T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İnegöllü mobilyacıların yüzü fuarla güldü

İnegöl'deki küçük ve orta ölçekli mobilya sektörünün ümit bağladığı İnegöl Mobilya ve Dekorasyon Fuarı MODEF 2001, mobilyacıların yüzünü güldürdü. 19 Ekim tarihinde açılan fuarı ilk 4 günde yaklaşık 35 bin kişi ziyaret etti. İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, ilk 4 gündeki ziyaretçi sayısının İnegöl mobilya fuarının tarihinde bir rekor olduğunu söyledi. Fuarın son üç gününün tatile denk gelmesi nedeniyle ziyaretçi sayısının zirveye çıkacağını belirtten İdil, "İnegöllü mobilyacılar olarak umudumuzu bu fuara bağlamıştık. Fuar, sektöre kısmen nefes aldırdı. Beklenen canlılığı getirdi. Ancak esas gösterge fuarın son 3-4 günü olacak. İlgi olursa bu kışı atlatacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Fuara vatandaşların yanısıra, hedef kitle olan mobilya mağazacılarının da yoğun ilgi gösterdiğini kaydeden İdil, fuara katılan firmaların, ev müşterilerine uzun vadeli perakende satışlar da yaptıklarını bildirdi.

İnegöl mobilyasının kalite ve çizgi gelişimi açısından çok takdir topladığını belirten İdil'e göre, fuarda her kesime yönelik mobilyaların sergilenmesi ve mobilyaların imalat fiyatına satışa sunulmasından vatandaş da memnun.

3 bin metrekare mobilya fabrika alanı bulunan İnegöl'de 10 bin metrekarelik bir kapalı alana kurulan fuarı hafta içi daha çok mağaza sahipleri, hafta sonu ise perakende tüketiciler geziyor. İnegöllü 100 firmanın katıldığı fuar, 29 Ekim tarihinde sora erecek.

Bağ-Kur'luya uyarı

Bağ-Kur'dan ölüm aylığı alan çocukların, yasal olarak ibraz etmeleri gereken belgeleri Bağ-Kur il müdürlüklerine teslim etmemeleri durumunda, Ekim ayı aylıklarını alamayacakları bildirildi. Bağ-Kur Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Bağ-Kur'dan ölüm aylığı alan kız ve erkek çocukların hak sahibi olabilmeleri için istenen belgeleri her yıl düzenli olarak Bağ-Kur il müdürlüklerine vermeleri gerektiği, aksi taktirde aylıklarının haber verilmeksizin kesileceği bildirildi.

Meslek yüksekokulları kalkınmanın lokomotifi

Sektörel bazda topluma yetişmiş eleman kazandıran kurumların başında meslek yüksekokulları (MYO) geliyor. Üniversitelere bağlı olarak ön lisans eğitimi veren ve seçme sınavı ile öğrenci kabul eden meslek yüksekokullarında 2 yıllık bir eğitim ile öğrencilere tekniker diploması veriliyor. Peki, meslek okullarının sektörlere kaliteli eleman yetiştirmenin dışında, bulunduğu bölgelere olan maddi ve manevi katkısını hiç düşündünüz mü?

Selçuk Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doç. Dr. Mithat Direk'in konuyla ilgili olarak 24 yüksekokulu kapsayan araştırmasını görünceye kadar ben de hiç düşünmemiştim. Dr. Mithat Direk'in araştırması, Geçtiğimiz hafta Marmara Üniversitesi'nde gerçekleştirilen I. Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu'nda da tebliğ olarak sunuldu. Araştırmanın ortaya koyduğu en çarpıcı gerçek; yıllardır göç veren yerleşim birimlerinin, yüksekokullar nedeniyle yıllardan beri ilk kez göç alır duruma gelmesi. Dr. Direk araştırmasında, bu okulların kültürel etkilerinin yanısıra, maddi katkısının da büyük boyutlarda olduğunu belirtiyor.

Her bir öğrencinin aylık harcama tutarının ortalama 62 milyon lira olduğunu ifade eden Direk, 200 öğrencisi olan bir yüksekokulun bulunduğu yerleşim birimine aylık maddi katkısının 12.4 milyar lirayı bulduğunu kaydediyor. Dr. Direk, bu nedenle meslek yüksekokullarının küçük yerleşim birimlerinde kalkınmanın lokomotifi kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Aidatların ödenmesinde kolaylık getiriliyor

Oda ve borsa üyelerinin geciken aidatlarını faizsiz ve taksitle ödeyebilmelerine imkan tanıyan tasarı, bugün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu'nda ele alınacak. Tasarı, Türkiye'de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 5590 sayılı kanuna tabi üyelerin oda ve borsalara ödemekle yükümlü oldukları aidatlardan geciken borç asıllarının 2 yıla yayılarak faizsiz 4 eşit taksitle tahsil edilmesini hükme bağlıyor. Tasarıyla ayrıca, bu alacakların tahsilinde gecikme cezalarının affedilmesi ve ayrıca oda ve borsaların 2001 yılında TOBB'a ödemekle yükümlü oldukları aidatların, işlemiş faizleri ile birlikte tahsil edilmesini amaçlıyor.


29 Ekim 2001
Pazartesi
 
YILMAZ YILDIZ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED