YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


8.1'lik açık utandırdı

Altı aylık sonuçları açıklamakta zorlanan Bakan Oral, 8.1 katrilyonluk bütçe açığının yer aldığı tabloyu atladı. Yılsonu açık hedefi 14.1 katrilyon lira olarak belirlenmişti.

Altı aylık bütçe sonuçlarını açıklamak için basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, bütçe açığını açıklayamadı. Bütçenin, altı ayda 8.1 katrilyon lira açık verdiği belirlendi. Maliye Bakanı Sümer Oral, ilk altı aylık bütçe sonuçlarını düzenlediği bir basın toplantısı ile kamuoyuna açıkladı. Altı aylık bütçe gerçekleşmeleri ile tüm bilgileri anlatan Oral, altı aylık bütçe açığını açıklamadı. Bütçe açığı ile ilgili sorular üzerine de açığı söylemeyen Oral, yılsonu için hedeflenen 14.1 katrilyon liralık bütçe açığının tutturulacağını bildirdi. Toplantı sonrasında basın mensuplarına dağıtılan basın bülteninde ise Oral'ın, altı aylık bütçe açığının ve faiz harcamalarının bulunduğu tabloyu atladığı görüldü. Basın bültenini baştan sona okuyan Oral'ın, bütçe açığının bulunduğu tabloyu atlaması dikkat çekti.

Altı ayda 8.1 katrilyonluk açık...

Oral'ın, atladığı tabloya göre, yılın ilk altı ayında bütçe giderleri 23 katrilyon 662 trilyon lira, gelirler ise 15 katrilyon 526 trilyon lira oldu. Yılın ilk altı ayındaki bütçe açığı ise,8 katrilyon 136 trilyon lira olarak gerçekleşti. Yılın ilk altı ayında bütçeden faize ise 13 katrilyon 30 trilyon liralık kaynak aktarıldı. Vergi gelirleri de 12 katrilyon 315 trilyon lira olarak gerçekleşti.

Oral: Hedefleri tutturduk

Bütçe açığını açıklamayan Oral, yılın ilk altı ayında bütçe hedeflerinin hepsinin tutturulduğunu söyledi. Oral, toplam bütçe gelirlerinde hedefin yüzde 13.4, vergi gelirlerinde hedefin yüzde 9.6, faiz dışı fazla hedefinin ise yüzde 56.8 oranında aşıldığını kaydetti. Oral, toplam bütçe gelirlerinin geçen yıla göre yüzde 106.6, vergi gelirlerinin de yüzde 108 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Oral, sadece faiz hariç giderlerde sadece binde 6 oranında bir sapma meydana geldiğini söyledi.

İyileşme mutfakta hissedilecek

Yılın ilk altı ayında elde edilen faiz dışı fazla ile Hazine'nin borçlanma ihtiyacının azaltılmasına büyük katkı sağlandığını ifade eden Maliye Bakanı Sümer Oral, hükümet olarak amaçlarının ekonomik programını kararlılıkla sürdürmek ve elde olunan iyileşmenin pazarda, evin mutfağında hissedilmesini sağlamak olduğunu bildirdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

Düşüşten 20 kişi sorumlu
Uzmanlar, "borsa oyuncusu" olarak da nitelendirilen spekülatörler karşısında yatırımcıların dikkatli olması uyarısında bulundular.
Koç'ta operasyon
Necati Arıkan'ın emekliliğe ayrılmasıyla Stratejik Planlama Grubu Başkanlığı'na, Mehmet Ali Berkman getirildi.
3 bin ton domuz yağı nerede tüketiliyor?
FP Karaman Milletvekili Zeki Ünal, Türkiye'de yılda 3 bin ton domuz yağı tüketildiğine ilişkin haberler üzerine bu yağın nerede tüketildiğini araştırmaya başladı. Ünal, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp tarafından cevaplandırılması istemi ile TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, öncelikle Türkiye`de 3 bin ton domuz yağı tüketildiğine ilişkin haberin doğru olup olmadığını sordu. Resmi kayıtlarda da 1999 yılında 10 bin ton domuzyağı ithal edildiğine dair bilginin olduğunu kaydeden Ünal, iç üretimle sağlanan 2 bin 990 ton domuz yağının elde edildiği çiftlikleri sordu. Zeki Ünal, soru önergesinde şöyle dedi: "3 bin ton domuz yağı hangi sektörlerde tüketilmekte ve ne tür gıda ve yiyeceklerde kullanılmaktadır. Domuz yağı ve etinin gıda tüketiminde kullanılması insan sağlığı ve dini inanç açısından ele alınarak Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?"

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...