T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'6 ayda düze çıkarın'

TÜSİAD: 2002'nin ilk yarısında Siyasi Partiler ve seçim yasalarını değiştirin, uyum yasalarını çıkarın. Devleti küçültün.

Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Tuncay Özilhan, sorunların çözüm yolunun Siyasi Partiler Yasası ve seçim sistemi değişikliklerini gerçekleştirmekten geçtiğini, bunun da 2002'nin ilk yarısında yapılması gerektiğini söyledi. Özilhan, enflasyonu hızla düşürmeye çalışmak yerine kademeli bir "dezenflasyon" politikası izlenmesini önerdi. 2002 yılına olumlu bir rüzgarın yakalanmış olarak girildiğini anlatan Özilhan, bu rüzgardan, en iyi şekilde faydalanmak için rotanın doğru seçilmesi, farklı alanlarda, farklı görevler üstlenmiş olan herkesin, uyarılarını dikkate alması gerektiğini kaydetti.

Reformlarda tıkanıklıklar var

Özilhan, TÜSİAD'ın Ankara'da Hilton Oteli'nde düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ekonomi ve siyasetin bir yılını değerlendirdi. Yapısal reformlar alanında başarılı bir yıl geçirildiğini ve birçok tasarının yasalaştığını ifade eden Özilhan, sıradaki "kritik" konularnı İhale Yasası, Türk Telekom'un özelleştirilmesinin kolaylaştırılmasına ilişkin yasa ve kamu bankalarının yeniden yapılandırılmasının tamamlanması olduğunu vurguladı.

Konuşmasına, "Kuşkusuz reform alanlarında, yürütmeyle ilgili önemli tıkanıklıklar bulunmaktadır. Yapısal program hızla ilerliyor gibi görünsede uygulama süreci, ya hiç gerçekleşmemekte ya da çok yavaş gelişmektedir" diye devam eden Özilhan, önemli bir noktanın da, 2001 yılında varlığını sık sık hissettiren hükümet içi koordinasyon esikliği olduğunu savunurken, "Başarılı olabilmek için ekonomi yönetiminin tüm kurumlarıyla tek elde toplanması tartışılmaz bir zorunluluktur" diye konuştu.

Özel sektör küçülüyor

"Kamu yönetiminin yeniden yapılandırılması"nın "devletin küçültülmesi" diye slogan düzeyinde kaldığını kaydeden Özilhan, özel sektörün iki yıldır küçüldüğünü, buna karşın kamu sektörünün şişirilmiş kadrolarının kaynakları sarfetmeye devam ettiğini söyledi. Yabancı sermaye izinleri için İrlanda'daki gibi, müstakil bir kurumun oluşturulmasını, bürokrasinin azatılması, vergi sisteminin basitleştirilmesini de öneren Özilhan, bankacılık sektöründeki düzenlemelerin olumlu yönde ilerlediğini ancak, "aktif yönetim şirketi" gibi şirketlere nefes aldıracak önlemlerin sözden fiiliyata geçirilmesini istedi.

Siyasi güven için öneriler

Piyasalardaki "güvensizlik" havasının "siyasi istikrarsızlık korkusu"ndan kaynaklandığını anlatan Özilhan, bunun aşılması için siyasi reformlara ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Özilhan, "Bu sorunları aşmanın yolu, uzlaşma platformunu, siyasi reformlara doğru genişletmek ve 2002 yılının ilk yarısında Siyasal Partiler Yasası ve Seçim Sistemi değişiklikleri gerçekleştirmektir" dedi.

TÜSİAD'ın bu konuda geniş kapsamlı bir kamuoyu araştırması yaptırdığını ve vatandaşın yüzde 80'nin bu değişiklikleri istediğini bildiren Özilhan, ayrıca "hangi somut yasa değişikliklerinin gerekli olduğu" konusunda çeşitli kuruluşlarla ortak bir çalışma yürükttüklerini söyledi.

Siyasi reformların önemli bir parçasının, Anayasa değişikliklerine uyum yasaları olduğunu vurgulayan Özilhan, böylece Kopenhang Siyasi Kriterleri'ne uyum sürecinin 6 ay içinde tamamlanabileceğine işaret etti. n ANKARA

KAYHAN: BAKANLARI AZALTARAK BAŞLAYIN

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Muhharrem Kayhan da, siyasi partiler yasası ve seçim sistemi değişikliklerini de içeren siyasi reformların, bir an önce devreye zokulmak zorunda olduğunu söyledi. Kamu yönetimi reformunun, hsükümet tarafından, basit tasarruf önlemleri ve erken emeklilik yoluyla "personel tasarrufu" olarak görüldüğünü kaydeden kayhan, reel sektörü hayata döndürme lafının olduğunu ama uygulamasının olmadığını savundu. Kayhan, "Hükümet içinde de görüşüldüğü gibi bakanlık sayısının azaltılması, reform için iyi bir başlangıç noktası olacaktır. Güçlü bir güven etkisi sağlamak, Türkiye'nin siyasal sistemin kendini yenileme kapasitesine sahip olduğunu göstermekle mümkündür. Bu yüzden siyasi partiler yasası ve seçim sisteminde değişiklikleri de içeren siyasi reformar biran önce devreye sokulmak zorundadır" dedi.



22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED