T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Derviş 4. ortak oldu

Anasol-M Hükümeti, iki ekonomik krizin ardından "teslim bayrağı"nı çekerek, koalisyona 4. ortağı aldı. ABD'nin "lobisi" sonucu, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Derviş, hükümete katıldı

İki yıl önce kurulan Anasol-M hükümeti, Kasım ve Şubat krizlerinin ardından koalisyona dördüncü ortağı almak zorunda kaldı. ABD'nin etkili "lobisi"nin sonunda, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, hükümete 4. ortak olarak katıldı. Bundan sonra Türkiye'yi 'D-Anasol-M Hükümeti' yönetecek.

BDDK ve bankaları aldı

Başbakan Bülent Ecevit, Ankara'daki hızlı gündeme son noktayı koyan açıklamayı Kemal Derviş ile birlikte akşam saatlerinde yaptı. Derviş'in Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olarak atandığını bildiren Ecevit, bu konuda Cumhurbaşkanı Sezer'e telefonla bilgi verdiğini belirterek, Derviş'e, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu, Halk Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası'nın bağlı olacağını bildirdi. Ecevit, Derviş'in ekibini kendisinin kuracağını belirtirken, Devlet Bakanı Recep Önal'ın Devlet Personel Başkanlığı'nı aldığını bildirdi.

Geniş bir üst düzey bürokrat listesi hazırladıklarını, bunların bütün tatili çalışarak geçireceğini bildiren Ecevit, "Sayın Derviş de bayram tatilini burada geçirmeyi kararlaştırdı. Program için yeniden çalışmalar yapılacak" diye konuştu.

'Bülent Bey'e teşekkür

Kemal Derviş de, uzun yıllar sonra tekrar Ecevit ile çalışmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Bülent Bey'e, çok çok teşekkür ederim. Allahın izniyle ülkeme yararlı olabileceğim için çok mutluyum. 26 yıl sonra tekrar bu duruma gelmekten çok mutluyum. İnşallah Türkiye kazançlı çıkar. Şu anda işimiz çok yoğun" dedi.

Bush'dan telefon mesajı

Bu arada, Derviş'in kabineye girmesi, Türkiye'nin Avrupa Birliği-ABD denkleminde, Washington'un etki ve nüfuz alanına "iyiden iyiye" kaydığının işareti olarak yorumlandı. ABD'nin "el koyma" politikasını işaretleri şöyle sıralandı:

ABD'nin yeni Başkanı George W. Bush, Balkan Zirvesi için Makedonya'nın başkenti Üsküp'te bulunan Başbakan Ecevit'i telefonla arayarak, "destek" mesajı verdi. Telefon görüşmesi, Başbakanlık'tan basına aynen aktarıldı.

Bush yönetimi ayrıca, gerek Brüksel'de NATO toplantısında İsmail Cem'le görüşen Dışişleri Bakanı Colin Powell'in ağzından, gerekse Ankara'ya gelen Dışışleri Bakan Yardımcısı vasıtasıyla, Türkiye'ye "Irak'a uygulanan ambargoyu delmeyin" uyarısında bulundu. Bu mesajın "aksi halde ekonomik krizden çıkması için Türkiye'ye yardım yapmayız" tehdidini içerdiği kaydedildi.

Pearson devrede

Ecevit, Türkiye'ye dönünce, bu kez ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson devreye girdi ve önce Ecevit çiftine, ardından Hüsamettin Özkan'a evinde yemek vererek, "Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krizin atlatılmasında ABD desteği"ni dile getirdi.

Bu sırada Türkiye'ye gelen İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un özel temsilcisi de, ekonomik bunalıma karşı İsrail ve ABD tecrübelerinin aktarılmasında yardımcı olunabileceğini ifade etti.

ABD'nin gündemi Türkiye

NTV'nin Washington'dan verdiği bir haberde de, Türkiye'deki krizin, ABD yönetiminin gündeminde de üst sıralara yerleştiği belirtildi. Başkan Bush'un Ulusal Güvenlik Kabinesi'ndeki üst düzey dört kurmayın, Türkiye'deki krizi ve muhtemel destek yöntemlerini görüştükleri ifade edildi. Bush yönetiminin, Türkiye'deki krizin siyasi krize dönüşmesinden ve gelişmekte olan piyasaları vurmasından kaygı duyduğu, bu nedenle uluslararası finans kuruluşları nezdinde nüfuzunu kullanacağı belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Richard Boucher ise dün, Bush yönetiminin Türkiye'ye ekonomik yardım konusunda "tek bir politikası" olduğunu açıklayarak, ABD'nin Türkiye'ye desteğini tekrarladı.

 
Muhalefetin 'mehdi' tepkisi
Muhalefet partileri, Türkiye'yi "ithal kurtarıcılara" mahkum eden hükümetin iflasını ilan ettiğini savunarak, Başbakan Ecevit'in istifa etmesini istediler

Amerikalı 'prens'ler

Patronlar umutlandı
Kemal Derviş'in Hazine'den sorumlu Devlet Bakanlığı'na atanması patronlar tarafından olumlu karşılandı. Ancak işadamları "Başaramazsa felaket olur" uyarısında da bulunmadan yapamadı.

Eymür'den Özkan raporu
MİT Kontrterör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'la ilgili tüm iddiaları internet sitesine taşıdı. Eymür, kapsamlı bir "Özkan Raporu" hazırlığında

THY'nin çirkin tavrı Meclis gündeminde
THY'nin Gaziantep-İstanbul seferini yapan uçağından Yeni Şafak istediği için indirilen İhsan Yiğit isimli vatandaşın mağduriyeti Meclis gündemine taşındı. Fazilet Partisi Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş, hazırladığı soru önergesiyle uçak personelinin çirkin tavrını Ulaştırma Bakanı Öksüz ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'a sordu. Aktaş, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın cevaplandırması talebiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği iki ayrı önergede şu soruların cevaplandırılmasını istedi: "Yolcunun en tabii hakkı olan gazete talebine 'Burada siyaset yaptırmam' diyerek müdahale eden şahıs kimdir? Bahsi geçen vahim olayda sorumluluğu bulunan şahıslarla ilgili olarak idari ve hukuki soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Kamu görevlilerinin bu tür davranışları, vatandaşlarımız arasında telafisi mümkün olmayan kutuplaşmalara sebeb olmaz mı? Ulusal basınımızın tiraj problemi de olmayan bazı gazeteleri neden THY servislerinde bulundurulmamaktadır? Bu, bireyin haber alma özgürlüne getirilen bir kısıtlama değil midir? Yolculara hizmet amacıyla sunulan gazeteler hangi kriterlere göre uçaklarınızda bulundurulmaktadır?"

3 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED