T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Tarihimiz yağmalanıyor

Milli Kütüphane ile Türkocağı koleksiyonundan Resim Heykel Müzesi'ne devredilen 94 tablonun kayıp olduğu ortaya çıktı.

Son yıllarda artan soygun ve hırsızlıkları müze ve kültür hırsızlıkları da eklendi. Kültür Bakanlığı'na bağlı müzelerden her yıl çok sayıda tarih ve kültür varlığının çalındığı ortaya çıktı.

Tarihi Türkocağı Binası 1980 yılından bu yana Resim Heykel Müzesi olarak hizmet verirken, Milli Kütüphane koleksiyonu ile Türkocağı koleksiyonundan Resim Heykel Müzesine devredilen 94 tablonun kayıp olduğu ortaya çıktı. Kültür Bakanı İstemihan Talay, müzelerden çalınan eserler ve kayıp tablolarla ilgili soruşturma ve araştırmaların devam ettiğini açıkladı.

Birçoğunun akıbeti bilinmiyor

Kültür Bakanlığı'na bağlı müzelerdeki çok sayıda tarihi ve kültürel eserin çalındığı ortaya çıktı. SP Ankara Milletvekili Zeki Çelik'in soru önergesini cevaplandıran Kültür Bakanı İstemihan Talay, müzelerden 1998 yılında 264, 1999 yılında 11, 2000 yılında 1.588 ve 2001 yılında ise 63 adet kültür varlığının çalındığını açıkladı. Talay'ın verdiği bilgiye göre, çalınan eserlerden 1998 yılında 3, 1999 yılında 2, 2000 yılında 9 ve 2001 yılında ise 5 adedi bulunurken geri kalan büyük çoğunluğunun akıbeti ise bilinmiyor. Talay, müzelerden çalınan eserlerin Dışişleri, İçişleri Bakanlıkları ile Gümrük Müsteşarlığı başta olmak üzere diğer kurumlarla yapılan işbirliği neticesinde aranmaya devam ettiğini açıkladı. Müzelerdeki soygunun yanında Kültür Bakanlığı kayıtlarında olmasına rağmen çok sayıda tablonun da kayıp olduğu ortaya çıktı. Tarihi Türkocağı Binası 1980 yılından bu yana Resim Heykel Müzesi olarak hizmet verirken, Milli Kütüphane koleksiyonu ile Türkocağı koleksiyonundan Resim Heykel Müzesine devredilen 94 tablonun kayıp olduğu ortaya çıktı. Kültür Bakanlığı koleksiyonunda yer almasına rağmen kayıp olan 13 tablo ile birlikte toplam kayıp tablo sayısının 107 olduğu belirlendi. Bakan Talay, "Bu eserlerin bulunanaması milli ve kültürel varlıklarımızın korunması açısından onarılamayacak bir kayıptır"dedi.

Sanat eserleri MİT'e ödünç verildi

Kültür Bakanı İstemihan Talay, bakanlıkta kayıtlı olmasına rağmen Türk plastik sanatının örneklerinden bazılarının çeşitli kurumlara ödünç verildiğini açıkladı. Kültür Bakanlığı, 26 adet plastik sanat eserini Milli İstihbarat Teşkilatına ödünç verdi. Talay, bakanlık tarafından Cumhurbaşkanlığı'na 128, Başbakanlık'a

15, Anayasa Mahkemesi'ne 10, Dışişleri Bakanlığı'na 122, Turizm Bakanlığı'na 67, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 5, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na 2 eserin ödünç verildiğini bildirdi. Talay'ın verdiği bilgiye göre bakanlık envaterinde olmasında rağmen bir eser de İnönü Vakfı'na ödünç verildi.

İŞTE KAYIP TABLOLARIN LİSTESİ

Ankara Resim Heykel Müzesi'nde bulunması gereken ancak kayıp tablolardan bazıları şunlar: Yemişler (Feyhaman Duran), Mısır'dan Manzara (Halil Paşa), Çamlıca'dan, Karlı Peyzaj, Çamlıca'dan, Peyzaj (Hoca Ali Rıza), Karlı Peyzaj (Mehmet Ali Laga), Mevlevi Natürmort (İbrahim Safi), Pakistanlı Kız (Turgut Zaim), Akçakoca (İsa Ruhi Koray), Kaya ve Çam (Hoca Ali Rıza), Nakkaş Osman Minyatürü (Selahattin Teoman), Kurbağalıdere (Hikmet Onat),Sandık içerisinde verilen fakat hakkında bilgi ve belge bulunmayan Hoca Ali Rıza'ya ait 4 adet karakalem ve suluboya resim Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Tablo Demirbaş Defteri'nde kayıtlı olup bulunmayan eserler:Atatürk Portresi, Kenan Evren Portresi, MGK (Vedat Tonca), Lambalı Çiçek (Fikret Otyam), Kompozisyon (Turgay Aziz)



22 Aralık 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED