T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Siyasi linç'e hukuk tokadı

AK Parti lideri Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin "çete" iftiraları Danıştay'da hukuk duvarına çarptı.

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik "siyasi linç" amacı taşıyan ve siyasi baskılarla yürütülen kampanya yargı duvarına çarptı. İçişleri Bakanlığı'nca, Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemini araştırmakla görevlendirdiği müfettiş Candan Eren'in, Erdoğan'la ilgili "çete kurmak" suçlamasıyla hazırladığı dosya, Danıştay'ca kabul edilmedi.

Erdoğan'ın Avukatı Hayati Yazıcı, "Hukuk dışı uygulamalar hukuka tosladı" dedi.

Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı dönemindeki tüm uygulamaları defalarca denetimden geçerek ibra edilmesine rağmen, son dönemde İçişleri Bakanlığı tarafından özel olarak görevlendirilen Müfettiş Candan Eren, bu dönemi yeniden ele almış ve teftiş adı altında büyük bir yıpratma kampanyası başlatmıştı. Eren'in iddia adı altında ortaya attığı iftiraları bazı gazetelerde de yayınlatması sonucu çocuklar dahil birçok masum kişi gözaltına alınmış ve işkence görmüş, bunlar doktor raporlarıyla da kanıtlanmıştı.

Danıştay kabul etmedi

Danıştay, İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 2001/588 karar ve 7.9.2001 tarihiyle Müfettiş Candan Eren'in hazırladığı raporla ilgili önemli bir karar aldı. AK Parti lideri Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemine ilişkin, "Devletin siyasi, sosyal, laik yapısını değiştirmek kastıyla cürüm işlemek üzere çete kurmak" suçlamasından yargılanma istemi yerinde bulunmadı.

Danıştay 2. Dairesi, çete suçlamasıyla ilgili madde yerine "görevi kötüye kullanma" suçunu içeren 230 ve 240. madde üzerinden dosyanın değerlendirilmesini kararlaştırdı. Söz konusu 230 ve 240. maddelerle ilgili davalar ise 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlenen suçlardan dolayı 4616 Sayılı Kanun gereği ertelenmiş durumda.

Danıştay, daha önce de Akbil, memur atamaları, öğrenci bursları ve ağaç dikimi konularından yapılan başvurularla ilgili Erdoğan'ın lehinde karar vermişti. Bu arada, Müfettiş Candan Eren ve ekibinin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda yeniden teftişe başladığı da öğrenildi.

Yazıcı: Hukuka tosladılar

Danıştay 2. Daire'nin aldığı kararı değerlendiren AK PartiGenel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avukatı Hayati Yazıcı, hukuku hiçe sayarak yürütülmek istenen kampanyanın 'duvara tosladığını' belirtti. Yazıcı, "Hukuk dışı uygulamalar hukuka tosladı. Bu kararı 'Erdoğan kurtuldu' diye değerlendirmek yanlış. Erdoğan'ın zaten suçu yok ki. Sayın Erdoğan'la ilgili 'çete kurdu', 'mafyavari iş yaptı' iddialarının nesnel olmadığı Danıştay tarafından kabul edilmiş oldu" diye konuştu.

 
'6 ayda düze çıkarın'
TÜSİAD: 2002'nin ilk yarısında Siyasi Partiler ve seçim yasalarını değiştirin, uyum yasalarını çıkarın. Devleti küçültün.
'Arjantin olmayız' demeyin
Muhalefet partileri, "Türkiye Arjantin olmaz diye kendinizi kandırmayın" mesajı göndererek, iktidar partilerini uyardı.
Türk Dünyası İstanbul'da buluştu
Özbekistan, Türkmenistan, Altay, Mogolistan, Başkurdistan, Tataristan, Kırım, Bulgaristan, Batı Trakya ve Gagauz Türkleri buluştu.
Vatandaş haklı olarak çok öfkeli

DSP'Lİ BUDAK DA ECEVİT'İ UYARACAK
Arjantin ekonomisinin iflası, hükümetin büyük ortağı DSP'nin iç muhalefetini de harekete geçirdi. Muhalifler, Türkiye'nin aynı akıbeti yaşamaması için hükümete son bir uyarı verme kararı aldı. Türkiye'nin toplumsal yapısının toplumsal patlamalara müsait olmadığını ve bun şansın iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak, "Türkiye'de böyle şeyler olmuyorsa bu hükümetin başarısından çok, toplumumuzun dayaşınmacı yapısından kaynaklanıyor. Türkiye'de sivil toplum örgütleri özellikle sendikalar bu konuda aşırı sabırlı davranarak, hak arama hakkından bile vaçgeçiyorlar. Bir grup milletvekili ve bazı duyarlı sendikalarla birlikte hükümete bir uyarı vermeye hazırlanıyoruz. IMF politikalarında ısrar edildiği takdirde asıl felaket 2002 yılında yaşanacak" dedi.

22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED