T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Olağanüstü koruma

Irak'a saldırı için destek toplamak amacıyla 12 ülkeyi kapsayan ikna turuna çıkan ABD Başkan Yardımcısı, İngiltere'den sonra Türkiye'ye gelecek. Cheney için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

ABD'nin küresel savaşına destek bulmak amacıyla İngiltere ve Türkiye dışında Ortadoğu ülkelerine yönelik 10 günlük ziyaret turuna çıkan Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türkiye ziyareti sırasında ABD Başkanı gibi korunacak. Cheney için özel ekipler kuruldu ve özel güvenlik önlemleri büyük gizlilik içinde hazırlandı. Irak için nabız yoklama gezisine çıkan ve gezisine İngiltere'den başlayan Cheney'nin ziyaret programı güvenlik nedeniyle açıklanmıyor.

Cheney'in güvenliğine yönelik koruma önlemleri Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde ABD Büyükelçilik yetkilileri ile yapılan güvenlik zirvesinde ele alındı. Buna göre, ABD Başkan Yardımcısı'na yakın çember korumasını yine ABD'li ajanlar yapacak. Ancak Türk polisi de Cheney'yi korumak için özel ekipler kurdu ve özel güvenlik önlemlerini büyük gizlilik içinde hazırladı.

150 oda kapatıldı

Türkiye'de Türk polisi tarafından "fotokopi" yöntemiyle korunacak Cheney için alternatifli yol güzergahları hazırlandı. Cheney'nin Ankara ziyareti öncesi ABD'li koruma ekipleri geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Merkez Binası'nda incelemelerde bulunmuştu. Kalacağı otelde üç kat tamamen ayrıldı ve 150 oda Cheney'nin Türkiye ziyareti boyunca kiralandı. Cheney'nin Türkiye'ye ziyareti sırasında üç Limuzin aracın hazırlandığı da belirtildi. Önlemler bununla sınırlı kalmıyor. Türk polisi ve Amerikan ajanları koruma sırasında birbirlerini tanımak için özel parolalar belirledi, ayrıca özel kimlikler hazırlandı. Cheney'nin ziyareti sırasında kullanılacak tüm araçların da plakaları listelendi, güzergahlarının krokileri çıkarıldı. Timler, önlemler sırasında sadece korumaya yönelik değil, acil operasyonel müdahale için de hazırlıklı olacak.

Cheney, dün İngiltere Başbakanı Tony Blair'le Irak konusunu görüştü. İngiliz gazeteleri ABD'nin Irak'a saldırı için İngiltere'den 25 bin asker istediğini yazmıştı. Basına göre, Cheney Blair'e Bağdat'ın kitle imha silahlarına sahip olduğuna ilişkin yeni kanıtlar sundu. Cheney, İngiltere'den sonra Türkiye, Kuveyt, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Umman, Ürdün, İsrail ve Yemen'i ziyaret edecek.

Irak Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'nin İngiltere'nin ardından Ortadoğu ülkelerine yapacağı ziyareti eleştirdi. Ramazan, "Bu suçlu (Cheney) Arap ulusunun kaderine karar veremez. (Cheney ile görüşecek) Arap yöneticileri tehditlere (ABD) karşı durmalı" dedi. Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz ise, ülkesine saldırması halinde, ABD'nin çıkarlarının tehdit altında kalacağını söyledi.

 
Anaconda 'yalan' operasyonu
İstanbul'da yarın başlayacak olan Türkçe konuşan ülkeler devlet başkanları zirvesine Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov'un katılmayacağı açıklandı. Diğer liderler bugün Türkiye'ye geliyor.
Arafat'a sınırlı özgürlük
Filistin'e yönelik imha harekatını sürdüren Şaron, Ramallah'ta kuşatma altında tuttuğu Filistin liderine seyahat kısıtlamasını kaldırdı. Ancak Arafat'ın, yurtdışına çıkması hâlâ yasak.
BUSH'UN DANIŞMANI: AVRUPALI HAYIRSIZ Amerikan lideri George Bush'un danışmanı Richard Pearle, bazı Avrupa ülkelerini Irak konusunda "hayırsız" olmakla suçladı. BBC'ye demeç veren savunma danışmanı Pearl, "ABD, soğuk savaş döneminde Avrupa'yı savundu, ama şimdi Irak'la mücadelede bazı Avrupalı müttefiklerimiz karşılıklılık esasına fazla itibar etmiyorlar, bizi desteklemiyorlar" dedi. Pearl, "Atlantik ittifakı, SSCB'den gelen tehdit karşısında barışı sağlarken ABD oradaydı ve elindeki bütün olanaklarla ittifakın öteki üyelerini destekledi. Bugün ise tehdit altında olan biziz, ama aynı karşılığı gördüğümüzü söyleyemeyeceğim" dedi.
12 Mart 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED