|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Fabrikayı eve taşıdılar
Yaşanan ekonomik krizle birlikte artık evlerde ışıklar sabaha kadar sönmüyor. Ülkede yaşanan ekonomik kriz, eşlerine destek olmaya çalışan evhanımlarının da sayısını artırdı. Geçim sıkıntısı yaşayan evhanımları ek işler yapmaya başladılar. Tercih edilen ek işlerin başında ise, fabrika ve atölyelerden alıp evlerde yapılan parça işleri geliyor. Böylece hanımlar aldıkları işlerle aile bütçelerine cüzi miktarda da olsa destek oluyor.
Kalem başı on bin lira
Eşi çalışmadığı için evin geçimini üstlenmek zorunda kalan evhanımı Büşra Tural, bir kalem fabrikasından tükenmez kalem parçalarını aldığını ifade ederek, bu parçalarla evde akşamları çocuklarıyla birlikte birlikteştirerek kalem yaptığını söylüyor. Kalem başına 10 bin lira kazandıklarını söyleyen Tural, bir gecede bin kalem yaptığını ifade ediyor. Bir iki saat çocuklarının kendisine yardım ettiğini, geri kalan malzemeleri ise kendisinin tek başına kalem yaptığını ifade eden Tural, sabahın ilk ışıklarına kadar kalem yaptığını ve bu yüzden hastalandığını ve tedavi gördüğünü söylüyor. Nurcan Mutlu adlı ev hanımı ise işverenin akşam teslim ettiği bin kalemi sabah teslim etmek zorunda olduklarını belirterek, malzemeyi alınca kalemleri sabah bitmiş bir şekilde teslim etmek zorunda olduklarını ve bu yüzden de çoğu zaman hiç uyumadan çalıştıklarını ifade ediyor.
KİMSEYE MUHTAÇ OLMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Kimseye muhtaç olmadan ayakta kalabilmek için kalem işine başladığını söyleyen Münevver Yıldırım ise, iki aydır yaptığı kalem işinin en zor tarafının, teslim ettiği kalemlerin henüz parasını alamamak olduğunu ifade ediyor. Asgari ücretle çalışan eşinin kazandığı parayla İstanbul'da yaşamanın mümkün olmayacağını söyleyen Yıldırım, bugüne kadar yaptığı beş bin kalemin parasını aldığında eline geçecek 50 milyonla mutfak masrafını çıkarmayı istiyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |