T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Batıl inanışlar kitapta toplandı

Anadolu'da yüzyıllardır gelenek haline gelen batıl inanışlar, Uludağ Üniversitesi'nce yayınlanan bir kitaba konu oldu. Prof. Dr. Mustafa Cemiloğlu, Osmanlı devletinin ilk yerleşim alanlarından olan Uludağ'ın eteklerindeki köylerde yüzyıllardır süregelen gelenek ve batıl inançlarla ilgili yaptığı 10 yıllık araştırmanın sonuçlarını "Bursa Dağ Köylerinde Türkmen Kültürü" adlı kitapta topladı.

Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerine bağlı 242 dağ köyünde yapılan araştırmanın verilerinin yer aldığı kitapta, bölgenin tarihi, coğrafyası, ekonomik, kültürel ve sosyal yaşamının yanı sıra yörede yaşayan geleneksel halk kültürü ve batıl inanışlarla ilgili bilgiye yer veriliyor. Kitabın, yatırlarla ilgili efsane ve adetleri inceleyen bölümünde "Dede Efsaneleri"nin yanı sıra köylerde "dede" olarak adlandırılan 40 yatırın türbesine yapılan ziyaretlerin nedenleri ve yatırlarla ilgili kerametler anlatılıyor. Yatırların hala uğrak yeri olduğunu ortaya koyan kitaba göre, yatırların çocuğu olmayanları çocuk sahibi yapma, hastalıkları iyileştirme, kişileri kötülük ve tehlikelerden koruma, kişileri yola getirme, öldükten sonra da keramet gösterme, ağaç kesenleri cezalandırma, yağmur yağdırma gibi özelliklerinin bulunduğuna inanılıyor.

Bu arada, mezardan toprak alıp taşımanın özellikle askere gidenlerin teskere alıncaya kadar korunması için de uygulandığı görülüyor. Askere gidenlerin, türbelerden toprak alıp bir çıkın içinde yanlarında taşımaları halinde askerden 'sağ salim' döneceğine, ayrıca mezar toprağı yiyen askerin belalardan korunacağına inanılıyor.



17 Haziran 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED