T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Kurban yasağı

İngiltere'deki şap hastalığı yüzünden Hollanda'da hayvan nakline ve kesimine kısıtlama getirildi. Belçika daha önce kurban kesimini yasaklamıştı. Müslümanlar zor durumda.

Hollanda'da şap hastalığına önlem çerçevesinde koyunlara getirilen bir yerden bir yere taşınma yasağının devam etmesi, Müslümanları, Kurban Bayramı öncesinde güç durumda bıraktı. Hükümet, İngiltere'de görülen şap hastalığının, bu ülkeden ithal edilmiş hayvanlarla Hollanda'ya da sıçrama olasılığının bulunması nedeniyle bir dizi önlem almış ve bu çerçevede koyun ve keçilerin taşınmasına da yasaklama getirmişti.

Tarım Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, şu ana kadar yapılan araştırma ve incelemeler sonunda, Hollanda'da şap hastalığına rastlanmadı, ancak ithal edilen hayvanların tamamının nerede oldukları tam olarak belirlenemediği için, yasak kararı devam ediyor. Koyun ve sığırların satıldığı hayvan pazarı kurulmasına getirilen yasaklama da, 12 Mart gününe kadar uzatıldı. Koyunlara getirilen taşınma yasağı yüzünden, Hollanda'da yaşayan Müslümanların, 5 Mart Pazartesi günü başlayacak Kurban Bayramı sırasında kurban kesiminde önemli sıkıntılarla karşılaşması bekleniyor. Pazartesi gününe kadar taşınma yasağı kaldırılmadığı takdirde, Müslümanlar koyun ve keçi kurban edemeyecekler. Belçika daha önce kurban kesimini yasaklamıştı.

Vekalet yoluyla kurban

Kurban kesiminde şap hastalığı dolayısıyla ortaya çıkan güçlük nedeniyle, Türk vatandaşlarının Türkiye'de vekalet yoluyla kurban kestirebilecekleri belirtildi. Lahey Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, kurbanlarını Türkiye'de kestirmek isteyen vatandaşlar için Hollanda genelinde müşavirliğin bir kampanya yürüttüğü hatırlatıldı. Kampanya çerçevesinde bu yıl, vatandaşların içine düştüğü sıkıntılı durum dikkate alınarak, kurban kestirmek isteyenler için başvuru süresinin bayramın birinci günü akşamına kadar uzatıldığı bildirildi. Buna göre, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla vekalet yoluyla kurban kestirecek Türk vatandaşları, kurban bedeli olan 250 florini, bayramın birinci günü saat 17.00'ye kadar Hollanda Diyanet Vakfı'na iletmeleri gerekiyor.

Hollanda'da olası şap hastalığı tehlikesine karşı alınan önlemler çerçevesinde havyanat bahçeleri ziyarete kapatıldı. Dün sabahtan itibaren ülkedeki yaklaşık 500 çocuk hayvanat bahçesi, kapılarını ziyaretçilere kapattı. Daha önce de, içerisinde gezinti yapılabilen ulusal parkların ziyareti yasaklanmıştı.



3 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED