T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Savaştepe'de deprem

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde beş büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İzmir, Bursa ve Çanakkale'de de hissedilen deprem vatandaşlar arasında paniğe neden oldu.

Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde beş büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Savaştepe'de dün saat 15.54'te, beş büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Depremin, İzmir, Bursa ve Çanakkale'de de hissedildiği bildirildi. Balıkesir ve ilçelerinde yoğun hissedilen deprem sebebiyle Savaştepe'nin Yazören köyünde bazı evler hasar görürken deprem vatandaşlar arasında paniğe neden oldu. Kandilli Rasathanesi yetkilileri beş büyüklüğündeki depremin ardından üç büyüklüğünde bir artçı şokun meydana geldiğini bildirdiler.

Işıkara: Sarsıntı normal

Boğaziçi Üniversitesi Deprem Araştırmaları Merkezi ve Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İzmir, Bursa ve Çanakkale'de de hissedilen depremin Savaştepe'deki normal sarsıntılardan olduğunu belirterek bir deprem ülkesi olduğumuz gerçeğinin unutulmamasını istedi. Depremin artçı sarsıntılarının beşten küçük olacağını kayeden Işıkara , "Savaştepe'de sürekli deprem etkinliği var. Biz buna 'Savaştepe etkinliği' diyoruz" diye konuştu.

Savaştepe'de hasar yok

Bu arada, depremin yoğun olarak hissedildiği Balıkesir'de vatandaşlar panik içinde sokağa çıkarken, belediye binası da boşaltıldı. Savaştepe Belediye Başkanı Şeref Kurt, yaptığı açıklamada, saat 14.54`te meydana gelen deprem nedeniyle ilçede kısa süreli panik yaşandığını, ancak, can ve mal kaybı olmadığını kaydetti. Savaştepe`de sık sık küçük çapta depremlerin yaşandığını anlatan Kurt, ilk kez bu büyüklükte bir deprem yaşayan ilçede hayatın normale döndüğünü bildirdi.

İzmir'de 10 saniye sürdü

Öte yandan yer sarsıntısı, İzmir, Aydın, Manisa ve ilçelerinde de 10 saniye kadar hissedildi. İzmir Valiliği Kriz Merkezi yetkilileri, verdikleri bilgide, kentin çeşitli noktalarıyla iletişim kurduklarını ve ilk belirlemelere göre, depremin can kaybı ve maddi hasara yol açmadığının anlaşıldığını bildirdiler. Manisa ve Aydın ile bu illerin ilçelerinde de önemli hasar meydana gelmediği belirtildi.

Barka: Savaştepe izlemeli

Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka ise Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde uzun süredir deprem kümelenmesi olduğunu belirterek, "Bu bölgede mikro depremler yaşanıyor. Bu da onlardan biri. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü bunları kaydediyor. Enstitü, Savaştepe'yi izlemeye almalı" diye konuştu.

SÖYLENTİLERE KULAK ASMAYIN

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Oğuz Gündoğdu, bilimsel veriler olmadan İstanbul'da deprem olacağına ilişkin söylentilere halkın itibar etmemesi gerektiğini bildirdi. Gündoğdu, internet üzerinden Prof. Dr. Ahmet Çataklı imzası ile Fransa'da İstanbul ve çevresi hakkında bilimsel temeli olmayan deprem tahminleri yapıldığını belirtti.

Depremlerin önceden belirlenmesi, yeri, zamanı ve büyüklüğünün ölçüm ve gözlemlere dayanarak bilim adamları tarafından onaylandığında geçerli olduğunu kaydeden Gündoğdu, Marmara'da 30 yıl içinde 7 büyüklüğünün üzerinde deprem olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.

Depremzedeler tahliye edilecek

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Florya tesislerinde geçici olarak barındırılan 125 depremzede aile emniyetin gözetiminde tahliye edilecek. Marmara'yı vuran 17 Ağustos 1999 depreminin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi, çevre illere yardımın yanısıra depremde evleri zarar gören vatandaşlara da kucak açmıştı. Geçtiğimiz yıl tesislerden ayrılması gereken depremzedeler, yaptıkları direniş sonucu tesislerden ayrılmamıştı.

 
DYP'nin tanığı İnönü Bor madenlerinin peşkeş çekileceğini söylediği için Turgay Ciner ile davalık olan DYP'li Yılmazyıldız, savunmasında Milli Şef İsmet İnönü'nün sözlerine yer verdi.
Rüşvetin listesi ele geçirildi
DUSAŞ'a ait bir kamyonet dolusu belge, Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince inceleniyor. Bir sanığın evinde 'rüşvetin listesi' ele geçirildi.
Ciner ve Yücel ifade verdi
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Etibank'la ilgili dün İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde ifade trafiği yaşandı.
Devlet taşınmazları satışa çıkarılıyor
Başbakan Bülent Ecevit, oluşturulmakta olan iç kaynak paketi kapsamında, öncelikle devletin sahip olduğu taşınmaz malların değerlendirilmesi üzerinde durulduğunu bildirdi. Ecevit, bu amaçla Hazine'ye ait 1 milyon 200 bin parsel arazinin satışı konusunda özel bir satış sistemi geliştirildiği ve sistemin uygulamaya konulabilmesi için bir yasa tasarısı hazırlandığını bildirdi. Ecevit,yasa tasarısının Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'ın eşgüdümünde Şuayip Üşenmez, Maliye Bakanı Sümer Oral, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın ve Orman Bakanı Nami Çağan'dan oluşan bir komisyon tarafından hazırlandığını söyledi. Bakanlar Kurulu toplantısında iç kaynak paketinin ele alındığını belirten Ecevit, "Yediden yetmişe bütün yurttaşlarımızın hakkı bulunan bu arsa ve araziler bugün büyük ölçüde işgal altında veya atıl durumdadır" dedi.
23 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED