihai statüsü konusunda çıkmaza girdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada önce İsrail Başbakanı Ehud Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat arasındaki barış müzakerelerinin anlaşma sağlanamadan sona erdiği belirtildi. Ancak daha sonra, Barak ve Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat'ın Camp David'de kalmaya devam edecekleri bildirildi.

İsrailli ve Filistinli kaynaklar, Barak ve Arafat'ın Camp David'de görüşmeye devam edeceklerini söylediler. Apar topar bir açıklama yapan Clinton da, "İki taraf arasında çok farklılık var ancak görüşmelerde ilerleme de elde edildi. Hiçkimse bu noktadan sonra vazgeçmek istemiyor" dedi. Clinton, G-8 zirvesi için Japonya'da bulunduğu süre içinde, Barak ve Arafat'ın Camp David'de kalarak, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile görüşmeleri sürdüreceklerini belirtti.

Arafat Kudüs'ü almadan dönemez

Mısır'da gerilla olarak başladığı bağımsızlık savaşında liderliğe kadar uzanan Arafat, Kudüs'ün başkent olduğu bağımsız bir devlet ilan edebilmek için son kozlarını oynuyor. Bıçak üstündeki zirveden Kudüs konusunda anlaşma çıkmamasına rağmen ne İsrail halkı, ne de Filistinliler, bağımsız Filistin'in bir gün ilan edileceğinden şüphe duymuyor. İsrail halkı kadar Filistin halkının da gergin bir bekleyiş içersinde olduğuna dikkat çeken Ortadoğu uzmanları, Arafat'ın Kudüs'ü almadan geri dönemeyeceğini aksi takdirde İzak Rabin'le aynı sonu paylaşmak zorunda kalacağını ileri sürüyor.

Barak, Kudüs'e karşı Batı Şeria'nın yüzde 95'ini önerse de hayatının en zor karar aşamasında olan Arafat, halen işgal altında bulunan Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin ilhak edileceği tehditlerine karşı direniyor. Filistinli Bakan Ebu Ziyyad da, Arafat'ın Doğu Kudüs'ü almadan geri dönmeyeceğini belirtti.

Barak'ı siyasi kasırga bekliyor

İsrail Başbakanı Barak, tarihi zirveden dönüşünde kendisini siyasi bir kasırganın içinde bulacak. Çoğunluğu kaybeden ve hükümeti dağılan Barak, ülkesine döndüğünde soru önergeleriyle yüz yüze gelecek. İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi ise, "Barak barışla dönerse, İsrail'i kendi içindeki mücadele sivil çatışma noktasına sürükleyebilir. Yok eğer eli boş dönerse, ülke bir anda kendisini Filistinliler'le çatışma halinde bulabilir" diye yazdı.

Clinton Mübarek ile görüştü

ABD Başkanı Clinton'ın, Camp David zirvesi konusunda Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi. Mısır televizyonu, "önceki gece geç saatlerde yapılan görüşmede iki liderin, İsrail ile Filistin tarafı arasında süren derin ayrılıklar konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu" belirtti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Kuraklık Asya'yı vurdu
Ortadoğu'dan Hindistan'a uzanan alanlar kuraklık pençesinde. Hayvan ve tarım ürünlerinin zarar gördüğü Orta ve Güney Asya'da insanlar kurtuluşu göçte arıyor.
Londra'nın insan hakları sicili bozuk

Rus vahşeti dinmiyor
Son haftalarda Çeçen mücahitler karşısında ağır kayıplar veren Rus ordusu sivillerden intikam alıyor. Mücahitlere diş geçiremeyen Rus askerleri, Çeçen sivilleri sebepsizce tutuklayarak toplama kamplarına götürüyor. Başta başkent Grozni olmak üzere büyük şehirlerin giriş-çıkışlarında arama yapan Rus birlikleri, hiçbir gerekçe göstermeksizin tutukluyor. Tutukladığı sivilleri arama bahanesi ile soyan ve gözlerini bağlayan Ruslar, Çeçen çiftçilere de baskı yapıp, daha olgunlaşmayan ekinlerin mücahidlerin eline geçmemesi için, biçilmesini istediler. Bu arada Çeçen mücahitlerin son saldırılarında 38 Rus askeri öldürüldü.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...