T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

AVRUPA 'EURO İSLAM'A ALIŞIYOR

Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırma, Avrupa'daki Türklerin büyük bölümünün kendini dinine bağlı olarak gördüğünü, Avrupalıların da artık"Euro-İslam" tezine alışmaya başladıklarını ortaya koydu.

Almanya'da bulunan Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin yaptığı araştırma, Avrupa'daki Türklerin büyük bölümünün kendini dinine bağlı olarak gördüğünü ortaya koydu.

TAM'ın "Euro-İslam ve Almanya'daki Türk Göçmenlerin Dini Eğilimleri" konulu araştırması açıklandı. Buna göre, AB sınırlarında yaşanan Türk göçmenler ve diğer Müslümanların dini vecibelerini yerine getirirken, endüstri toplumunun değerlerine uygun bir yaşam tarzı da geliştirdiği belirtilerek, "Bu yeni İslami yaşam tarzının adı Euro-İslam'dır" denildi.

Birlikte yaşamak

Araştırmada, TAM'ın iki yıldır tez olarak öne sürdüğü "Avrupa'daki Euro-İslam'ı kuvvetlendirelim ve artık AB sınırları içinde Müslümanlarla birarada yaşamaya çalışalım" sloganının bu yılki yeni yıl mesajında Alman Parlamentosu Başkanı tarafından da kullanıldığı kaydedildi.

AB sınırları içinde 13 milyonluk bir müslüman kitlenin yaşadığı kaydedilen araştırmada, "Bu Müslümanlar artık yaşadıkları ülkelerde kendi camilerini yaptırmaya başlayan, geldiği ülkelerdeki dini yaşama uygun kendi din derslerinin verilmesi konusunda ağırlıklarını koyan, hatta İslami usullere göre yaşlılar yurdu ve İslami mezarlıklar isteyen Avrupalı olmuş Müslümanlardır. 11 Eylül olayları Türk ve Alman toplumları arasındaki çok kültürlü diyaloğa oldukça büyük darbe vurmuştur" denildi

Göçmen Türkler dindar

TAM'ın Türk göçmenler üzerinde yaptırdığı 2000 ölçekli anket çalışması, Türklerin büyük çoğunluğunun kendini dinine bağlı olarak gördüğünü ortaya koydu. Buna göre, göçmen Türklerin yüzde 7'si kendini çok dindar, yüzde 64.6'sı dindar, yüzde 24.5'i dindar değil, yüzde 3.3'ü ise hiç dindar değil olarak tanımlıyor. Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de göçmen Türklerin yüzde 60'ının zekat ibadetini sürekli yerine getirmesi oldu.

Almanya'da internette Neonazi savaşı

Alman Der Spiegel dergisi, İçişleri Bakanı Otto Schily'nin, dünya çapında bilinen Amerikalı Neonazi Gary Lauck ile internetteki sayfaların yayın hakları için mücadele verdiğini yazdı.

Derginin haberinde, Lauck'un, "Federal İçişleri Bakanlığı" anlamına gelen internet adresi www.bundesinnenministerium.com`un yayın haklarını aldığı, bu adrese girmek isteyen bilgisayar kullanıcılarının doğrudan Lauck'un "gamalı haç sayfasına" bağlandıkları belirtildi.

İçişleri Bakanı Schily'nin, "Innenminister" (İçişleri Bakanı) ve "Zuwanderungskommission" (Göç Komisyonu) sözcüklerinin geçtiği tüm internet adreslerinin yayın hakkını almaya çalıştığı kaydedildi. Lauck'un, 2001 yılının Mart ayından bu yana bazı internet adreslerini ele geçirdiği, Federal Anayasayı Koruma Dairesi'nin bu adresleri ile ilgili yayın haklarını da Schily'nin yeniden elde ettiği bildirildi.



6 Ocak 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED