YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Kimsenin "Öteki Türkiye"si yok!

Madem köşe yazarları kendi aralarında "Öteki Türkiye" diye bir şey var mı, yok mu tartışıyor, madem böyle yeni bir adet çıktı, ben de bir köşe yazarı olarak hadiseye kendi tuzumdan bir parça serpiştireyim.

Bu mevzû derin bir mevzû olmakla beraber, benim için sorun teşkil edecek kadar da değil hani!

Zaten şu kısa hayatımın hiçbir döneminde, arpacı kumrularının bile rahatlıkla altından kalkabildiği bu düşünme hadisesinde bir güçlüğüm olmadı.

Bugün de no problem çok şükür!

Lafı uzatmayıp, mevzûya bir an evvel pike yapayım:

Bana sorarsanız hiçkimsenin bir "Öteki Türkiye"si yok bu memlekette. Herkesin sadece bir tane "Türkiye"si var ve bu hiçbir zaman da değişmiyor.

Sakın yanlış anlamayın; "Bir tane Türkiye var!" demek istemiyorum, "Herkesin sadece bir 'Türkiye'si var!" diyorum.

Bu ikisi farklı şeyler!..

Geride kalanlar için lafı biraz açayım:

Bir kamyon şoförü, çok da uzun olmayan ömrü boyunca hep aynı karayollarında gider gelir. Taşıdığı tonlarca yükün karşılığı olarak çoluğuna çocuğuna sağladığı yegâne şey karın tokluğudur. Onun "Türkiye"si kamyon şoförünün "Türkiye"sidir. Hergün binlerce başka "Türkiye"nin önünden gelip geçer, ama kafasını çevirip başka "Türkiye" var mı, yok mu aramaz!

Altına gıcır BMW çekmiş zıpır tüccar çocuğu, bir kamyon şoförünün bütün emekliliği boyunca alacağı sigorta parasını kıvırıp benzin diye arabasına koyar. Onun da etrafta başka "Türkiye" var mı, yok mu gibi bir sorusu yoktur kafasında!

Bir memurla bir avukat, bir musluk tamircisi ile bir musluk fabrikatörü, bir amele ile bir operatör, bir evkadını ile bir kadın sorunları uzmanı, bir film yıldızı ile defterine o yıldızın resmini yapıştıran bir liseli kız, aynı toprakların üzerinde yaşamakla birlikte, kendi tarihi, coğrafyası, ekonomisi, edebiyatı, ahlakı ve başka şeyleri olan kendi "Türkiye"lerinde yaşarlar.

Birinin diğerinin "Türkiye"sinden haberi yoktur. Gözlerine çarpan diğer bütün "Türkiye" fotoğraflarının birer "fantazya" olduğuna inanırlar.

Başka "Türkiye"lerin, kitaplara konu bulabilmek, filmlere heyecan katabilmek için uydurulduğunu düşünür bu ülkede yaşayan insanlar büyük bir saflıkla.

Bu yüzden uzmanların kimseye haber vermeden gizlice toplanarak "sınıf" teşhisi koydukları kategorik öbekler, asla ve kat'a birbirleriyle çatışmazlar.

Çünkü sosyal varlık denen şey, kabuğundan fal dörtlükleri çıkan şekersiz bir ciklettir bizde sadece.

Bu sebepledir ki, oturup "Öteki Türkiye" tartışmasında racon tokuşturmak, olsa olsa bir ortaoyunu eğlenceliği yerine geçer.

İşte bakın ben size gerçeği söylüyorum:

Bu ülkede tam 65 milyon adet "Türkiye" var. Ve biliyor musunuz, hiçbiri gerçeğe benzemiyor!

Tartışma çok gerekli birşeyse, konunun hası da budur!


21 TEMMUZ 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...