T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

K Ü L T Ü R

Festival fatihi bir Türk

Sanatın yurtdışında, büyük paralar akıtılmadan ve devlet desteği olmadan da tanıtılabileceğini, yaşamı ve çalışmalarıyla kanıtlayan Levent Seçer, bugüne kadar hiçbir Türk sanatçısının yapamadığını yaptı.

Her sanatçının yalnız başına başaramayacağı bir ütopyayı hayata geçiren bir sanatçı Levent Seçer. Türkiye'de müziğin dejenere olmasında okul çağındaki çocukların, para babalarını arkasına alan yeteneksiz bayan şarkıcıların, podyumlardan sanatçılığa soyunan mankenlerin büyük etksinin olduğunu söyleyen Levent Seçer, Türkiye'de bütün bu hengame içinde gerçek sanatçıların adını çoktan unuttuğunu, meydanın sanatçı vasfından çok uzak kalan insanlara kaldığını belirtiyor.

Bugün Avrupa basınından büyük ilgi gören ve bir festivalden bir başka festivale koşan sanatçının ilginç bir yaşam öyküsü var. Esas mesleği doktorluk olan Levent Seçer, musikişinas bir ailede dünyaya gelmiş. Henüz küçük bir çocukken kulağına çalınan nağmeler, onun yetişkin bir adam olduğunda müzikle içli dışlı olmasını sağlamış. Almanya'nın Kiel kentinde yaşayan Seçer, yaptığı bestelerle Türk müziğini dünyaya tanıtan gönüllü bir kültür elçisi olarak çalışmalarını devam ediyor.

Diğer yarışmacıları solladı

Keman ve ud çalan musikişinas bir babanın fasıllarla yoğrulan yaşamına tanık olan Seçer, sahne tecrübesini daha ilkokula giderken edinir. İlkokul, ortaokul derken konservatuarda okuduğu yıllarda, Türkiye'de yerli müzik piyasasının kendi hayallerindeki çıkışı gerçekleştirmesi için yeterli olmadığını düşünen sanatçı, yurtdışına açılma kararı alır. Aynı zamanda tıp fakültesinde okuyan Seçer, yurtdışındaki festivalleri arştırmaya başlar. Sanatçının yurtdışına açılmasını sağlayan yarışma ise İtalya'da düzenlenen ve sadece İtalyan kökenli santçıların katılabildiği San-Remo Şarkı yarışması olur. 4 ay gibi kısa bir zaman diliminde İtalyancayı söken sanatçı, yarışmaya başvuruda bulunmak üzere İtalya'ya gider ve şans eseri görevli memur Levent Seçer adını laurent Seger olarak yazar.

Uluslararası çapta en büyük festivallerden biri olan San-Remo Şarkı Yarışması'nda yüzlerce yarışmacı adayı içerisinden 16. olan Seçer için, bundan böyle bol festivalli bir sanat maratonu başlayacaktır.

Seçer'in hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biriyse, festivale katılmak için gittiği otelde dünyaca ünlü İtalyan oyunculardan Silvia Costina, Dominico Modukno, Adriano Çelentono ve İtalyan yönetmen Aldo Torelli ile tanışmasıdır. Lisa Minelli ve Ömer Şerif'in de başrolü paylaşacağı bir filmde oynaması için teklif alan Seçer, bu tarihten itibaren uluslararası çaptaki ününü pekiştirir.

Ödül üstüne ödül aldı

San-Remo Şarkı Yarışması, ünlü sanatçının hayatında yeni pencereler açacaktır. O tarihten itibaren ard arda festival teklifleri alan sanatçı, bugüne kadar Japonya, Norveç, Hollanda, İrlanda, Polonya, Bulgaristan, Yugoslavya, Fransa, Şili, Finlandiya, Avusturya, Mısır, Kazakistan, Finlandiya, Avusturya, Macaristan, İsveç ve Danimarka gibi ülkelerde düzenlenen festivallere katıldı. 1994 yılından bu yana merkezi Finlandiya'da bulunan Dünya Festivaller Kurulu üyesi olan sanatçı, aynı zamanda kurulun 'Uluslararası Müzik Akademisi Başarılı Sanatçı' ünvanına sahip. 1988 yılında İrlanda Üniversity College An Dublin tarafından başarılı sanatçılar arasında gösterilerek ödüllendirilen sanatçı, Avusturya'da katıldığı bir festivalde dönemin Cumhurbaşkanı ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kurd Waldheim tarafından ödüllendirildi.

Aynı zamanda sarı basın kartı sahibi olan Seçer, yurtdışında yayımlanan bazı yayın organlarında sanat danışmanlığı da yaptı. Yıl bitmeden "Adı Dünde Kalmak" adlı bir şiir kitabıyla hayranlarının karşısına çıkmaya hazırlanan sanatçı, ayrıca yıl içerisinde aynı isimle klasik eserlerden oluşan bir albüm çıkarmayı da düşünüyor.

Festival fatihi bir Türk

Fetivallerin yurtdışındaki fatihi diye adlandırabileceğimiz sanatçının 2002 yılı festival gündemi ise oldukça yüklü: Finlandiya, Lüksemburg, İrlanda, Norveç, Macaristan, Belçika, Almanya ve Yunanistan'daki muhtelif yarışmalara katılan Seçer, 11 Ekim'de Hong Kong'da 'Dünyada Müzik' konulu bir konferansa katılacak.

Temmuz ayında Norveç'te yapılacak olan Quart Festival'ine, 15 Ağustos'da Macaristan'da düzenlenecek olan Tıhany Şarkı Festivali'ne ve Mısır'da düzenlenen İsmailiye Folklor ve Şarkı Festivali'ne, İsviçre'de düzenlenecek olan Uluslararası Gurten Festival 2002 İn Bern'e, 15 Ağustos'da Avusturya'da yapılacak olan Internationales Kammermusik Festival'e, İspanya'da yapılacak olan Paralade Castel'e ve Japonya'da düzenlenecek olan Tokyo 2002 Song Contes'e katılacak.

 
Batıl inanışlar kitapta toplandı
Anadolu'da yüzyıllardır gelenek haline gelen batıl inanışlar, Uludağ Üniversitesi'nce yayınlanan bir kitaba konu oldu.
İletişim tasarımları: Track 02
İstanbul Bilgi Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı öğrencileri tarafından hazırlanan "Track 02" başlıklı sergiyi iletişimciler ve sanatseverlerle buluşturuyor.
"Aşk için ölümü göze alırım..."
Son 20 yıldır terör nedeniyle akan kana duyulan tepki değişik vesilelerle dile getirildi. Filmler çekildi, kitaplar yazıldı, şarkılar bestelendi. Vatan, millet, bayrak, namus, şeref kavramlarının bol bol geçtiği şarkıları söyleyenlerden biri de Ahmet Şafak. Şafak'ın "Aşk Militanı" adlı son albümü DMC'den çıktı. Askerdeki gençler, gurbetteki sevgililer, sıla hasreti çekenler, vatanı için üzülenler "Bana göre aşk, öyle çok duyguyu içine alıyor ki, sevgiliye, vatana, evlada. Ülkemin tüm değerlerine sahip çıkılması gerektiğini savunuyorum." diyen Şafak'ın albümünde aradıklarını kesinlikle bulacaklar.
'Afrika Hiçbir Yerde' ödüllendi
Almanya'nın başkenti Berlin'de 52. Alman Film ödülleri dağıtıldı. "Afrika'da Hiçbir Yerde / Nirgendwo in Afrika" adlı film, 500 bin euro değerindeki "Altın Lola" en iyi film ödülünü aldı. Yahudi kökenli bir Alman ailenin 30'lu yıllarda Kenya'ya yerleşmesini konu alan yapım, en iyi film seçilirken, 400 bin euroluk "Gümüş Lola"ikincilik ödüllerini ise yönetmen Andreas Dresen'in "Yarım Merdiven" (Halbe Treppe) ve Tom Tykwer'in "Cennet" (Heaven) adlı filmi paylaştı.
17 Haziran 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED