T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Mezara kadar rüşvet

TESEV'in açıkladığı yolsuzluk raporundan sonra artık sıranın mücadeleye geldiğini belirten uzmanlar, Cumhurbaşkanı'ndan sade vatandaşa kadar herkesi mücadelede bulunmaya çağırdılar.

Türkiye Ekonomi ve Sosyal Etüdler Vakfı(TESEV)'nın açıkladığı "İş Dünyası Gözünden Türkiye`de Yolsuzluk Araştırması" ekonominin içinde bulunduğu içler acısı yolsuzluk sarmalını bir daha ortaya koyarken, iş dünyasının temsilcileri ile uzmanlar da Türkiye'deki artan yolsuzluğun önlenmesi için artık harekete geçilmesi gerektiğini söylediler.

Toplumun tüm kesimlerinin kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini belirten MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, "Bu tür araştırmalar belirli periyodlarla yapılıyor. Acı tablo gözler önüne seriliyor. Üç beş gün tartışıyoruz, sonra kapanıyor. Artık uygulamaya geçmek gerek. Cumhurbaşkanı'ndan Başbakan'a tüm sivil toplum kuruluşlarının rapordan kendisine hisse çıkarması ve sorumluluğunu yerine getirmesi lazım" dedi.

Yolsuzluğun önüne geçilebilmesi için öncelikle devletin küçültülerek menfaat dağıtmaktan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Bayramoğlu, ikinci olarak da bu konuda toplumsal bir duyarlılık oluşturulması gerektiğini söyledi.

Rüşvet yasallık kazandı

Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Altuğ da yolsuzluğun bilançosunun 1974 yılında ortaya konulduğunu belirterek o yıl için bütçenin yüzde 7.70'i kadar bu tip işlemler bulunduğunun tespit edildiğini söyledi.

Altuğ, "Ölüyü gömerken bile rüşvet veriyorsun. Doğarken adam başlıyor rüşvet vermeye, ölünceye kadar rüşvet veriyor. Beşikten mezara kadar rüşvet veriliyor" dedi.

Korkmaz: Hortumlama var

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esfender Kormaz ise ekonomiyi krize sokan asıl unsurun hortumlama olduğunu söyledi. Türkiye'de 1 yıl içinde verilen rüşvet tutarının, sadece bir banka yolsuzluğunun dörtte biri bile etmediğini söyleyen Korkmaz, İstanbul Üniversitesi'nin yaptığı yayınladığı 'Türkiye'de yolsuzluğun sosyo-ekonomik nedenler" adlı kitaptan da örnekler verdi.

Korkmaz kitapta yapılan bir anketi örnek göstererek, vatandaşın yüzde 79'unun yolsuzluğu "hırsızlık ve haksız kazanç" olarak gördüğünü, ancak yüzde 6'lık bir kesiminin rüşveti yolsuzluk saydığını söyledi.

Prof. Korkmaz, "Türkiye'nin asıl sorunu yolsuzluktur, yani devletin hortumlanmasıdır ve bu işi yapan da trafik polisi değildir. Peki nasıl yolsuzluk yapılıyor; bankaların içi boşaltılıyor, yahut Isparta'da çalışmayan bir havaalanı inşa ediliyor, yahut ihaleler yoluyla trilyonlar dağıtılıyor o da olmazsa Ziraat Bankası eliyle geri dönmesi mümkün olmayan krediler dağıtılıyor" dedi.

 
Derviş: Büyüme seneye
2001 yılında asıl krizi atlattıklarını belirten Derviş, "hasta acil servisten çıkarıldı ancak henüz yürüyecek durumda değil" dedi.
TOBB: BİR YILDIR GERİ GİDİYORUZ
Kuyumculardan sessiz protesto
Darphane'nin kuyumculara ait elinde bulunan bilgiyi Defterdarlığa vermesi esnafın tepkisine neden oldu.
Devlete ait arazi yine elde kaldı
Şubat kriziyle birlikte hükümetin umudu haline gelen, arsa ve arazilerin satışında beklenen gelir sağlanamadı.
POAŞ İÇİN TALEP TOPLANIYOR
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Petrol Ofisi A.Şínin (A) grubu hisse senetlerinin bir bölümünün ìhalka arzî yöntemiyle özelleştirilmesini başlattı. Poaş'ın halka arzında, "yurtiçindeki tasarruf sahipleri, POAŞ çalışanları, küçük tasarruf sahipleri, alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yerli kurumsal yatırımcılar" olmak üzere dört gruba ayrıldı. Bu gruplardan küçük yatırımcılara iskontolu peşin ödemelerde yüzde 12, POAŞ çalışanlarına yüzde 15 ve alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ile yerli kurumsal yatırımcılara da yüzde 4 indirim uygulanacak. Ön talepte bulunmak isteyen tasarruf sahipleri, 27 Şubat-6 Mart tarihleri arasında istedikleri hisse miktarını bedel ödemeden bildirecekler.
17 Şubat 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED