T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Yedinci Şehir; Amasya

Ahmet Hamdi Tanpınar "Beşinci Şehir"i, Ahmet Turan Alkan "Altıncı Şehir"i yazmıştı. Nihayet oldu; "Yedinci Şehir" de yazıldı.

Amasya'yı Özkan Yalçın anlattı.

Merhum Özkan Yalçın'ın "Yedinci Şehir" adlı 136 sayfalık eseri var elimde... Malûm, "Beş Şehir" Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, İstanbul, Bursa, Konya, Ankara ve Erzurum'u anlatan kitabıdır. "Altıncı Şehir" de Ahmet Turan Alkan'ın Sivas'ı hikâye eden eseridir.. "Yedinci Şehir" ise, Amasya'yı tafsil ve tasvir ediyor.. Öyle anlaşılıyor ki, sıralama ve seçiş, şehirlerin Türk tarihinde oynadıkları roller; etnofrafya, folklor, san'at ve tabiî güzellikleri itibariyle taşıdıkları değerler dikkate alınarak gerçekleştirilmiş..

Hemen söylemeliyiz ki, Özkan Yalçın'ın sergilediği fikrî ve edebî performans; iki Ahmed'in yazarlık kalitesinden noksan bir çizgide seyretmiyor.. İlk iki eserin yanına yakışan bir kitap te'lif ettiğini hemen teslim ediyorsunuz.. Kitapta şiir var, nesir var, hem de nesirin hası var.. Artistik nesir dediğimiz şey işte budur.. Hazret'in ağzından çıkan lâkırdılar bile şiir olmuş.. Kitapta sohbet var.. Okurken; hassas, hakîm, ârif bir âdemle konuşuyor hissine kapılıyorsunuz. Tarih var.. Amasya'da oturmuş pâdişahları, bu mubârek şehirde yetişmiş şehzâdeleri ve Amasya'nın târihini öğreniyorsunuz.. Amasya'da vâlilik yaptıktan sonra devletin bekası için boynunu ipe vermiş şehzâdelerin acısını defaatle yüreğinizde hissediyorsunuz.. Yazarın kaliteli bir aydın, güçlü bir şâir, Türkçe'yi pek tatlı kullanan bir dil ustası olduğunu anlıyorsunuz.. Amasya, onun dilinde, hakettiği makama, lâyık olduğu tasvir ve târife kavuşmuş sayılır.

Kitapta seveceğiniz çok şey var. Usta şâirlerden beyitler, kıt'alar, şimdiye kadar bir yerde rastlamadığınız târihî olaylar ve anekdotlar, meşhurlar arasında geçen olaylar, bâzı tarihî hâdiselerin asıl sebebleri, çeşitli halk hikâyeleri...

Rahmetli, güzel adammış, âşık adammış, insan adammış.. Ve dahî edib adammış. Yâni dört dörtlük bir adammış.. Makamı cennet olsun!..

Ötüken Yayınları / Tel: 0212 - 251 03 50



3 Mart 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED