T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Tekstil firmaları yeni işçi alıyor

Krizi ihracatla aşan tekstil sektörü eleman aramaya başladı. 2001 yılının temmuz ayından bu yana 665 işçi alan Yeşim Tekstil, ocak-şubat döneminde 500 işçi daha almayı planlarken, Sönmez Holding 250, Korteks ise 1500 yeni işçi aldı.

Tekstil sektörünün önde gelen merkezlerinden Bursa'da, istihdam hareketlendi. İhracat ağırlıklı üretim yapan firmaların 2001'in özellikle son çeyreğinde başladıkları işçi alımlarına hız verdikleri bildirildi.

Yeşim Tekstil Sanayii ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Şenol Şankaya, tekstil sektöründe umutlu bir çıkışın olduğunu belirterek, bunun tek sebebinin ihracat olduğunu söyledi.

Şankaya, tekstilde "emek yoğun" bir sektör olması dolayısıyla işçi çıkışlarının kriz döneminde sıkça yaşandığını, ancak şimdi geriye dönüşün başladığını ve daha önce işten çıkarttıkları çalışanlara öncelik verdiklerini kaydetti.

"2001 yılının Temmuz ayından bu yana 665 kişiye Yeşim Tekstil'de ek istihdam yarattık. Ocak ve Şubat aylarında ise 500 kişi daha alacağız" diyen Şankaya, ayrıca Yeşim Tekstil'e fason üretim yapan firmalar da dahil edildiğinde Temmuz 2001-Şubat 2002 arasında yaklaşık 2000 kişiye istihdam yaratmış olacaklarını söyledi.

Şankaya, üretim, ihracat ve istihdamın daha da artmasının, ekonomik istikrar, vergi ve SSK ödemelerindeki düzenlemelere bağlı olduğunu ifade etti.

Sönmez 250 kişi aldı

Sönmez Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez de Türkiye'nin krizden çok pahalı bir ders aldığını söyledi. Celal Sönmez, 2001'de tekstil ve otomotiv başta olmak üzere, hemen her sektörde çok yoğun işçi çıkışı yaşandığını belirterek, şöyle konuştu: "Kapasite kullanımı yüzde 5-15'e düşen bir fabrikada, işçi barınabilir mi? Bu ancak, Merinos gibi işletmelerde olur. Talep yok. Mal satamıyorsunuz. Ne yapacaksınız başka? Ancak, son dönemde ekonomik göstergeler umut vermeye başladı. Yeniden istihdam artışının yaşandığı bir döneme geçildi. Ağustos ayından itibaren ihracattaki artışa paralel olarak, işçi alımları da hız kazandı. Sönmez Holding olarak biz de 250 yeni işçi aldık."

Sönmez, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası kredi kuruluşlarından sağlanan kaynakların doğru kullanılması ve siyaset kurumuna yeniden güvenin sağlanması durumunda, ekonominin 1-2 yılda rayına oturabileceğini ve istihdam açısından kaybedilen zamanın yeniden yakalanabileceğini dile getirdi.

Zorlu'dan yatırıma devam

Korteks Mensucat Sanayii ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Zorlu da, krize rağmen Zorlu Holding'e bağlı Vestel Elektronik, Korteks ve Linens'de yatırımlarını sürdürdüklerini söyledi.

Zorlu, ihracat ağırlıklı çalıştıkları için, krizin etkilerini iç pazara hitap eden firmalar kadar ağır hissetmediklerini ifade ederek, krizin derinleştiği 2001 yılında Korteks'te 1500 kişiye istihdam sağladıklarını, işçi çıkışının yoğun olduğu dönemde dahi kendilerinin işçi çıkarmadıklarını belirtti.

Zeki Zorlu, 2001 yılı ihracat hedeflerinin, Korteks için 250 milyon, Zorlu Holding için de 1 milyar dolar olduğuna işaret ederek, hedeflerin tutturulduğunu kaydetti.


 
Sendikalar yokediliyor
Pasif hale gelen sivil toplum örgütlerinin çok ciddi yapısal aşınmanın içine düştüğünün altını çizen Yusuf Engin, sendikaların üyelerinin haklarını koruyamaz hale getirildiğini söyledi.
Ülkemizi IMF batırdı
IMF ve uluslararası para örgütlerinin dayattığı "borç silahı" ile Türkiye'nin ağır yaralı duruma düştüğünü belirten Sinan Aygün, "IMF, suç örgütüdür" dedi.
Güvence haftaya Meclis'te
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan 9 aydır Başbakanlık'ta bekletilen, İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın önümüzdeki hafta Meclis'e sevkedileceğini söyledi.
Oto kampanyalarına karşı tüketicilere uyarı
Otomobil Organizayoncuları Derneği (Oto-Der), kampanyalı satış yapan organizasyonculardan otomobil alma konusunda tüketicileri uyardı.
Mısır'ı 11 Eylül saldırısı vurdu
11 Eylül'deki saldırılar sonrasında döviz sıkıntısı çeken Mısır'da kambiyo işlemlerine kısıtlama getirildi.
Derviş: Devlet kimsenin cebine para koymayacak
Bakan Derviş, sermayesi biten bankalara para aktarımı olmayacağını söyledi.
İŞÇİ EMEKLİSİNE YÜZDE 3.2 ZAM
İşçi emeklilerinin Ocak ayı aylıkları belirlendi. En düşük işçi emekli aylığı 202 milyon 159 bin 431 lira, ortalama aylık 226 milyon 517 bin 242 lira, en yüksek işçi emekli aylığı ise 388 milyon 724 bin 489 lira oldu. Yüzde 3.2 oranındaki Tüketici Fiyatları Endeksi'nin aylıklara yansıtılması sonucunda, en düşük işçi emekli aylığı, 6 milyon 123 bin 84 liralık artışla 196 milyon 36 bin 347 liradan (4 milyon 690 bin lira tutarındaki sosyal yardım zammı dahil) 202 milyon 159 bin 431 liraya yükseldi. Ortalama işçi emekli aylığı, 6 milyon 878 bin 342 liralık artışla 219 milyon 638 bin 877 liradan (4 milyon 690 bin lira tutarındaki sosyal yardım zammı dahil) 226 milyon 517 bin 242 liraya çıktı.
6 Ocak 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED