T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kemerler sıkılacak

Son mali krizle birlikte yeni bir program için hazırlıklara başlayan Maliye Bakanlığı, bütün hedefleri değiştirmeye hazırlanırken, yaşanan kaynak sıkışıklığıyla yeni kemer sıkma modelleri de gündeme geldi.

Maliye Bakanlığı, ekonomik büyüklüklerdeki değişime paralel, bütçe rakamlarını da ileride revize etmeye hazırlanıyor. Son ekonomik krizin ardından enflasyon, büyüme hızı, dolar kuru ve faizlerdeki gelişmeler, 2001 bütçe rakamlarının da belirleyicisi olacak. 48 katrilyon 219 trilyon 490 milyar lira olarak bağlanan 2001 bütçe büyüklüğünde, ekonomik büyüklüklerin değişmesine paralel revizyon gündeme gelecek. Eylül ayında ek bütçe çıkarılmasının da ihtimaller arasında yer alıyor.

Tasarruf tedbirleri alınacak

Bu arada, Maliye Bakanlığı'nın, 2001 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile kamuya yönelik bir dizi tasarruf tedbiri daha uygulamaya kondu. Kurumlar, uygulanmakta olan ekonomik programın aksamaması ve devlete ilave nakit ihtiyacına yol açmaması için harcamalarını, vize edilen harcama programı çerçevesinde gerçekleştirecek. Kurumlar, ek ödenek ile bloke edilen yüzde 2'lik ödenek için, kesinlikle serbest bırakma talebinde bulunamayacak.

Alacağı olan Maliye'ye koşuyor

Bu arada son krizle birlikte, başta müteahhitler olmak üzere, kamuyla iş yapıp da devletten alacağı olanlar, bunların ödenmesi için Maliye'yi daha fazla sıkıştırmaya başladı. Maliyeciler, "Anormal bir baskı altındayız. Devletle iş yapan geliyor 'alacağımızı verin' diyor. Bu şartlarda taleplerin hemen karşılanması mümkün değil" dediler.

Öte yandan kriz ortamının vergi borçluları için getirilen tecil ve taksitlendirme gelirlerini olumsuz etkilemesinden de korkuluyor. Son yaşanan krizle birlikte vergi borcu olanların, kaynak problemleri nedeniyle taksitlendirme kolaylığından yeterince yararlanamamaları endişesi taşınıyor.



3 Mart 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED