T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Savaş Lübnan'a kayıyor

İngiliz The Times gazetesi, el Kaide'nin çalışmalarını Lübnan'a kaydırdığını iddia etti. Alman Die Welt gazetesi de, Suudi milyonerlerin, 4 bin El Kaide üyesinin Lübnan ve Filistin'e geçişini finanse ettiklerini yazdı.

ABD ve İngiliz basını Amerikan ordularına her gün yeni bir Müslüman bölgeyi hedef gösteren yayınlarını sürdürüyor. İngiliz The Times gazetesi, el Kaide'nin bütün faaliyetlerini Afganistan'dan Lübnan'a kaydırmak için hazırlıklar yaptığını iddia etti. Gazete, Usame Bin Ladin'in Yemen asıllı üst düzey bir yöneticisinin bu amaçla iki hafta önce Lübnan'a geldiği ve bu amaca yönelik olarak Beyrut'ta görüşmeler yaptığı iddialarına dikkat çekti. Gazete, el Kaide yöneticisinin Beyrut'ta Hizbullah yönetimiyle görüştüğünü öne sürdü.

Çarşamba günü ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in de İran'ın bölgedeki rolüne dikkat çektiğini kaydeden The Times, "Şii bir organizasyon olan Hizbullah ile Sünnilerden oluşan el Kaide'nin bu farka rağmen iyi geçinen iki örgüt olduklarını ve bu iki grubun, geçmişi 1990'lı yıllara kadar uzanan bir ortak çalışma alışkanlıkları bulunduğunu" öne sürdü. Bin Ladin'in de o yıllarda en üst düzey Hizbullah yöneticileriyle görüştüğünü iddia eden gazete, Hizbullah'ın el Kaide'ye patlayıcı ve bunları kullanacak eğitimi verdiğini yazdı.

"Suudiler finanse ediyor"

Bazı el Kaide üyelerinin de Filistin'e geçmeye çalıştıkları öne sürüldü. Alman Die Welt gazetesi de, Suudi Arabistanlı milyonerlerin, 4 bin kadar El Kaide üyesinin Lübnan'a kaçışlarını finanse ettiklerini yazdı. Suudi milyonerlerin Filistin'e geçen el Kaide üyelerinin her birine 5 bin dolar verdikleri öne sürüldü. Haberini CIA ve Batılı istihbarat örgütlerine dayandıran gazete, İsrail'e karşı savaşması için Filistin 'e savaşçı temin edildiğini belirtti. Afganistan'dan çıkan El Kaide üyelerinin Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne geçmeye çalıştıkları öne sürüldü. Albawaba internet sitesi, El Kaide'nin Filistinlilerle birlikte İsrail'e karşı savaşmaya hazırlandığını, bu amaçla El Kaide askeri liderliğine Filistinli Zain El Abidin Hasan'ın getirildiğini belirtti.

"Türk tankları Bağdat'a"

Suudi Arabistan yarımadası 140 savaş gemisi tarafından kuşatılmış durumda. ABD, İngiltere ve İsrail donanması Doğu Akdeniz'e büyük miktarda askeri yığınak yaptı. Alman, İngiliz, Amerikan ve İsrail donanması ayrıca Kızıldeniz ve Somali bölgesinde de devriye geziyor ve bölgedeki deniz trafiğini tamamen kontrol altına almış durumda.

Gazete, istihbarat raporlarının da Lübnan'da yapılan son buluşmayı el Kaide'nin kendisine yeni bir sığınak aradığına yorduklarını belirtirken, el Kaide'nin Lübnan'a giden yöneticisi Salah Hacir'in ayrıca, Lübnan'da Usbat el Ansar adlı grubunun yöneticileriyle de buluştuğunu öne sürdü. Gazete, söz konusu grubun Sidon'daki el Hilveh kampında yuvalandığını öne sürdü. Gazete, örgütün pek çok üyesinin el Kaide ile birlikte Afganistan'da savaştıktan sonra üslerine döndüklerini de belirtti. ABD ve İngiliz hasını hemen her gün bir Müslüman bölgeyi hedef gösteren yayınlar yapıyor.

USA Today gazetesi 11 Eylül saldırılarının Malezya'da planlandığını, The New York Times gazetesi ise El Kaide'nin Endonezya'ya taşındığını yazmıştı. Son olarak The New York Times gazetesi yazarı William Safire, Türkiye ile ABD'nin Irak'a müdahale için anlaşma yaptıklarını, Türk tanklarının ABD özel birlikleriyle birlikte Bağdat'a gireceğini yazdı.

 
İsrailli subaylar savaşa gitmiyor
İsrail askerleri, Filistin topraklarında görev yapmak istemiyor. 500'e yakın yedek subay, ev yıkımları, çocuk öldürme ve baskınlara karşı olduklarını ve bu bölgelerde askerlik yapmak istemediklerini belirttiler.
Ladin: Biz yapmadık
Usame Bin Ladin'in, ABD'nin Afganistan harekatı başladıktan iki hafta sonra El Cezire'ye verdiği röportaj, CNN'de yayınlandı. 11 Eylül saldırılarını üstlenmeyi reddeden Ladin, "ABD, halkını ve Batı'yı cehenneme sürüklüyor" dedi.
FİLİPİNLERDE İLK ABD UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Filipinler'in güneyindeki Müslüman Mindanao bölgesinde, bağımsızlık savaşı veren gerillalara karşı saldırı başlatan ABD özel kuvvetlerine ait bir askeri ulaşım uçağının, Filipinler üzerinde tatbikat uçuşu yaparken düşürüldüğü kaydedildi. 100 ABD askerini taşıyan MC-130H model askeri ulaşım uçağının, Luzon Adası'ndaki dağlık alanda düşürüldüğü belirtildi. Bu arada bölgedeki çatışmalar da devam ediyor. Müslüman gerilla gruplarından biri olan Ebu Seyyaf örgütünün 5 üyesinin öldürüldüğü bildirildi.
KAÇIRILAN GAZETECİ İÇİN ÖLDÜ İDDİASI
Uluslararası haber kanalı CNN, Pakistan`da kaçırılan Amerikalı gazeteci Daniel Pearl`ün öldürüldüğüne dair kendilerine bir mesaj geldiğini duyurdu. CNN Sözcüsü Christa Robinson, Wall Street Journal muhabiri Pearl`ün öldürüldüğüne ilişkin olarak kendilerine bir elektronik posta mesajı geldiğini söyledi. Pearl`ün ölüm haberi, bağımsız kaynaklar ya da resmi makamlar tarafından henüz doğrulanmadı. ABD`nin Karaçi konsolosluğuna telefon eden bir kişinin, Pearl`ün serbest bırakılması için 2 milyon dolar fidye istediğini açıklamıştı.
2 Şubat 2002
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED