T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

ABD'de Müslümanlar isimlerini değiştiriyor

11 Eylül sonrası saldırılar o kadar arttı ki, Müslümanlar, kendilerini korumak için isimlerini değiştirip yabancı isimler alıyor. 'Tarık' adı 'Terry', 'Muhammed' adı 'Michael' oluyor.

Amerika'da yaşayan Müslümanlar'ı Endülüs Müslümanları'nın akibeti mi bekliyor? 11 Eylül terör saldırılarından sonra Amerika'da yaşayan Müslümanlar'a yönelik baskı ve huzursuzluk o kadar arttı ki, birçok kişi Müslüman isimlerini değiştirip Hristiyan isimleri almaya başladı. Saldırılardan endişe eden Müslümanlar, mahkemelere başvurarak isimlerini değiştiriyor. Önyargı nedeniyle hedef olmaktan korkup mahkemeye isim değiştirmeye gidenlerden biri Pakistan asıllı 35 yaşındaki muhasebeci Tarık Hasan.

İsmini söylediğinde farklı bir tutumla karşılaştığını belirten Tarık Hasan, mahkeme kanalıyla ismini "Terry Hasan" olarak değiştir. Deniz Kuvvetleri'nde görev yapan San Diegolu Muhammed ise, mahkemeye giderek, adını "Michael" olarak değiştirdi. Muhammed, dilekçesinde isim değiştirmek istemesinin gerekçesini, ismine yönelik "önyargı ve fark gözetmek" olarak gösterdi.

Endülüs Müslümanları gibi Cezayirli 72 yaşındaki Adnan Hasan ise "Çok üzücü ama ne yapabilirsiniz? Adım Arapça görünüyor ama Arap gibi görünmüyorum. Daha çok koyu Sicilyalı gibiyim ve ismimi Dan Hasansi olarak değiştirerek, İtalyan gibi görünmesini istedim" dedi. Güney California İslam-Amerikan İlişkileri Konseyi Sözcüsü Ra'id Faraj, ABD'nin her yerinde isim değiştirmenin görüldüğünü belirterek, "Düşünmemiz gereken tek konu bir insanın neden bunu yapmaktan başka çaresi olmadığıdır" dedi.

Bazı Müslümanlar'ın da mahkemeye gitmeden yabancı isimler kullanıyor. 11 Eylül'den sonra Müslümanlar'a saldırılar tırmanmış, California'da Yemenli vurularak öldürülmüş, Arizona'daki bir Hintli de aynı kaderi paylaşmıştı. Başörtüsü kullanan Müslüman kadınlar, birçok bölgede evlerinden dışarı çıkamaz olmuştu.

Ev ve işyerlerine baskın

Endülüs'ün işgalinden sonra katliamdan kurtulan ancak ülkeden çıkamayan Müslümanlar zorla Hristiyanlaştırılmış, birçokları gündelik yaşamlarında Hristiyan gibi yaşamalarına rağmen gizli Müslüman olarak kalmışlardı.

Bu arada FBI yetkilileri ve polis, ülke çapında yürütülen geniş çaplı operasyon kapsamında Virginia ve Georgia eyaletlerinde Müslümanlar'a ait bir çok ev ve işyerlerine baskın düzenledi.

İki eyaletteki 15 ayrı yere düzenlenen baskınlarda kanıtlar ele geçirildiği iddia edildi. Amerikan hapishanelerinde yüzlerce Müslüman, "terörist" oldukları iddiasıyla gözaltında tutuluyor ve mahkemeye bile çıkarılmıyor.

FBI 3 BİN KİŞİYİ SORGULAYACAK

ABD'de 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak yabancı uyruklu 3 bin kişi sorgulanacak. Adalet Bakanı John Ashcroft, herhangi bir suç işlemediğini belirttiği 3 bin kişinin sorgulanmaya başlamalarını istedi. Ashcroft, 3 bin kişinin tamamen gönüllü olarak sorgulanacağını ve bu kişilerin herhangi bir suç işlemediğini belirtti. ABD Adalet Bakanı, daha önce yapılan sorgulamalardan çok yararlı bilgiler elde ettiklerini ve bu bilgilerin terörist saldırıların önlenmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Geçen Kasım ayında da 5 bin yabancı uyruklu kişi sorgulanmıştı.

 
Latin Amerika da karıştı
Bush'un ziyaretinden hemen önce Peru'nun başkenti Lima'daki ABD Büyükelçiliği önünde bomba patladı. Saldırıda 9 kişi öldü, 30 kişi de yaralandı.
Saddam: ABD aklını kaçırmış
Irak lideri, "Nükleer tehdit savuran ABD, yalnız siyasi tecrit değil, tıbbi tecrit altına da alınmalıdır" dedi.
Yine nükleer saldırı tehdidi
Amerika'dan sonra İngiltere de nükleer saldırı tehdidi yaptı. Hoon, "Irak'a karşı nükleer silah kullanabiliriz" dedi.
AZNAR KÜRSÜDE GAF YAPTI: HIYARLIK ETTİM...
İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar'ın dün Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın sonunda "Hıyarlık ettim..." diye söylenmesi, İspanya'da günün konusu oldu. İspanyol radyo ve televizyonlarına göre Aznar, konuşmasını bitirdikten sonra, mikrofonun kapalı olduğunu sanarak, "Hıyarlık ettim..." dedi. Ancak mikrofon açık olduğundan Aznar'ın sözleri salondaki alkış uğultusuna karşın radyo ve televizyonlarınca kaydedildi. Radyo ve televizyonlar, dün geceden beri "Aznar'ın devirdiği çamı" yayınladılar, ancak niçin söylendiğini çözemediler.
22 Mart 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED