|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
YSK, Pervari'de 3 sandık kurulunun oluşturulmaması, 1 sandığın ise kırılması üzerine AK Parti'nin yaptığı itiraz sonucu Siirt'teki seçimi iptal etti. Erdoğan, seçime girip melletvekili olabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu, Pervari İlçesinde 3 sandık kurulunun oluşturulmaması, 1 sandığın ise kırılması üzerine AK Parti'nin yaptığı itiraz sonucu Siirt'te yapılan milletvekili genel seçimini iptal etti. YSK'nın açıklamasında, "Seçim işlemlerindeki noksanlığın seçim sonuçlarına etkili olduğu sonucuna varmış ve Siirt ilinde seçimlerin yenilenmesine oybirliği ile karar vermiştir" denildi. Siirt Bağımsız Milletvekili Fadıl Akgündüz ile AK Parti'li Derman Gül ve CHP'li Ekrem Dilek'in milletvekillikleri, YSK kararının Resmi Gazete'de yayımlandığı anda düştü. AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Siirt'te yenilenecek seçime katılıp milletvekili seçilerek Başbakan olabilecek. Ancak bunun için önce milletvekili adayı olmasının önündeki tek engel olan Anayasanın 76. maddesinin değiştirilmesi gerekiyor. 76. Madde yeni Anayasa değişikliği paketinde bulunuyor. 60 gün sonra seçim var YSK Başkanı Tufan Algan seçim tarihi, adayların durumu ve seçim barajı gibi önemli ayrıntıların bugün yapılacak olan toplantıda karara bağlanacağını açıkladı. YSK Başkanvekili Ahmet Ünlü, Siirt'ten seçilen her üç milletvekilinin milletvekillikleri, bu kararla birlikte sona erdiğini ve seçim sürecinin fiilen başladığını bildirdi. Seçim sonuçları iptal edilen Siirt'de, iptal kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasını takip eden 60 günün sonundaki ilk pazar günü sandığa gidilmesi gerekiyor. Eğer YSK kararı bugün Resmi Gazete'de yayınlandığı taktirde, Siirtliler 2 Şubat 2003 tarihinde 3 milletvekilini seçmek için oy kullanacaklar. Erdoğan nasıl seçilebilir? Erdoğan'ın seçime katılabilmesi için, 3 Kasım'da AK Parti'den Siirt 1. sıra adayı olan Derman Gül'ün yerine aday olması gerekiyor. Ancak öncelikle Erdoğan'ın milletvekili seçilmesini engelleyen Anayasa'nın 76. maddesinin TBMM'de değiştirilmesi gerekiyor. 'Milletvekili Seçilme Yeterliliği' başlığını taşıyan Anayasa'nın 76. maddesi Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden ceza alanların milletvekili olamayacağını düzenliyor. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün Başbakanlığa gönderilen AB uyum paketinde 312. maddeden ceza alanların milletvekili olabileceğine ilişkin düzenleme yer alıyor. Miletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesinde yapılan değişiklikle 312. maddeden ceza alanların milletvekili olamayacağına ilişkin düzenleme ortadan kaldırılıyor. HADEP Meclis'e girebilir Siirt'te yenilenecek seçimlere 3 Kasım seçimlerine katılan bütün partiler katılabilecek. Yenilenecek seçimlerde partilerin milletvekili çıkartabilmesi için yüzde 10'luk il barajını aşmaları gerekiyor. 3 Kasım'da yapılan seçimlerde HADEP yüzde 32'lik oy oranı birinci parti olarak çıkarken, yenilenecek seçimlerde de HADEP'in en az bir milletvekili çıkartmasına kesin gözüyle bakılıyor. Anayasa'nın 76 ve Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddelerinin değişmesi halinde HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak'ın da Siirt'ten aday olabileceği belirtiliyor.
'Henüz birşey söyleyemem' AK Parti lideri Erdoğan, Siirt'ten milletvekili adayı olup olmayacağı konusunda şu anda birşey söylemenin erken olduğunu bildirdi. Erdoğan, Denizli Belediyesi'nin kurduğu ramazan çadırında iftarını açtı. Yemek sonrası, basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Erdoğan, Yüksek Seçim Kurulu'nun iptal ettiği Siirt seçimleriyle ilgili bir soruya şu karşılığı verdi: "3 Kasım'da millet iradesi sandığa yansımıştır. Şimdi siyasi iradenin, milletin iradesini yerine getirmesi gerekiyor. Aday olup olmayacağım konusunda, şu anda birşey söylemem için vakit erken. Çünkü 63 günlük bir takvim var. Bu süreç içerisinde gerekli değişiklikler yapılıp, yetişir mi bilmiyorum. Çalışmalar, sanıyorum Ramazan Bayram'ı sonrası, komisyonlarda ele alınır." Erdoğan, "Seçim meydanlarında milletten 3 yıl süre istemiştik. Bu dönemde kemerleri sıkıp, işi sıkı tutup, vatandaşın kendisine gelmesini sağlayacağız" dedi. Gül: Aday olmayabilirim 3 Kasım seçimlerinde Siirt'ten AK Parti milletvekili seçilen Mervan Gül, YSK'nın iptal karanının ardından Genel Başkan Erdoğan'ın aday olması için 'tereddütsüz istifa' edeceğini açıkladı. Gül, "İstifa dilekçemi genel başkana götürüp veririm, takdir kendisinindir. Siirt'ten Başbakan çıkacak olması, tabii ki beni mutlu eder" dedi. Yeni Şafak'a açıklamalarda bulunan Gül, YSK kararının gerekçesini görmediğini ancak Erdoğan'a Başbakanlık yolunu açabilecek her türlü formüle destek olacağını söyledi. Gül, "Bana göre cevabı çok basit. Hiç tereddütsüz istifa ederim" diye konuştu. VELİ TOPRAK
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv Bilişim| Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |