T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

Gerikalmışlığın göstergesi

Hiç bir gelişmiş ülkede minibüs bulamazsınız. Metro ve tramvayı merkeze alan ulaşım teknolojilerinin yanında İstanbul, kural tanımaz minibüsleriyle ortaçağı hatırlatıyor.

İstanbul'un keşmekeşliğinin en büyük suçlusu gösterilen onlar... Ne trafik kurallarına uyuyorlar, ne de hoşgörüye sahipler. İstedikleri yerde dur-kalk yapıyorlar. Onlar eleştiriliyorlar ama, başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bugünkü koşullarda onlara ihtiyaç duyulduğunu herkes kabul ediyor. Onlar minibüsçüler. Şehrin yüzde 20'sini bir noktadan başka bir yere taşıyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Rafet Bozdoğan, "İstanbul'da bir minibüs gerçeği var. Ha deyince kaldıramıyorsunuz. İstanbul'da her gün 7 bin minibüs trafiğe çıkıyor. Şehrin değişik noktaları arasında yaklaşık 240 hat üzerinde çalışıyorlar" derken, raylı sistemlerin ard arda devreye girmesiyle minibüslerin bu sistemlere entegre edileceğini de açıklayarak, minibüsçülerin tepkisinden kaçınıyor.

'Hemen kaldıramayız'

Minibüslere yönelik en sert eleştiri ise yine halktan geliyor. İstanbul'un yaşanılır bir kent olması için önce minibüslerin kaldırılması gerektiğini savunan İstanbullular, minibüsleri geri kalmışlığın bir göstergesi olarak yorumluyorlar. Herkesin eleştirdiği ama hiçbirimizin vazgeçemediği minibüsler, İstanbul ulaşımının kısa mesafede tamamına yakınını, uzun mesafede ise önemli bölümünü sırtlıyor. İstanbul'da günde yaklaşık 10 milyon motorlu araç ve yaklaşık 5 milyon yaya yolculuğu yapılıyor. Motorlu araç yolculuklarının yüzde 20'sini minibüsler karşılıyor. Dolayısıyla minibüsler, İstanbul'da her gün iki milyon motorlu araç yolculuğunun yükünü çekiyor. Yolcuların minibüslerde gittikleri uzaklık ise ortalama 6-8 kilometre.

KURAL TANIMIYORLAR

İstanbul'da toplu taşıma aracı olarak bazı güzergahlarda alternatifsiz olan minibüsler, alternatifsiz olmanın avantajıyla rahat davranıyorlar. Özellikle Gebze-Harem, Yüzyıl-Topkapı, Beşyüzevler-Bağcılar gibi uzun hatlarda çalışan minibüslerden vatandaşlar şikayetçi. Minibüs şoförlerinin trafik kurallarına uymadıklarını, yolculara karşı hoşgörülü ve saygılı davranmadıklarını belirten vatandaşlar, yetkililerin de bu konuda gerektiği denetimi yapmadığını savunuyorlar. Şoförlerin, yolcu alabilmek için duraklarda uzun süre beklediklerini ve sürekli korna çalarak yolcu çağırdığını ifade eden vatandaşlar, minibüslerin hız sınırlarına uymadıklarını ve bazan çok yavaş, bazan da can güvenliğini tehlikeye atacak derecede aşırı hızlı seyrettiğini kaydediyorlar. Güzergahta seyrederken, minibüslerde yolcu sayısının azalması üzerine geri dönüp tekrar baştan başlamak için kendilerinin diğer araçlara aktarıldığını belirten vatandaşlar, bu durumun da kendilerini mağdur ettiğini söylüyorlar.

VALİLİK GÖREVE

Gebze-Harem arasında her gün yolculuk etmek zorunda olduğunu söyleyen, yolcu Ahmet Çalışkan, bu hattaki minibüslerin çoğunun akşamları Gebze'ye gitmediklerini ve Kaynarca ve İçmeler'den ileriye giden bir minibüs bulmanın akşamları zorlaştığını söyledi. Gebze'de gitmek için araçlara bindiğinde "Gebze'ye gitmez!" cevabını aldığını ve inmek zorunda kaldığını belirten Çalışkan, "Madem, Gebze'ye gitmiyorsanız, neden bu aracın üzerinde Gebze-Harem yazıyor?" diye sorduğunda ise terslendiğini söyledi. Güç bela, Gebze'ye giden bir "Gebze-Harem minibüsü" bulduğunda ise, onun da Gebze'ye girişte, yolcuları hemen indirip, E-5'ten geri döndüğünü söyleyen Çalışkan, "Gündüzleri minibüs durağına giden araçlar, akşam olunca, Gebze'ye gitmemek için ayak diretiyorlar. İstanbul Valiliği ve minibüsçü derneklerinin bu konuya çözüm bulması gerekir" diye konuştu.

Kime şikayet edeceğiz!

Özellikle Gebze-Harem hattında gibi uzun güzargahlarda çalışan minibüslerle ilgili şikayetlerin kime yapılacağı ise belirsiz. Minibüsçülerin kurdukları bir yardımlaşma derneği var ancak ona nasıl ulaşılacağıyla ilgili yolculara bilgi vermek için araçlara bilgi ve telefonları içeren notlar yapıştırılmamış. Kendileriyle görüştüğümüz vatandaşlar, İstanbul Valiliği'nin de, bu konuda üzerine düşeni yapmadığını ve gerekli denetimleri yerine getirmediğini savunuyorlar.

 
Soğuk algınlığı ilacı bulundu
Amerikalı bilim adamları, soğuk algınlığına ve nezleye bir günde tesir eden yeni bir ilaç bulduklarını açıkladı.
İran, kadın ayrımcılığına karşı
İran hükümeti, Kadınlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Uluslararası Sözleşmesi'ni imzalama kararı aldı. İRNA'nın haberine göre, sözleşmenin imzalanması kararı, önceki günkü kabine toplantısında alındı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Kadınların Katılımını Destekleme Merkezi Başkanı Zehra Şocai, İRNA'ya yaptığı açıklamada, "1979'da Birleşmiş Milletler tarafından toplanan bir konferansta kabul edilen sözleşmeye şimdiye kadar 168 ülkenin katıldığını, ancak bunlardan sadece 97'sinin sözleşme ilgili bütün belgeleri imzaladığını" söyledi.
ÇİN'DE YAZAR OLMAK VARDI
Çin Yazarlar Birliği'nin önceki gün Pekin'de düzenlenen Genel Kurulu'nda, Çin'de çok para kazanan yazarların sayısının hızla arttığı bildirildi. Orta yaşlı yazarlar kuşağından Er Yuehe'nın da aralarında bulunduğu bazı yazarlar, yılda bir milyon yuandan (180 milyar TL) fazla kazanmaya başladı. Çin'de 1616-1911 yılları arasında hüküm süren Qing Hanedanı'nın imparatorları hakkında yazdığı hikayelerle tanınan Er Yuehe'nın romanları, Çin Merkezi Televizyonu (CCTV) tarafından dizi film olarak çekildi. Böylece Er Yuehe'nın yıllık geliri bir milyon yuanı aştı. Yolsuzluğa karşı yazdığı romanlarla tanınan Zhang Ping'in her kitabı ise en az 300 bin adet satıyor. Eserleri en çok satan yazarlar arasında bulunan Bi Shuming, "yazarların ürünleri olan romanlar ekonomik gelir getirdikçe, büyük mutluluk duyduklarını" söyledi. Romanlarında sıradan Pekinlilerin yaşamlarını anlatan Liu Heng ise piyasa kurallarının, yazarların yaratıcılığını olumlu etkilediğini belirtti. Halkın Günlüğü gazetesinde çıkan makaleye göre, ünlü yazarlar her kitaptan en az yüzde 10 telif ücreti alıyor.
21 Aralık 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED