T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Savaşı engelleyen jest

Hint-Pakistan krizi bir selamla sona erdi. Katmandu'daki zirvede konuşan Müşerref, "Şimdi burada Vajpayii'nin elini bütün içtenliğimle sıkacağım" dedi ve bunu yaptı. Vajpayii de karşılık verince savaş yerine diyalog süreci başladı.

Savaşın eşiğine gelen Pakistan ve Hindistan liderleri Katmandu'da birbirine jestler yaptı. Hint Meclisi'ne geçen ay düzenlenen saldırıdan sonra savaşın eşiğine gelen Pakistan ile Hindistan arasındaki bunalım, Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref'in Katmandu'daki bölgesel dorukta Hindistan'a "dostluk eli" uzatmasıyla yeni bir aşamaya girdi. Müşerref'in, iki ülke arasındaki gerilimi gidermek için Hindistan Başbakanı Vajpayii'nin elini sıkarak yaptığı simgesel jest, Vajpayii tarafından "memnuniyetle" karşılandı.

Nepal'in başkenti Katmandu'da bir gün gecikmeyle dün sabah başlayan Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü (SAARC) doruğunda konuşan Müşerref, Hindistan'la "her zaman, her düzeyde diyaloga hazır olduklarını" yineledi ve "Güney Asya'da barış ve ilerleme yolculuğuna birlikte çıkalım. Barış, bölgemizin geleceği bakımından çok önemli" dedi. Müşerref, sözlerini bitirirken, "Şimdi burada Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii'nin elini bütün içtenliğimle sıkacağım" dedi.

Selamı aldı, isteklerini sıraladı

Kürsüden inen Müşerref, dosdoğru Vajpayii'ye gitti ve Hint başbakanına elini uzattı. Katmandu doruğunda Müşerref'le ikili görüşme yapmaya yanaşmayan Vajpayii, bu jeste oturduğu yerden gülümseyerek karşılık verdi ve Müşerref'in uzattığı eli tuttu. Daha sonra kürsüye çıkan Vajpayii, "Pakistan lideri Müşerref'in dostluk eli uzatmasına memnun oldum" dedi. Hint başbakanı, "Müşerref, bu jestini somut adımlar atarak sürdürmeli. Örneğin, ülke topraklarını terörist etkinlikler ve Hindistan'daki çılgın terör için kullandırmamalı" diye konuştu.

Pakistan operasyon başlattı

Vajpayii, Pakistan'daki bazı Keşmirli grupların, Hindistan'ı hedef alan saldırıya imza attıklarını öne sürdü ve İslamabad'ın, bunlara karşı hoşgörüsüz ve daha sert davranmasını istedi.

Pakistan polisi ise, dün sabah erken saatlerde tüm ülkede cami, ev ve İslami gruplara ait mekanları basarak, 200 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında, Keşmir'in bağımsızlığı için Hindistan yönetimine karşı savaşan grupların sempatizanları da bulunuyor. Son 3 günde 300 üyeleri gözaltına alınan Sipahi Sahabe yöneticileri, savaşçılarından yeraltına inmelerini istediklerini açıkladı. İçişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili operasyonlar için, "Bu devam eden bir süreç. Baskımız sürecek" diye konuştu. Gözaltıların, Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi yatıştırıcı diplomatik girişimler sırasında meydana gelmesi dikkat çekti.

Blair: Keşmir siyasetle çözülür

Bu arada İngiltere Başbakanı Tony Blair, Keşmir konusunda Hindistan ile Pakistan arasındaki gerginliğin yalnızca siyasetle çözülebileceğini söyledi. Blair, Keşmir sorununun, Hint ve Pakistanlı liderlerle görüşmelerinde öncelikli gündem konusu olacağını belirterek, taraflara diyalog çağrısı yaptı.

 
ABD komandosu öldürüldü
Afganistan'ın Ost bölgesindeki çatışmada bir ABD özel tim mensubu öldürüldü, bazıları da yaralandı. İlk kez bir ABD askeri çatışmada öldü.
Pakistan Molla Zaif'i ABD'ye teslim etmedi
Pakistan tarafından ABD'ye teslim edileceği öne sürülen Taliban'ın İslamabad Büyükelçisi'nin ülkesine gönderildiği açıklandı.
PROPAGANDA SAVAŞI HIZLANDI
ABD, Usame Bin Ladin ve Taliban'a yönelik savaşında, üstün askeri teknoloji ürünü silahların yanı sıra psikolojik savaş yöntemlerinden yararlanıyor. Son günlerde Afganistan'daki propaganda savaşını hızlandıran ABD, Taliban ve El Kaide mensuplarının psikolojik dirençlerini çökertmeye çalışıyor. Uçaklardan atılan bildirilerde, Usame Bin Ladin'in bilgisayar tekniği ile elde edilmiş sakalsız, kravatlı ve takım elbiseli bir fotoğrafının kullanıldığı; "Katil ve haydut Usame sizi terk etti" ifadesi yer alıyor. Ladin fotoğrafının diğer yanında ise ölü bir El Kaide savaşçısının fotoğrafı yer alıyor ve "Katil ve haydut Usame, El Kaide'yi terk etti. Sizi de terk etti ve kaçtı. Teslim ol ve gereksiz yere ölme, onun için hiçbir anlam ifade etmiyorsun. Aileni kederden, kendini de ölümün acısından kurtar" ifadeleri bulunuyor.
6 Ocak 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED