T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Sezer: Sıra reformlarda

Cumhurbaşkanı Sezer, çağdaş anayasa için ilk adımın atıldığını, şimdi sıranın siyasal, yönetsel ve yargısal reformlarda olduğunu söyledi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yapılan anayasa değişikliğini "daha çoğulcu, özgürlükçü, katılımcı ve güvenceli bir anayasaya atılan olumlu bir adım" olarak değerlendirdi. Sezer, siyasal, yönetsel ve yargısal reform çalışmalarının da bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

Sezer, Cumhuriyet'in 78. kuruluş yıldönümü nedeniyle yayınladığı mesajda, öncelikle "Ulu Önder Atatürk'ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, bu toprakları yurt yapan şehitlerimizi ve gazilerimizi sonsuz gönül borcu, şükran ve rahmetle anıyorum" dedi. Sezer, "laiklik" ve "hukuk devleti" ilkelerini cumhuriyetin ve TBMM'nin en önemli başarıları olarak değerlendirdi.

Hukuk devleti vurgusu

Sezer, "hukuk devleti" ilkesinin hala tam olarak hayata geçirilemediğine de vurgulayarak, "Hukuk devleti ilkesinin yaşama geçirilebilmesi için, hukuksal ve yönetsel alanların bireye öncelik verilerek düzenlenmesini sağlamak zorundayız. Cumhuriyet, katı kurallar getiren, durağan bir rejim değildir. Cumhuriyet'in felsefesi, insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve temel özgürlükler alanlarında yaşanan gelişmelerin, ülkemiz tarafından izlenmesini ve uygulanmasını gerekli kılmaktadır" dedi.

TBMM'nin saygınlığı korunmalı

Cumhuriyet'in, yalnız kurum ve kurallarla yaşatılamayacağını vurgulayan Sezer, şunları ifade etti: "Yurttaşların yönetime katılma yolları açık tutulmalı ve yönetimi denetleme hakkına sahip yurttaşların bu görevlerini yerine getirecekleri ruhsal ve hukuksal ortam yaratılmalıdır. Yüce Meclisimizin saygınlığını her koşulda korumalıyız. Meclisimizin saygınlığını zedeleyecek tartışma ve girişimler, demokratikleşme sürecini de olumsuz etkileyecektir. Bu konuda, Meclisimizin değerli üyeleri daha büyük sorumluluk altındadır."

Anayasa değişikliği olumlu adım

Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa değişikliğini "Anayasa'nın daha çoğulcu, özgürlükçü, katılımcı ve güvenceli bir duruma getirilmesi yönünde atılan olumlu bir adım" olarak değerlendirdi. Sezer, değişikliklerin yaşama geçirilmesi için uyum yasalarının hızla çıkarılmasını, siyasal, yönetsel ve yargısal reform çalışmalarının da bir an önce sonuçlandırılmasını istedi.

'KRİZİ YERLİ ÜRETİM VE YERLİ MALI TÜKETEREK AŞARIZ'

Ekonomik krize de değinen Cumhurbaşkanı Sezer, "üreten bir ekonominin" yaşam düzeyini daha kolay yükselteceğine dikkat çekti ve "Yerli üreticinin desteklenmesi, bu bağlamda halkımızın yerli mallara yönelmesi, sorunların aşılmasına ve güçlü bir ekonominin yaratılmasına yardımcı olacaktır. Türkiye, kendi olanakları ve öz kaynaklarını harekete geçirerek, yurttaşlarının sağduyusu ve kararlılığı ile bu amaca ulaşma başarısını mutlaka gösterecektir" dedi. Dünya gündemini değiştiren uluslararası terörizme de geniş yer veren Sezer, dünya ülkelerinin teröre karşı savaşımda bir anlayış birliğine ulaşmış olmalarını mutlulukla karşıladıklarını belirterek, "Türkiye'nin uzun yıllardan bu yana kurulması için çağrıda bulunduğu, ancak, ne yazık ki yeterli destek göremediği, terörizme karşı etkili bir uluslararası işbirliğinin temeli olarak hukuksal çerçevenin oluşturulması konusunda bir an önce harekete geçilmelidir" dedi. "Terörün dini, ırkı, coğrafyası olmaz" diyen Sezer, terörle savaşımı uygarlıklar çatışmasına dönüştürmenin ve bu savaşımda masum insanların zarar görmesine yol açacak uygulamalardan kaçınmanın gereğini vurguladı. Sezer, yoksulluğun azaltılmasının, terörizmle savaşım yönündeki çabalara büyük katkı sağlayacağını söyledi.

 
Cumhuriyet coşkusu başladı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 78'inci yıldönümü kutlamaları, dün ülke genelindeki Atatürk anıtlarına çelenk konulması ve binaların al bayraklarla donatılmasıyla başladı.
BUSH: TÜRKİYE KİLİT ÜLKE
'Cumhuriyetin neresindeyiz?'
SP lideri Kutan, "Cumhuriyet'in 78. yıldönümünde, halk egemenliğine dayalı, çağdaş, laik ve sosyal hukuk devleti hedefinin neresindeyiz" dedi.
DYP'ye 'ret' baskısı
Hükümet ortakları, Anayasa'nın milletvekili maaşları ile ilgili 86. maddesinin değiştirilmesi konusunda DYP'nin oyuna güveniyor. Ancak DYP üzerinde 'ret' baskısı olduğu iddiası var.
'Ecevit kendini idareden aciz'
SP Genel Başkan Yardımcısı Esengün, Başbakan Ecevit ile Türkiye'de hiç bir şeyin iyiye gitmeyeceğini söyledi.
AİHM'in RP kararı temyize
30 sayfalık temyiz dilekçesinde, Refah Partisi'nin, Batı standartlarında laiklik anlayışını savunduğu belirtildi.
Liderler bayram mesajı yayınladı
TBMM Başkanı Ömer İzgi ve parti liderleri, Cumhuriyet'in 78. yılını kutladılar. İzgi, mesajında "Şimdiki hedefimiz, demokratik bilgi toplumu olmaktır" dedi.
Yargıtay Başkanı
Sami Selçuk

'Herkesi rahatlatacak bir anayasa gerekli'
HADEP: TÜRKİYE BÖLÜNEMEZ
HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak, "Ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanayız" dedi. Genel Başkan Bozlak, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde, belediye tarafından yaptırılan Mardin Yolu Köprüsü ile Başak Anıtı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, dağlarda gençlerin kalmaması için genel af çıkarılmasını istedi. Bozlak, bunun Anayasa değişikliğiyle yapılabileceğini söyledi. Ülkenin bölünmesine karşı olduklarını ifade eden Bozlak, "Ülkenin bölünmez bütünlüğünden yanayız" diye konuştu. Bozlak, Kızıltepe Kaymakamı Tayyar Şaşmaz ile birlikte köprü ve anıtın açılışını yaptı.
29 Ekim 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED