|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kansızlık başarıyı etkiliyor
Halk arasında kansızlık olarak bilinen 'anemi' hastalığının, gıdalar ile demirin az alınmasından kaynaklandığını belirten Özel Bilge Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Taşkın, kansızlığın çocuğun büyüme ve gelişmesinde geriliğe neden olduğunu ve zekanın iyi gelişmesini engelleyerek çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Gıdaların ve demirin az alınmasına bağlı olarak hemoglobin miktarının düştüğünü ifade eden Dr. Mert Taşkın, "Hemoglobinin kanda normal sınırların altında olması neticesinde vücut için gerekli olan oksijen ve dolayısıyla enerji üretimi azalacak bu da direnci azaltacaktır" dedi.
Belirtilere dikkat"Çocuklarda kansızlığın bulguları olarak solukluk, sık sık hasta olma, iştahsızlık, uykusuzluk, katılma nöbetleri, sinirlilik, büyüme ve gelişmede geriliktir. Kansızlığı olan çocukların okul başarıları düşer. Birçok hastalıkta bu bulgular olabileceğinden kan tahlilleri ile teşhis konulmalısı gerekir" diyen Taşkın, anne ve anne adaylarına şu uyarılarda bulunuyor:
"Hamileliğin özellikle son üç ayında bebek anneden demir aldığı için bu dönemde annenin demir ihtiyacı artar. Anneden yeterli miktarda geçen demir, bebeği doğum sonrası ilk 6 ay içinde kansızlıktan korur. 6 aylıktan sonra bebek gıdaları ile demir almazsa kansızlık gelişmeye başlar. Türkiye'de kansızlık en sık 6 ay ile 2.5 yaş arasında ortaya çıkar."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |