T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

MAKEDON VAHŞETİ

Ateşkesi tanımayan ve barış yolunu kapatan Makedonya, Müslümanların yaşadığı köyleri helikopter ve tanklarla yoğun bombardıman altında tutuyor. Aracinova köyü haritadan silindi.

Arnavut gerillaların 27 Haziran'a kadar ateşkes ilan etmesine rağmen barış yolunu kapatan Makedon yönetimi, Arnavut ve Türklerin yaşadığı yerleşim birimlerini yoğun saldırılar yapıyor. Tank ve toplarla yapılan saldırılarda bazı köylerin yerle bir olduğu belirtiliyor.

Arnavut gerillaların elindeki kilit konumundaki Aracinova köyüne dün sabah saldıran Makedon birlikleri, Üsküp'e 10 kilometre uzaklıktaki köyü, Mi-24 helikopterleri ve tanklarla bombaladı. Araçinova'nın yerle bir olduğu belirtiliyor. Savunma Bakanlığı Sözcüsü Georgi Trendafilov, "Sabah 04.00'te Araçinova'daki gerilllaları bertaraf etmek üzere bir operasyon başlattık" dedi. Trendafilov, operasyonun devam ettiğini, ayrıntılı bilgi veremeyeceğini söyledi. Araçinova'ya yakın Hasanbeg yerleşim yerinde yaşayan çok sayıda Türk, top seslerinden evlerinin camlarının kırıldığını söyledi.

Saldırıda can kaybı olup olmadığı konusunda henüz açıklama yapılmadı. Bu saldırı ile Makedon hükümetiyle Arnavut gerillalar arasındaki 11 günlük ateşkesi de ortadan kaldırmış oldu. Makedon askerlerinin, Kumanova ve Kalkandelen (Tetova) yakınlarında Arnavut gerillaların mevzilerine yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtildi.

Mülteci akışı hızlandı

Bu arada Kosova'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Astrid van Genderen Stort, önceki gün bin civarında köylünün Makedonya sınırını geçerek Kosova'ya giriş yaptığını, bu yıl içinde göçenlerin sayısının yaklaşık 50 bin civarında olduğunu açıkladı. Makedon ordusunun saldırılarının ardından, yüzlerce kişinin Kosova'ya kaçmaya çalışıyor.

UNHCR sözcüsü Millicent Mutuli, Makedonya`nın Raduşa köyündeki şiddetli çatışmalar ve hükümet ile gerillalar arasındaki 11 günlük ateşkesin bozulduğu endişeleri üzerine 1.400 kişinin Kosova'ya geçtiğini kaydetti. Çatışmaların başlamasından bu yana Kosova'ya 50 bin 300, Sırbistan'ın güneyindeki Arnavut bölgelerine ise 5 bin mülteci gitti.

NATO müdahalesi

NATO'nun makedonya'ya müdahalesine ilişkin tartışmalar devam ediyor. ABD'nin, NATO'nun Makedonya'ya olası operasyonuna lojistik destek vermeye hazır olduğu, ancak asker gönderme konusunun ise kesinlik kazanmadığı açıklandı.

Dışişleri Bakanı Colin Powell, Makedonya Cumhurbaşkanı Boris Traykovski'nin, Arnavut gerillaların silahları bırakmalarını ve af planının uygulanmasını denetlemek amacıyla asker gönderilmesine ilişkin resmi talebine, NATO'nun olumlu yanıt vereceğini açıklamasının ardından, asker göndermeye hazır olduğunu belirten Almanya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'nın aksine, ABD'nin "şimdilik" asker gönderme konusunda kesin karar vermediğini söyledi. Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'le birlikte yaptığı açıklamada, ABD'nin asker göndermek yerine, bölgede halen görev yapan 700 Amerikan askerinin, Makedonya'daki operasyon için buraya kaydırılmasının mümkün olabileceğini ifade etti.

 
ABD: Demokrasiye aykırı
ABD, demokratik seçimle gelen siyasi partilerin kapatılmasını, ilke olarak, uluslararası demokratik kurallara karşı olarak değerlendirdiğini bildirdi.
FP DAVASI DIŞ BASINDA
Uluslararası haber ajansları, Fazilet Partisi'nin (FP) kapatılmasını abonelerine ''acil'' koduyla ilettiler.
Çeçenler gövde gösterisi yaptı
Mücahitler Rus yanlısı liderin sıkı denetim altındaki Grozni'de bulunan evini kuşattı. Çatışmalar gece yarılarına kadar sürdü. Grozni gündüz Rusların gece Çeçenlerin.
Irak Türkiye'yi tekrar uyardı
Bağdat yönetimi, ABD ve İngiltere'nin 'akıllı yaptırımlar' projesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden geçmesi ve komşu ülkelerden kabul görmesi halinde, bu ülkelerle petrol ihracatı dahil, tüm ticari ilişkileri keseceğini yineledi. Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Naci Sabri, komşu devletlerle Irak arasındaki ticari ilişkilerin bir anlaşmaya dayandığını, ABD'nin baskısı veya diğer sebeplerden dolayı tasarının Güvenlik Konseyi'nden geçmesi durumunda, bu anlaşmaların fiilen sona erdiğinin anlaşılacağını belirtti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Faruk Loğoğlu'nun ziyaretine de değinen Iraklı Bakan; "Türk Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın Bağdat'a düzenlediği son ziyaretinde, kendisine de ifade ettiğimiz gibi komşu devletler, Irak ile imzaladıkları anlaşmaları hiçe sayarak, 'akıllı yaptırımlar' projesinin Güvenlik Konseyi'nden geçmesine göz yumarlarsa, bütün ticari anlaşmalar bitmiş sayılır" diye konuştu. Sabri, İngiltere ve Amerika'nın sunduğu tasarının, aslında sömürgeciliği yeniden canlandırmayı ve Irak'ı eskiden olduğu gibi tekrar İngiliz mandası altına almayı amaçladığını, konuk Türk heyetine de izah ettiklerini söyledi.
23 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED