T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Ladin kasetine sansür

Alman ARD televizyonu, Usame bin Ladin'in 11 Eylül saldırılarının sorumlusu olduğuna ilişkin kanıt olarak sunulan kasetteki tercümenin hatalı olduğu, bazı bölümlerin de kasten atlandığı iddia edildi.

Alman birinci kanalı ARD'de yayınlanan Monitor adlı haber programına katılan dilbilimciler ve yeminli tercümanlar, kasetin çevirisinde bazı bölümlere eklemeler yapıldığını açıkladı. Amerikan ABC kanalı ise, kasette, 'anlaşılamadı' olarak belirtilen bölümlerde, Suudi Arabistan'ın yardımına ilişkin bilgiler bulunduğunu ileri sürdü.

Alman kanalının iddiasına destek veren bilimadamları, Pentagon'un yaptığı çevirinin büyük bir bölümünün bin Ladin'i zanlı gösterecek bir biçimde formüle edildiğini söylediler. Alman Profesör, "Video kasetlerin deşifresini yapan Amerikalı tercümanlar, açık bir biçimde bazı bölümlere, duymak istedikleri sözleri eklemişler" dedi.

Suudi Arabistan'ı suçlayan ilgili bölümler çıkarılmış

ABC televizyonu da Ladin'in, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki isim olduğunu itiraf ettiği ve Amerikan hükümeti tarafından açıklanan video kasetin İngilizce'ye çevirisinde, bazı bölümlerin ABD tarafından kasten atlandığını savundu. Buna göre, kasette Bin Ladin'in konuştuğu şeyhin adı Halid El Harbi ve bu şeyh, konuşması sırasında, Bin Ladin ile görüşmek için Suudi Arabistan'dan Afganistan içine geçerken, Suudi Arabistan polisinin bir üyesinden yardım aldığını anlatıyor. Şeyh ayrıca, Suudi hükümetine bağlı olarak çalışan bazı din adamlarının, 11 Eylül saldırılarını destekleyen konuşmalar gerçekleştirdiğini söylüyor. Bin Ladin de Suudi Arabistan'da bir devlet üniversitesinde profesör olduğu ve dini hukuk konseyinin etkili bir üyesi olarak tanımlanan Şeyh Abdullah El Baraak'a konuşmasında değinerek, tam saldırı sırasında El Baraak'ın çok dokunaklı bir destek konuşması yaptığını, bunun için de kendisine teşekkür edilmesi gerektiğini belirtiyor.

"Sadece İslamcılar değil"

Bu arada, Bin Ladin'in konuşmasında, Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a düzenlenen saldırılarda lider konumundaki Muhammed Atta'nın yanı sıra Navaf ve Selim el Hamzi'nin adına da değindiği ABD televizyonunda iddia edildi.

Washington'daki bazı gözlemciler, Bin Ladin'e desteğin Suudi Arabistan'da sadece radikal İslamcılardan değil, bizzat Suudi hükümetinden geldiği iddialarının çok ciddi olduğuna ve Suudi Arabistan için 'kötü haber' anlamına geldiğine dikkati çekiyorlar. Ancak S. Arabistan ile işbirliğini sürdürme ihtiyacındaki ABD'nin, Suudi hükümetini utandıracak bir girişimden kaçınması da normal olarak değerlendiriliyor. CNN televizyonunda da yer alan bazı tercümanlar, kasette Suudi Arabistan ile ilgili bölümlerin çok net duyulmasına karşılık, Amerikan hükümetinin yaptırdığı alt yazı çeviride, "anlaşılamadı" ibaresinin kullanıldığını iddia etti.

Pentagon yalanladı

ABD Savunma Bakanlığı, Usame bin Ladin kasedinin İngilizce çevirisinde bazı bölümlerinin kasten atlandığı iddialarını yalanladı. Pentagon, kasetin kötü durumda olduğunu ve bazı bölümlerin çevrilemediğini açıkladı.

 
Afgan modeli Irak'a uymaz
Afganistan'da uygulanan askeri taktiğin Irak'a uymayacağını söyleyen Powell, "Bizi endişelendiren başka ülkeler de var. Somali'de yoğunlaşıyoruz" dedi.
ABD tabiatı bile terörist ilan etti
Körfez Savaşı'ndan sonra Irak siyasetiyle roman hikayesinin birleştirildiği 713 sayfalık "Yıkılmaz Kale" okurlara sunuldu. Önsözünde "Roman, dünyada erdem mücadelesi ve adaletsizliğe karşı savaşta bir yolculuk" ifadesi kullanıldı.
HAMAS'TAN İNTİHAR SALDIRILARINA SON
Hamas grubu, İsrail'i hedef alan intihar saldırılarını durdurduğunu açıkladı. Gazze'de açıklama yayımlayan grup, intihar saldırılarının yanısıra İsrail hedeflerine yönelik havan atışlarını da durdurduğunu bildirdi. Hamas'ın kararı, Gazze Şeridi'nde önceki gece grup liderleriyle Filistin Özerk Yönetimi yetkilileri arasında yapılan görüşmeden sonra aldığı kaydedildi. Üst düzey bir Hamas yetkilisi de, kararın, grubun "işgale direnme ve İsrail'in suçlarına cevap hakkını saklı tutma" şartına dayandığını söyledi. İsrail ise, Hamas'ın kararının, Filistin lideri Yaser Arafat'ın grubun faaliyetlerini yasaklamaması için yapılan bir "taktik" olduğunu öne sürdü. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Cebeliye mülteci kampında İslami Cihad ve Hamas üyeleriyle Filistin polisi arasında çıkan şiddetli çatışmada, ilk belirlemelere göre 1 kişi öldü, 40 kişi yaralandı.
22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED