T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

'Bush Türkiye temsilcisi atasın'

Makovsky, IMF'ye güvenin kaybolduğu Türkiye'de çıkış umutlarının ABD'ye bağlandığını belirterek, Bush'un, ekonomik konularda Türkiye'ye danışmanlık yapacak özel bir temsilci atamasını önerdi.

The Washington Institute adlı kuruluşun Türkiye uzmanı Alan Makovsky, IMF'e güvenin kaybolduğu Türkiye'de, ekonomik sıkıntıdan çıkış umutlarının ABD'ye bağlandığını belirterek, ABD Başkanı George Bush'un, ekonomik konularda Türkiye'ye danışmanlık yapacak özel bir temsilci atamasını önerdi. Makovsky, Türkiye'deki ekonomik krizle ilgili yayınladığı raporunda, Türk kamuoyunda oluşan siyasi güvensizliğe karşı Başbakan Bülent Ecevit liderliğindeki koalisyon hükümetinin alternatifinin olmadığını iddia etti.

Makovsky, "IMF'ye güvenin kaybolduğu ortamda ABD'nin oynaması gereken kilit bir rol bulunuyor. Bush'un, Ecevit'i araması ve Hazine Bakanı Paul O'Neil'in Türkiye'ye destek açıklamasının Türkiye'de çok sıcak bir şekilde karşılanması, Türkler'in umudunu önemli ölçüde Washington'a bağladığının kanıtı olarak ortaya çıkıyor. Washington, Ankara'ya ekonomik konularda danışmanlık yapacak bir özel temsilci atamalı. Bu temsilcinin, uluslararası finans çevreleriyle yakın bağlantıları olmalı. Washington'un ilgisi, uzaktan destek çağrıları ve telefon görüşmeleriyle sınırlı kalmamalı" dedi.

'Türkler geleceğini kaybetti'

Makovsky, krizle birlikte Türkiye'nin AB'nin ekonomik üyelik kriterlerini karşılaması, önemli enerji projelerini gerçekleştirmesi ve Bakü-Ceyhan projesine finans sağlamasının zorlaştığını kaydetti.

Makovsky, Türkiye'de ekonomik gidişe kötü etkisi bulunan konuları yolsuzluk, hükümetin içindeki sıkıntılar, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ile Ecevit arasındaki görüş ayrılıkları ve Türkler'in geleceklerine ilişkin hedeflerini kaybetmesi olarak sıraladı.



3 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED