T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Yabancı ortak kuyruğu

Devalüasyondan sonra mali açıdan çok zorlanan binlerce Türk işadamı şirketlerinin tamamını yabancılara satmak veya ortak olmak için Yabancı Sermaye Derneği'nde kuyruğa girdi.

Uluslararası finans şirketlerinin son dönemde Türkiye'de Tuborg, Dardanel, Çimentaş, Ege Profil şirketlerinin hisselerini aldığını belirten Yabancı Sermaye Koordinasyon Derneği Genel Sekreteri Abdurrahman Arıman, Yased'e, yabancı şirketlere hisse satışında aracı olması için başvuran binlerce firma bulunduğunu söyledi. Arıman, zor durumda olan birçok Türk şirketinin kendilerine başvurularında ortak aradıklarını, hatta gerekirse şirket hisselerinin hepsini satmayı düşündüklerini kaydetti. Arıman, "yabancı sermaye ise kriz ortamının dağılmasını bekliyor. Bu arada krizden çıkışa dair bazı ufak sinyalleri alan yabancı sermaye, söz konusu Türk şirketlerinin hisselerini aldılar"diye konuştu.

Hükümet yetkililerinin, krizin aşılması için yabancı sermaye yatırımlarına ihtiyaç duyulduğuna ilişkin değerlendirmeleri olduğunu belirten Arıman, finansal sıkıntı içinde olan birçok Türk şirketinin ayakta kalması için yabancı sermayeye ihtiyaç duyduğunu anlattı.

Dünyada 'sınır ötesi birleşme ve satınalma' yoluyla yabancı sermayenin yatırıma hız verdiğini dile getiren Arıman, dünyada şu ana kadar toplam 24 bin birleşme olduğunu, bunların değerinin ise 2,3 trilyon dolara ulaştığını açıkladı. Arıman, son dönemde Türk işadamlarının yatırımlarının Romanya, Bulgaristan'a yoğunlaştığını belirtirken, yatırımların mülkiyetinin kalmadığını anlattı.

Pawley: İyi bir ortak buldun mu bırakma

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik olarak kurulan ìTürk-İngiliz Ticareti Geliştirme Forumu'nun ilk aktivitesinde Londra'da konuşan Dış Ticaret Müsteşarı Kürşat Tüzmen, Türkiye'nin yakın gelecekte hiçbir zaman olmadığı kadar güçlü olacağını belirterek, İngiliz yatırımcıları ülkede daha çok yatırım yapmaya çağırdı. Seminere katılan Thames Water Temsilcisi Frank Pawley de, "Türkiye'de iş yapmak istiyorsanız sabırlı ve anlayışlı olmanız gerekir"dedi.

Türkiye'de bütün sektörlerde son derece başarılı ortak adayları bulunduğunu kaydeden Pawley, "İyi bir ortak bulduğunuzda yapışın bırakmayın. Onlar sizin güçlükleri aşmanıza yardımcı olacak, risklerinizi azaltacaktır" dedi. Kürşat Tüzmen, ve sayıları 40'ı geçen İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri üyesi işadamı, buralarda yeni ortaklık arayışlarına girdiler. Londra'daki heyet bugün Türkiye'ye dönecek.

 
Borsacı işi bıraktı
Tüm gün Fazilet Partisi davası sonuçlarının beklendiği İMKB'de kapanışa doğru alımlar yükselişi getirdi. Dolar müdahale ile 1 milyon 273 bine indi.
Esnaf kredi alamıyor Yüksek kredi faizleri yüzünden devlet bankalarından kredi alamayan küçük esnafın sadece istanbul'da müşterilerden alacağı veresiye 150 trilyon lirayı buldu.
MÜSİAD: Takas şikeli oyun
İçborçların takas yoluyla ertelenmesinde hazine ile birlikte 65 milyon insanın kaybettiğini belirten MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, "Şikeli bir oyun oldu" dedi.
Çalışanlar 'merkez'i bastı
Emlakbank çalışanları bankanın kapatılmasında sorumlu gördükleri Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı A. Vural Akışık'ın merkez binadan çıkışını engelledi.
Köprüye yüzde 40 otoyola yüzde 200
Bakan Kemal Derviş'in, "30 Katrilyonluk ek bütçe'ye kaynak sağlamak için köprü ve otoyallara zam yapılacak" sözünden sonra zam oranı çalışmaları sona erdi. Boğaziçi köprüsü ile işletmedeki paralı otoyollara beklenen zam geldi. İstanbul Boğaziçi köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet köprüsü araç geçiş ücretlerine yüzde 40 oranında, işletmedeki paralı otoyollardaki araç geçiş ücreti ise yüzde 200 oranında artırıldı. Dün gece saat 24.00'den geçerli olmak üzere uygulanmaya başlananan tarifeye göre otomobil geçiş ücretleri 1 milyon 500 bin liradan 2 milyon liraya çıkarıldı.
23 Haziran 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED