T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

78 yıllık bilanço kötü

Cumhuriyetin 78. yılını kutlayan Türkiye'de rakamlar büyürken, hedefler küçüldü. 1923 yılında 1 lira 68 kuruş olan dolar bugün 1 milyon 605 bin lira seviyesine yükseldi.

ANASOL-M hükümetinin IMF destekli istikrar programları, ekonomik bakımdan, cumhuriyetin ilk yıllarını bile aratır hale geldi. Şubat kriziyle birlikte, cumhuriyetin ilk yıllarında Türk girişimcisini yabancı bankerlerden kurtarmak için kurulan bankalar bir bir tasfiye edilirken, devletin vergi gelirleri de faiz ödemesini karşılayamamaya başladı.

2001 yılında enflasyonun yüzde 80'ler düzeyinde çıkması beklenirken, 1923 yılında enflasyon yıllık ortalama yüzde 7,9 seviyesindeydi. Yine bugün 1 milyon 600 bin lira seviyesinde olan dolar kuru, cumhuriyetin ilk yılında 1 lira 68 kuruş olarak kayıtlara geçti.

57. hükümetin IMF destekli istikrar programı sonucunda, Atatürk'ün talimatıyla kurulan bankalar tek tek kapatılmaya başlandı. Hükümet, 3 Haziran 1926 tarihinde, "Halkın inşaat teşebbüslerini desteklemek için kredi sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla" kurulan Emlak Bankası'nı IMF'nin talepleri doğrultusunda tasfiye etti. Yine, 1913 yılında Adapazarı'nda Adapazarı İslam Ticaret Bankası olarak kurulan Türk Ticaret Bankası da tasfiye edildi.

14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunula Atatürk'ün talimatı ile kurulan Etibank, eski sahibi Sabah Grubu'nun içini boşaltması nedeniyle el konuldu. Yolsuzluk ve usulsüzlük iddaları ile gündemden düşmeyen Etibank, el konulan diğer bankalarla birleştirildi. BDDK'nın el koyduğu bankalar arasında bulunan Tarişbank da, 24 Eylül 1913 tarihinde Milli Aydın Bankası olarak hizmet vermeye başlamıştı.

Savaştan çıktığımızda daha iyiydik

Resmi verilere göre, cumhuriyetin ilk yıllarında GSMH'nın ortalama olarak yüzde 10,9 oranında, sanayi üretiminin de yüzde 8,5 oranında arttığı belirlendi. 2001 yılının ikinci çeyreğinde Türk ekonomisi yüzde 11'ler düzeyinde gerilerken, yılsonunda ekonominin yüzde 8'ler düzeyinde küçülmesi bekleniyor.

Ağustos 2001 tarihi itabariyle iç borç stoğu 101 katrilyon liraya ulaşırken, vergi gelirleri faiz ödemelerini bile karşılamaz hale geldi. Yılın dokuz ayında, faiz giderlerinin vergi gelirlerine oranı yüzde 107,9'a ulaşarak, cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

'O YILLARIN HIZINI ÖZLÜYORUZ'

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu Cumhuriyet'in 78. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, kuruluş yıllarındaki heyecan, coşku, inanç ve kararlılığa bir kez daha ihtiyaç duyduklarını belirterek, "İlk yıllardaki kalkınma ve ilerleme ivmesinin yeniden yükselmesi beklentisi içindeyiz" dedi. Memur-Sen Genel Başkanı Fatih Uğurlu da yaptığı açıklamada, Uğurlu, "Cumhuriyetimizin 78. kuruluş yıldönümü kutlarken, çağdaş bir ülke olabilmek için daha ne kadar beklememiz gerektiği sorusu zihinlerde cevap aramakta" dedi.

 
6 milyon yoksul nüfus
Üst üste yaşanan ekonomik krizler, toplumu patlama noktasına getirdi. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yararlanan insan sayısı 6 milyonu aştı.
Geleceğimiz parlak
Karaman'da dev bir alışveriş kompleksi açan Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, sıkıntıların geçici olduğunu söyledi.
Buğdayda artış korkusu
ATB Meclis Başkanı Haktanır, önlem alınmaması halinde buğday fiyatının 500 bin liraya yükseleceğini söyledi.
BİR KİLO ET İÇİN İKİ SAAT MESAİ
Vatandaş banka kredisiyle yaşıyor
Ekonomik kriz döneminde plastik kart kullanımı arttı. MasterCard kredi kartı ve Maestro banka kartını çatısı altında toplayan Europay International, Türkiye'de pazar payını yüzde 53'e ve kart sayısını da 19.4 milyon adede yükseltti. Europay International Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece yaptığı açıklamada, ekonomide yaşanan olumsuzluklara rağmen 2000 Eylül-2001 Eylül döneminde Türkiye'de MasterCard sayısında yüzde 21 ve Maestro sayısında yüzde 6'lık artış sağladıklarını belirtti. İmece, şunları söyledi: "Bu artış, kredi kartında ve banka kartında toplam 2 milyon yeni kart anlamına geliyor. Kriz döneminde biraz gerileme olur derken, bir senelik dönemde pazar payımızı 4 puan artırdık ve yüzde 53'e çıkardık" dedi.
29 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED