T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Derviş'ten süper skandal

Hazine'den Yatırım Teşvik Belgesi almak isteyen Petlas ve İhlas Gazetecilik hakkında MİT'ten bilgi talep eden Kemal Derviş'in, Ramazan Mirzaoğlu için de inceleme yaptırdığı ortaya çıktı.

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in, teşvik belgesi isteyen iki şirket hakkında Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) rapor istediği ortaya çıktı. Derviş MHP'li Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun bir yazısını da incelenmek üzere MİT'e gönderdi.

Hazine Müsteşarlığı'na başvurarak Yatırım Teşvik Belgesi isteyen Petlas Lastik Sanayi ve Tic. A.Ş ile İhlas Gazetecilik A.Ş., "Ulusal Güvenlik" sendromunun kurbanı oldu. İki şirketin teşvik belgesi müracaatları için Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı yetkilileri arasında toplantılar yapıldı. Petlas'ın yaptığı başvuruda çeşitli engellerle karşılaşması üzerine devreye giren Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun girişimleri de sonuçsuz kaldı.

Talepleri reddedildi

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği 27.07.2001 tarih ve B.02.1.HM.0.TUGM sayılı "Gizli" kaşeli yazıda iki şirket hakkında istihbarat bilgisi istedi. Yapılan üst düzey toplantılar ve Başbakanlık Müsteşarlığı'nın askeri ve sivil güvenlik istihbarat kuruluşlarından bilgi ve belge istenmesi yönündeki kararını hatırlatan Kemal Derviş'e MİT Müsteşar Yardımcısı Emre Taner imzalı, 03.08.2001 tarihinde cevap geldi.

Kemal Derviş'e gelen cevap yazısında, Petlas'ın Kombassan Holding'in büyük ortağı olduğu ve bu kuruluşların "Milli Görüş yanlısı şahıslarca faaliyete geçirildiği", İhlas Gazetecilik A.Ş'nin ise "Nakşibendi Tarikatı kökenli Işıkçı kesiminin kontrolünde olduğu" belirtildi. Bunun üzerine yapılan tüm girişimler sonuçsuz kaldı ve yatırım yapmak isteyen her iki şirketin Yatırım Teşvik Belgesi talepleri reddedildi. Bu arada Bakan Derviş'in MİT'ten bilgi isterken 'arzederim' kelimesini kullanması da dikkat çekti.

Öte yandan ismi alınamayan bir başka şirket ise Yatırım Teşvik Belgesi almak için ilginç bir yol buldu. 20 kişilik yönetim kurulundan 19'u hakkında "müsbet" raporu gelen, ancak bir kişi hakkında "menfi" bilgi verilen şirket, Hazine'den Yatırım Teşvik Belgesi alamayınca sorun olan kişi istifa ettirildi. Alınan bilgiye göre, söz konusu şirket ancak bu şekilde belgeyi alabildi.

Mirzaoğlu'nu da MİT'e sordu

Teşvik belgesi almak için Hazine Müsteşarlığı'na başvuruda bulunan İhlas ve Petlas hakkında MİT'ten rapor isteyen Kemal Derviş'in başka bir skandala daha imza attığı ortaya çıktı. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı'na gönderdiği yazıda, aynı kabinede görev yapan MHP'li Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun Petlas'la ilgili olarak yazdığı bir yazının da soruşturulmasını istedi. Bakan arkadaşına güvenmeyip, hakkında MİT'ten soruşturma isteyen Derviş, böylece yeni bir skandalın daha yaşanmasına neden oldu.

 
Doğan'a ihale sorusu
İMKB, RTÜK Yasası'ndan ötürü ihalesi iptal edilen Doğan Holding'e enerji ihalelerinin son durumunu sordu. Doğan Holding "Bize bir tebligatta bulunulmadı" yanıtını verdi.
Yenal Ansen'e 4,5 yıl istendi
Halkbank eski Genel Müdürü Yenal Ansen'in de aralarında bulunduğu 8 kişi hakkında, usulsüz kredi verdikleri iddiasıyla, 14'er aydan 4 yıl 6'şar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Bakan Çakan yakın takipte
Ölüm orucu gerilimi
F tipi cezaevlerini protesto etmek için başlatılan ölüm oruçlarında geçtiğimiz gün bir kişinin hayatını kaybettiği Küçükarmutlu'da sular durulmuyor.
Samsun'da film gibi rehine olayı
Bir polisin silahını gasp eden, bir başka polisi de rehin alan alkollü şahıs, Terme'yi ayağa kaldırdı
Bayrampaşa'da yanlış tahliye
Bayrampaşa Cezaevi'nde tahliye edilmesi kararlaştırılan İdris Vural yerine, cinayet suçundan yatan bir başka tutuklu tahliye edildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

18 Ağustos 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED