T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

DERS OLSUN

Meteoroloji'nin günler öncesinden uyarmasına karşın yöneticilerin gerekli tedbirleri almaması başta ulaşım olmak üzere pek çok alanda hayatı adeta durdurdu.

Tüm Türkiye'yi etkisi altına alan kar yağışı hayatı felç ederken, yöneticilerin acizliği vatandaşları çileden çıkardı. Hava şartlarının ağırlaşacağını günler öncesinden duyuran Meteoroloji yetkililerinin uyarısını dikkate almayan yetkililer, vatandaşa ikinci bir şok yaşattılar. Öğrenciler okul yolunda iken tatil kararı alan yöneticiler, devleti kar enkazının altında bıraktılar. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinde yaşanan tedbirsizlik ve hatalar zinciri, kar yağışında da kendini gösterdi. 10'a yakın kişi soğuktan donarak yaşamını yitirirken, önlem alınmaması nedeniyle milyonlarca öğrenci okul yolunda mahsur kaldı. Yöneticilerin gerekli tedbirleri almaması üzerine başta ulaşım olmak üzere pek çok alanda hayat adeta durdu. Karayolları ve otobanlar kapanırken, şehir içi ulaşımda aksamalar oldu. Tuzlama çalışmalarının zamanında yapılmaması nedeniyle vatandaşlar işlerine gitmek için büyük mücadele verirken saatlerce yolda mahsur kaldılar. Meydana gelen kazalarda ise milyarlarca liralık maddi hasar meydana geldi. İç ve dış hatlarda çok sayıda uçak seferi iptal edildi. Yolcular hava limanlarında perişan olurken, Fenerbahçe Futbol takımı bile Antalya'ya iki gündür gidemiyor. Sürekli kışın hakim olduğu ülkelerde ise bu sorunlar yetkililerin gerekli önlemleri zamanında almaları nedeniyle yaşanmıyor.

Metro ve yaylı sistem ihtiyacı

Vatandaşlar, yıllardır yanlış yatırımlar yapan devlet ve yerel yönetimleri her büyük faciada bir bahane uydurmakla suçluyor. Başta İstanbul olmak üzere metro ve tramvay sistemini kullanarak işlerine gitmeye çalışan vatandaşlar, "Büyük şehirlerin metro ihtiyacı çözülmüş olsa, ulaşım durmaz ve sistem büyük ölçüde çalışır. Karayollarına alternatif demir yollarının da devreye girmesi şart" diye konuştular.

Ecevit eleştirileri haksız buldu

Vatandaşların tepkilerine karşılık Başbakan Bülent Ecevit ise kar yağışının meteorolji yetkililerince önceden haber verilmesine rağmen gerekli tedbirlerin alanmaması eleştirilerini haksız buldu. Yaşanan sıkıntıları kar yağışının ilk defa bu kadar yoğun oluşuna bağlayan Ecevit, "Bu kadar yoğun kar yağışı, kar yağması bütün ülkelerde, hangi ülkelerde yer alırsa o ülkelerde zorluklar yaratır" dedi.

Mirzaoğlu: Gördüklerine inanıyorlar

Bu arada Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, meteorolojik ihbarların ciddiye alınmadığını belirterek, "İdareciler gözle görüp karar alıyorlar. Geçen ayın 28'inde, İstanbul'da hava şartlarının nasıl olacağını bildirdik, ancak gerekli tedbirlerin alınmadığı görüldü" dedi. Öte yandan iki gündür olumsuz hava koşulları ile mücadele eden İstanbul'da havayolu ulaşımı da aksadı. Türk Hava Yolları'nın (THY) uçuşlarında da aksamalar yaşandığını kaydeden THY Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, elverişsiz hava şartları nedeniyle dünden bu yana iç ve dış hatlarda toplam 75 seferin iptal edildiğini belirtti.

TEM'de kurtarma çalışmaları sürüyor

İstanbul Vali Yardımcısı Ali Cafer Akyüz, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle, TEM Otoyolu'nun Silivri mevkiinde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Akyüz yaptığı açıklamada, İstanbul'da önceki sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren yoğun kar yağışı ve tipi yüzünden TEM Otoyolu'nun Silivri-Selimpaşa mevkii arasında mahsur kalan araçları ve vatandaşları kurtarmak için bölgeye jandarma ekiplerinin gönderildiğini kaydetti.

Ekmek dağıtıldı

Olay yerine ulaşan jandarma ekiplerinin yardımıyla mahsur kalan vatandaşların kurtarılmasına başlandığını belirten Akyüz, "Kurtarma çalışmaları için 1. Ordu Komutanlığı devreye girdi, ilk etapta kurtarılan 15-20 araç, yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki bir benzin istasyonuna ulaştırıldı" dedi.

Akyüz, araçlarında mahsur kalan diğer vatandaşların da kurtarılmasına çalışıldığını, bu vatandaşlara su ve ekmek yardımı yapıldığını, çalışmalara katılmak üzere bölgeye Volvo tipi 3 araç ve dozer gönderildiğini kaydetti. Mahsur kalan kişilerle telefonla sürekli irtibat halinde olduklarını da anlatan Akyüz, ``Burası dışında Hadımköy`de de bir sıkıntı yaşadık. Burada da mahsur kalanlar vardı. Ancak bu kişiler kurtarılarak bölgeye en yakın askeri bir tesisteki misafirhaneye getirildiler" dedi.

Trafiğe çıkmayın

Zorunlu olmadıkça İstanbulluları araçlarıyla trafiğe çıkmamaları konusunda uyaran Akyüz, alınan karar gereği zincir takmadan araçların yola çıkmalarına izin verilmediğini hatırlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Rafet Bozdoğan da gece boyunca 1300'e yakın ekibin, 130 iş makinesi desteğiyle çalıştığını belirterek, "Ekiplerimiz, yollarda tuzlama çalışmaları sonuç vermediği için daha çok greyderlerle kar küremeye ağırlık verdi. Bazı ana arterler 2-3 kez temizlendi, tuzlandı. Ancak fırtına, çalışmalarımızı olumsuz etkiledi" dedi.

İKİ KİŞİ DAHA DONARAK ÖLDÜ

Mersin'de, bir kişi donarak öldü. Alınan bilgiye göre, bir ihbarı değerlendiren güvenlik güçleri, Mesudiye Mahallesi'ndeki evinde yalnız yaşadığı bildirilen Bülent Mayalı'yı (40) balkonda donmuş halde buldu. Bu arada Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde de yabancı uyruklu bir kişinin donarak öldüğü bildirildi. Öte yandan Ankara emniyeti, yoğun kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle sokaklarda donma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kimsesiz vatandaşları karakollarda misafir ediyor.

ACİL SERVİSLER AÇIK TUTULUYOR

Sağlık Bakanlığı, ağır kış şartları nedeniyle bazı önlemler aldı. Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, olumsuz hava koşullarından dolayı evlerinden çıkamayan ve yerleşim bölgelerine uzak olan sağlık birimlerine ulaşamayan vatandaşlar için bütün hastanelerin acil servisleri hizmete hazır tutuluyor. 112 hızır acil servislerine ambulans takviyesi yapılırken, hastahanelere uzak bölgelerdeki sağlık ocaklarının da hafta sonu açık tutulmasına karar verildi.

KARDAKİ AYAK İZİ HIRSIZI ELE VERDİ

Kayseri'de, girdikleri evden ziynet eşyası çalan 2 kişi, jandarmanın, kardaki ayak izlerini takip etmesi sonucu yakalandı. Kocasinan ilçesine bağlı Himmetdede Beldesi Bayramhacılı Köyü'nde oturan Sami Canatan, jandarmayı arayarak evine hırsız girdiğini bildirdi. Jandarma ekipleri, ayak izlerinin gittiği eve düzenledikleri operasyonda, hırsızlık olayını gerçekleştirdiklerini belirledikleri Orhan E. (19) ve Rahmi Ö'yü yakaladı. Yetkililer, soruşturmanın sürdürüldüğünü belirttiler.

CÜ'DE FİNALLER ERTELENDİ

Elverişsiz hava koşulları, günlük yaşamı etkilemeye devam ediyor. Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) Tıp Fakültesi dışındaki fakülte ve yüksekokullarında, 7 Ocak'ta yapılacak final sınavları, 14 Ocak tarihine ertelendi. Sivas, Malatya, Kayseri ve Tokat karayollarını ulaşıma açma çalışmaları sürdürülürken, Sivas-Erzincan karayolunun Kızıldağ mevkiinin tipi ve kar yağışından dolayı ulaşıma kapandığı bildirildi. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinden İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Keşan ve Malkara'ya yapılan otobüs seferleri ise yolların kapalı olması nedeniyle iptal edildi. Bolu'da da önceki akşam saatlerinde başlayan ve gece geç saatlerde etkisini arttıran kar yağışı, tüm önlemlere rağmen Bolu Dağı'nda trafiği felç etti. Bolu Dağı Bakacak mevkiinde zincirsiz yola çıkan bazı araçların kayması sonucunda bir süre Bolu istikametinden Bolu Dağı trafiğine geçiş verilmedi. Bölge trafik ekipleri, Paşaköy ve Abant kavşağında araçları durdurarak yol kenarlarına park ettirdiler.

1500 KİŞİ TERMİNALE SIĞINDI

Orta Anadolu'da, önceki akşam saatlerinde başlayan şiddetli tipi ve kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kayseri ve Niğde'de etkili olan tipi, dün sabah saatlerine kadar aralıksız devam etti. Tipi, sabahın ilk saatlerinden itibaren yerini yoğun kar yağışına bıraktı. Tomarza'nın Şıhbarak Köyü, Akkışla İlçesi, Pınarbaşı-Gürün arası, Pınarbaşı-Malatya Karayolu'nda toplam 6 araçta mahsur kalan 13 kişi donma tehlikesi geçirdi. Kayseri'de terminalde bekletilince, Kayseri Oto Terminali 1500 konuğu ile tarihinin en yoğun gecelerinden birini geçirmek zorunda kaldı.

İSKİ FATURA ÖDEME SÜRESİNİ UZATTI

İstanbul'u önceki günden bu yana etkisi altına alan kötü hava şartları nedeniyle, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından bazı önlemler alındı. İSKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, yoğun hava muhalefeti nedeniyle son ödeme tarihi 4 Ocak 2002 olan İSKİ faturaları, 8 Ocak 2002 tarihine kadar ödenebilecek. İSKİ yetkilileri ayrıca, 4 günlük fark için gecikme zammı uygulanmayacağını da kaydettiler.



6 Ocak 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED