T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Mavi Adam konuşunca!

Atilla İlhan söyleşilerinden oluşan 'Mavi Adam' kitabında, ünlü yazarın Enis Batur, Orhan Pamuk gibi yazarlara yönelttiği eleştiriler, edebiyat çevrelerinde yankı uyandırdı.

Zeynep Aliye'nin Türkiye'nin en ünlü edebiyatçılarından Atilla İlhan'la yaptığı söyleşi kitabı, edebiyat çevrelerinde en çok konuşulan kitap oldu. Bilgi Yayınları'ndan çıkan 'Mavi Adam' adlı kitapta İlhan'ın, Türk edebiyatının önde gelen isimleriyle ilgili söylediklerine ilk tepki ünlü yazar, şair ve eleştirmen Enis Batur'dan geldi. Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde, İlhan'a cevaben "Türk edebiyatında görüşleri yapıtlarına bu kadar zarar vermiş ikinci bir yazar yoktur" diyen Batur, sinemadan edebiyata, şiirden TV programcılığına, tarihten bilime, siyasetten ekonomiye kadar geniş bir alanda görüş belirten ünlü şairi yeterince Fransızca bilmemek ve senelerdir destekten yoksun yargılar geliştirmekle suçladı. İlhan, kitapta Orhan Pamuk'un eserlerini ve edebi serüvenini, "...Orhan Pamuk şimdi patinaj yapıyor. Ne yapacağını bilmiyor. Çok zor. Başladığında Orhan Kemal, Kemal Tahir geleneğinden gelen bir yazardı. Onu birden bıraktı post-modernist olmak için. Salman Rüşdi olmak istiyordu. Türk roman geleneği gerçekçiydi, o da bu gelenekten geliyordu. Şimdi post-modernist roman yazmaya çalışıyor; post modernist ne, bilen yok. Böyle bir durumda artık bu 'pazara' çalışmıyor, Batı pazarına çalışıyor, Salman Rüşdi olacak. Bu ticarettir, edebiyat değildir" sözleriyle nitelendirdi.

Enis'e cevap vermeme gerek yok

İlhan'ın 'Mavi Adam'daki eleştirilerine Orhan Pamuk ise, " Bu kitaptan haberim yok, merak etmiyorum, buna bir cevap da vermek istemiyorum" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Zaman Gazetesi'ndeki köşesinde Orhan Pamuk'a yönelttiği eleştirilerle gündeme gelen Hilmi Yavuz'a, Atilla İlhan'ın ünlü yazarlara yönelttiği eleştirileri sorduğumuzda, Yavuz, kitabı henüz okumadığını, ancak okuduktan sonra kitapta yazılanlar hakkında bir yargıya varabileceğini söyledi. Kitap yayınlandıktan sonra gazetecilerden çok yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Atilla İlhan ise, Enis Batur'un Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde kendisine yönelttiği eleştiriler için, "Kitapla ilgili sadece Enis eleştirel bir şeyler yazdı. Enis'in yazdığı şeye de ben zaten cevap vermem, belki gazetede iki satır bir şey yazarım. Kitap doğru dürüst okunursa bu eleştirilerin cevabı bulunabilir. Ayrıyeten cevap vermeye gerek yok" dedi. Kitabının böyle bir etki uyandırmasını beklediğini söyleyen Zeynep Aliye ise, " Mavi Adam'ın böyle bir etki uyandırmasını bekliyordum. Çünkü bu kitap, Türkiye'nin son 50 yılına ışık tutuyor. Ben sadece Atilla İlhan'la yapılan söyleşiler bağlamında bakmadım olaya. Bütün alanlar arasında bir gezintiydi ve herkesin kendi sorularını bu geziyle yanıtlamasına bir neden oluşturabilecekti. Ama böyle kitaplar eğer bir magazin içermiyorsa çok fazla tutulmuyordu. O yüzden umut içerisindeydim, sonuçta umut ettiğim neticeye ulaşmak beni mutlu etti" diyor.

ATİLLA İLHAN'IN OKURLARINA DA SORULARI VAR

Mavi Adam'dan birkaç ay önce 28 edebiyatçıyla yaptığı 'Yüz Yüze Edebiyat' adlı bir söyleşi kitabının daha çıktığını ancak, o kitabın bu kadar yankı uyandırmadığını kaydeden Aliye, kitabı hazırlarken Atilla İlhan'ın kişiliğinin çok önemli rol oynadığını ifade ediyor ve ekliyor: "Atilla İlhan'la yapılan söyleşi kitabı hem yüzyüze edebiyat, hem de edebiyat tarihini incelemek ve arşiv oluşturmak açısından önemliydi, ama aynı zamanda kendisi olamayan, başkalarının felsefelerini sahiplenmeyi kabul etmiş bir yığın insana karşı yöneltilen soruları içeriyordu." Aliye'ye göre kitap ilk başlarda Atilla İlhan'ın okurlarına yönelik bir çalışma olarak tasarlanmıştı ve İlhan'ın okurlarına da yönelik bazı sorular sormayı hedefliyordu. Çalışmanın bu kadar geniş bir düzlemde netice vermesi ise sürpriz oldu.

 
Festival "spagetti"yle açıldı
350'ye yakın filmin yer aldığı Ankara Film Festivali, İtalyan yönetmen Moretti'nin "Oğul Odası" filmiyle açıldı.
2 milyon dolarlık yarış
Komedi filmi denilince akla gelen isimlerden biri olan Jerry Zucher'ın yeni filmi 'Rat Race/ Tabana Kuvvet' sezonun izlenebilir komedi filmleri arasında bulunuyor. İnsanın ruhunu zehirleyen en önemli düşmanlarından biri olan kısa yoldan köşeyi dönme tutkusu, hırs ve açgözlülüğün komedi örgüsü içinde işlendiği film, güldürürken düşündüren, düşündürürken güldüren türden. Rowan Atkinson ve John Cleese gibi İngiltere'nin en ünlü komedi oyuncularının rol aldığı filmin çekimlerine Kanada'nın Calgary bölgesinde başlanmış. Filmin konusunu tatilini geçirmek için Amerika'nın sayılı otellerinden birine giden altı kişinin, bir anda kendisini işin ucunda 2 milyon dolar bulunan sıra dışı bir yarışın içinde bulması oluşturuyor. Otelin kumar oyunlarına düşkün ama artık sıradan kumar oyunlarıyla tatmin olamayan bir grup milyoner müdavimi, eğlenmek için otele gelen müşterilerden altı şanslı kişiyi yarışmacı olarak tayin eder. Otel sahibi Sinclair ve onun zengin dostları, yarışmacılara verilen vericiler sayesinde her birini uzaktan izleme imkanına sahiptir. İki milyon dolar tutarındaki para ise New Mexio'da bulunan Sliver City'de bir tren istasyonundaki bagaj dolabında kitlidir ve tren istasyonuna kim önce ulaşırsa ödül onun olacaktır. Yarışmacıların yüklü miktardaki bu ödül için birbirleriyle yaptığı kıyasıya mücadele ise milyoner bahisçilerin baş eğlencesini teşkil etmektedir. Asıl yarış ise yarışmacılar üzerinden bahse giren milyoner zenginler arasında yapılmaktadır.
27 Kasım 2001
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED