T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Bayındır'a gözaltı

Bayındırbank'ı, kaynaklarını grup şirketlerine aktardığı için Mevduat Sigorta Fonu kapsamına alan BDDK, Bayındır Holding'in son dönemdeki iştirak satışlarını incelemeye aldı.

Bayındır Holding'in sahibi bulunduğu Bayındırbank'ı, kaynaklarını grup şirketlerine aktardığı için Mevduat Sigorta Fonu kapsamına alan BDDK'nın, Bayındır Holding'in son dönemdeki iştirak satışlarını da incelemeye aldığı öğrenildi. Son bir yıl içinde bir çok iştirakini satan holdingin, Bayındırbank'a el konulmasıyla birlikte bazı iştirak satışlarının yarım kaldığı belirtildi.

BDDK'nın, Bayındırbank'ın son dönemdeki iştirak satışlarını da mercek altına aldığı kaydedildi. Bankacılık Üst Kurulu'nun, grup şirketlerine aktarılan kaynakları da tahsil etmenin imkanlarını araştırdığı belirtildi.

Son operasyon yarım kaldı

Birçok iştirakini elinder çıkaran Bayındır Holding'in, Bayındır İnşaat'ın yüzde 45 hissesine sahip olduğu Ankara Doğalgaz Santrali'nin Belçika Tractebel Firması'na devredilmesine ilişkin operasyonun, Bayındırbank'a el konulmasıyla birlikte yarım kaldığı kaydedildi. Bayındır İnşaat'ın, Nationalpower'ın ve MİMAG'ın ortak olduğu konsorsiyumunun bir süre önce inşaatına başladığı Ankara Doğalgaz Santrali, Bayındır İnşaat'ın sermaye koyamaması nedeniyle tamamlanamadı.

Alınan bilgilere göre zor duruma düşen Bayındır İnşaat, inşaat başladıktan sonra hissesini devredebilmenin yollarını aradı. Yaklaşık 6 ay önce Belçikalı Tractabel firmasıyla irtibata geçen Bayındır İnşaat'ın, geçen hafta tamamlanması beklenen hisse devri, işlemlerin uzaması nedeniyle operasyona takıldı. Konuyla ilgili TEAŞ ile de görüşmelerde bulunan şirketin, teminat mektubunu alarak yükümlülükten kurtulmak istediği öğrenildi.

Mali sıkıntı içine giren Holding, enerji, sağlık ve eğlence alanındaki bir çok işletmesini Vakıflar Bankası ile Türkiye İş Bankası'na satmıştı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in aile fotoğrafında yer alan Kamuran Çörtük'ün sahibi bulunduğu Bayındır Holding, Romanya'daki bankasını kurtarmak için yaklaşık 150 milyon dolarlık kredi karşılılğında, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallarındaki işletme haklarını Vakıfbank'a devretti.

Bayındır Holding'in sattığı iştirakleri

  • Bayındır İnşaat Turizm Ticaret ve Sanayı A.Ş.'nin sahip olduğu sahip olduğu ve Tatilya Eğlence Merkezi binası ile eğlence ünitelerinin de bulunduğu İstanbul / Büyükçekmece 2. Bölge, Yakuplu Köyü, Beylikdüzü mevkiide bulunan taşınmazları Türkiye İş Bankası 65 milyon dolar karşılığında satın aldı.

  • Bükreş'teki alışveriş merkezini ortağı Fiba Grubu'na 30 milyon dolara sattı.

  • Ankara'da bulunan Bayındır Sağlık İşletmeleri'nin yüzde 51'ini İş Bankası'na 46 milyon dolara devretmişti.

  • Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy Santralları'ndaki işletme hakkını Vakıfbank'a devretti.

  • Beypazarı Trona'daki hisselerini de Vakıfbank'a devretti.

  •  
    5 milyar Euro'luk ihmal
    Bir taraftan IMF'nin vereceği 1.5 milyar doları bekliyoruz ama AB'nin kullanıma sunduğu 5 milyar Euro'luk (yaklaşık 4.2 milyar dolarlık) proje yardımını hükümetin ilgisizliği yüzünden kaçırıyoruz.
    Gurbetçi 420 bin Avrupalı çalıştırıyor
    Türkler, Avrupa'nın değişik ülkelerinde 80.600 Türk işletmesinde 420 bin Avrupalı çalıştırıyor.
    Kriz sonunda çöpe yansıdı
    Ekonomik kriz çöp bidonlarına kadar ulaştı. Krize bağlı olarak atıklar önemli ölçüde azaldı, ancak çöp bidonlarından giyecek, yiyecek toplayan insanlar ise arttı.
    Memurun ağzına bir parmak bal sürüldü
    5 yıldan fazla çalışan memurlara daha önce genel müdürlere verilen temsil tazminatı benzeri bir ödeme şekli geliştirildi.
    Fischer: Hükümet isteksiz
    Stanley Fischer, hükümetin programı isteksizce uyguladığına ilişkin düşüncelerin yaygınlaştığını söyledi.
    Köprü'de bozuk paralı eylem
    Boğaz ve otoban geçiş ücretlerine yapılan zamlar Boğaziçi Köprüsü'nü eylemler durağı haline getirdi. Yaklaşık 500 kişilik arabalı, motosikletli Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve ENDURO Motosiklet Kulübü üyesi bir grup, köprü ve otoyollara gelen zammı protesto etti. Eylemciler gişelerden geçerken, 2 milyon liralık geçiş ücretini, poşet içine koydukları 25`er bin liralık bozuk paralarla ödemek istediler. TÜKODER Başkanı Mehmet Sevim, "Gördük ki, köprüden geçerken bile avuç avuç para ödüyoruz. Paramız pul oldu`` dedi. ENDURO Motosiklet Kulübü Başkanı Mehmet Çelenk de, motosikletlerden ağır vasıta ücreti alınmasını protesto ettiklerini söyledi.
    15 Temmuz 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED