T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Yine katliam, yine İsrail

Tanklarla Filistin'in Han Yunus kentine saldıran İsrail ordusu büyük bir katliama imza attı. Helipoterler kalabalığa füze saldırısı yaptı. 14 kişi öldü 115 kişi yaralandı. Filistinlilere seslenen Hamas, İsrail'in her yerine saldırı çağrısı yaptı.

İsrail Filistin'e yönelik son zamanların en kanlı katliamını gerçekleştirdi. İsrail tankları, saldırı helikopterleri eşliğinde, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinde kalabalığın üzerine füze fırlattı. Saldırıda, 14 kişi öldü, 20'si ağır 115 kişi de yaralandı.

Görgü tanıkları 40 tankın şehre iki yönden girdiğini, İsrail askerlerini saldırılarını özellikle Han Yunus'un iki ana caddesinde yoğunlaştırdığını, tank konvoyunun birinin de şehir yakınlarındaki Han Yunus mülteci kampına yöneldiğini belirttiler.

İsrail askerleriyle Filistinliler arasında çatışma çıktığını söyleyen görgü tanıkları ve hastane kaynakları, çatışma bölgesine ambulansların gittiğini, tanklar çekildiği sırada caddelere doluşan Filistinlilere helikopterlerden birinin füze fırlattığını söylediler.

Görgü tanıkları ve hastane kaynakları, helikopterin fırlattığı füzenin kalabalığa isabet etmesinin ardından 65 Filistinli'nin de yaralanarak hastaneye kaldırıldığını belirterek, önceki gece Gazze'de meydana gelen olaylarda 115 kişinin yaralandığını ifade ettiler.

20 yaralının durumu kritik

Han Yunus'daki Nasır Hastanesi doktoru Muhammed Ebu Delal, çok sayıda yaralı olması nedeniyle daha fazla doktor ve tıbbi yardım malzemesi talep etiklerini ifade etti. Filistinli doktorlar, ölenler arasında çocuk ve kadınlarında bulunduğunu söyledi.

Ölen ve yaralanan Filistinlilerin hepsini sivil olduğunu belirten Han Yunus'taki Nasser Hastanesi'nin Başhekimi Haydar el Kidreh, 20 yaralanının durumunun kritik olduğunu bildirdi. Kidreh, yaralananların 8-75 yaş arasındaki Filistinlilerden oluştuğuna dikkati çekti. İsrail askerleri aynı gün Batı Şeria'da iki Filistinliyi öldürdü.

HASTANEYE BİLE SALDIRDILAR

İsrail ordusunun Han Yunus'ta onlarca Filistinliyi tutukladığı belirtildi. Filistin polisinin terörle mücadele dairesi şefi de, kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü. Han Yunus kentinde yaralıları kabul eden Filistin hastanesi de İsrail kurşunlarına hedef oldu. Görgü tanıkları, hastanenin "her yönden ateş altında kaldığını" belirterek, hastane duvarları ve pencerelerine ateş edildiğini, ilk belirlemelere göre 8 kişinin yaralandığını kaydetti. Hastanenin de ateş altında kalmasıyla, insanların hedef olmamak için panik halde koşuşturmaya başladığı belirtildi. İsrail ordusu izleme kulesinden, binanın yönetim ve morg kısmına makineli silah ateşi açtı. İsrail ordusu, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kenti yakınlarında 5 evi yıktı.

HAMAS'TAN SALDIRI ÇAĞRISI

Hamas liderlerinden Abdulaziz Rantisi, "Bu katliam, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu tüm Filistinlileri yok etmeyi amaçlayan 'siyonist' saldırılarından biridir. Katliamın ardından Filistin halkı, Han Yunus'taki güvenliği kaybetti. Bu şartlar altında Tel Aviv'de güvenlik olması gerektiği, adil midir?'' dedi. Tüm Filistinli gruplardan İsrail'e saldırmalarını isteyen Rantisi, "El Aksa Şehitleri Tugayı, el-Kuds Tugayları, Ebu Ali Mustafa Tugayları, Demokratik Filistin Kurtuluş Cephesi gibi tüm Filistin askeri gruplarından, saldırılarını arttırmalarını ve İsrail'deki her yeri vurmalarını istiyoruz'' diye konuştu.

Bu bir katliam

Filistinli Bakan Saib Erakat, İsrail'in son üç aydır düzenlediği en kanlı saldırı olduğu belirtilen Han Yunus kentindeki saldırıyı "katliam" olarak niteledi. Erakat, uluslararası topluma Filistinlileri koruması çağrısında bulundu. İsrail saldırısının zamanlamasının, AB Dış Politika ve Ortak Savunma Yüksek Temsilcisi Jaiver Solana'nın bölgeye yapması planlanan ziyarete özellikle denk getirildiğini kaydeden Erakat, "Her zaman barış sürecinin yeniden canlandırılması çabalarıyla birlikte, bu sürecinin geriye döndürülmesi girişimlerine tanık oluyoruz" dedi.

15 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ- İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus'a düzenlediği saldırıda ölen 14 kişiden 12'sinin cenaze törenine yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı, törende "intikam" çığlıklarının atıldığı bildirildi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, törende çeşitli Filistinli örgütlerin bayrakları dalgalandı ve yaklaşık 300 silahlı kişi havaya ateş açtı. Hamas'ın bir üyesi de, mikrofonu eline alarak, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'a hitaben, "Şaron, asker ve yerleşimcilerin kefenini hazırla. Hamas'ın intikamı her zamankinden de büyük olacak" dedi.

 
Saddam'ı değil, Bush'u değiştirin
Amerika'nın 24 kentinde onbinlerce kişi, Bush'un Irak politikasını protesto etti. Pankartlarda, "Bush rejimini değiştirin, Saddam'ı değil" ifadesi yer aldı.
Ritter: ABD'nin planı alçakça
Bush'un küstah danışmanına öfke
Amerikan CBS televizyonu için çekilen "60 Dakika" programında Hz. Muhammed'e "terörist" suçlamasında bulunan rahip, Müslümanların sert tepkisine neden oldu. ABD Başkanı George Bush'un danışmanı olan Jerry Falwell adlı rahibin, CBS'in yan kuruluşu olan Houston TV'sinde yapılan çekim sırasında Hz. Peygambere hakaretlerde bulunması üzerine, başta "Greater Houston İslam Cemiyeti" olmak üzere birçok kuruluş ve Müslüman gösterici, Houston'daki "KHOU-Channel 11" stüdyolarının önünde protesto gösterisi düzenledi.
ABD Saddam'ı yargılayacak
Savaş suçlularını yargılayacak olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni tanımayan ve katliam yapan askerlerini bu mahkemenin yetkisinden muaf tutan ABD, Saddam'ı yargılamaya hazırlanıyor. Los Angeles Times gazetesi, Dışişleri ve Savunma bakanlıkları ve gizli servisin, Saddam ve 12 yardımcısına ilişkin dosyalar üzerinde çalıştığını ve Saddam ve yandaşlarını, Slobodan Miloseviç gibi yargılamayı planlandığını yazdı. ABD'nin yargılanacaklar listesinde, Saddam'ın iki oğlu, üç kardeşi ve bir kuzeni de bulunuyor.
Terörle mücadele politikası mantıksız
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, ABD'nin terörizmle mücadele politikasının mantıksız olduğunu söyledi. Muhammed, insanların ABD Devlet Başkanı George Bush'un "yanlış yolda" olduğunu açık bir şekilde ifade etmeleri gerektiğini söyledi. Muhammed, ABD'yi Irak konusunda tek taraflı hareket etmekle suçladı.
8 Ekim 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED