|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Televizyondaki zararlı yayınlara 'simgeli' önlem
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), çocuk ve gençleri televizyondaki zararlı yayınlardan korumak amacıyla TV yayınlarında "koruyucu simge" uygulaması için hazırlıklara başladı. "Koruyucu Simge" Batı ülkelerinde uygulanan bir yöntem... Batı ülkelerinde çocuk ve gençleri zararlı yayınlardan uzak tutmak amacıyla kullanılan "koruyucu simge" sistemi Türkiye'de de uygulanacak. RTÜK, çocuk ve gençleri zararlı yayınlardan korumak amacıyla TV'lerde "koruyucu simge" uygulanması için hazırlıklara başladı. Koruyucu simgeler, çocuk programları ve çizgi filmler ve sinema ile dizilerde kullanılacak. Üst Kurul, "Televizyon Yayınlarında Koruyucu Simge Sistemi" konusunda çalışmalar yapmak üzere, üniversite temsilcilerinin katılımı ile bir çalışma grubu oluşturdu. Televizyon Yayınlarında Koruyucu Simge Sistemi Çalışma Grubu, yaptığı çalışmalar sonucunda, yayınlardaki zararlı içerikten olumsuz etkilenebilecek üç temel yaş grubunu, 2-6, 7-12 ve 13-18 olarak belirledi. Koruyucu simgeler 4 gruba ayrıldı
Koruyucu simgelerin, öncelikle çocuk programları ve çizgi filmler, sinema ve televizyon filmleri ile dizilerde kullanılmasını öngören Çalışma Grubu, haber bültenleri ve benzeri yapımları, yapıları gereği başka bir çalışma gerektirmeleri nedeniyle çalışma dışında bıraktı. Çalışma Grubu, koruyucu simge uygulamasında kullanılan "bilgilendirici" ve "sınıflandırıcı" sistemlerin temel özelliklerini içinde barındıran "karma bir sistemin", Türk izleyici profili için uygun olacağına karar verdi. Buna göre, koruyucu simgeler, "Zararlı İçerik Yoktur", "Ebeveyn Onayı Önerilir", "Ebeveyn Gözetimi Gereklidir" ve "Sadece Yetişkinler İçindir" olmak üzere dört kategoriden oluşacak. Bunun yanı sıra söz konusu programlarda ekrana, "Bilgilendirici" simgeler de gelerek, programda ne tür zararlı içeriğin bulunduğuna ve hangi yaş grubu için olumsuz etkilerin söz konusu olabileceğine ilişkin bilgi, bu simge ile ekranda yer alacak. Koruyucu simgelerin tasarımı, profesyonel bir tasarım grubu tarafından hazırlanacak. RTÜK, Televizyon Yayınlarında Koruyucu Simge Sistemi Çalışma Grubu'nun hazırladığı raporu önümüzdeki günlerde değerlendirerek, söz konusu sistemin uygulanması konusunda son kararını verecek.
RTÜK yenileniyor
RTÜK başkan ve üyeleri yenilenecek. RTÜK Başkanı Nuri Kayış ile üyeler Mehmet Doğan, Emin Başer ve Güneş Müftüoğlu'nun üyelik süreleri 12 Mayıs'ta bitiyor. Doğan, Başer ve Müftüoğlu yerine iktidar partilerinin göstereceği adaylardan 1 ve muhalefet partilerinin göstereceği adaylardan 2 yeni üye seçilecek. RP kontenjanından seçilen Mehmet Doğan ile Emin Başer ve DYP'den seçilen Güneş Müftüoğlu'nun görev süreleri 12 Mayıs'ta bitiyor. ANAYOL Hükümeti döneminde DYP kontenjanından seçilen Güneş Müftüoğlu'nun yerine bir üye iktidar ortaklarının göstereceği adaylar arasında seçilecek. RTÜK Başkanı Nuri Kayış'ın görev süresinin dolması nedeniyle, RTÜK'ün yeni başkanı yeni üyelerin belirlenmesinden sonra seçilecek. RTÜK Başkanı Nuri Kayış'ın başkanlık için aday olmayacağı ancak yeniden bu göreve seçilmek istediği öğrenildi. Fatih Karaca ile Kutlu Savaş da başkanlık için kulis çalışması yapıyor.
Bir güneydoğu esintisi, sıra geceleri
SEYRİ ŞAHANE
Logolar yarışında son durum Havva Setenay İlhan: "Televizyon kanallarının kullandıkları logolar, o kanalın izleyici nezdindeki itibarını tek başına arttırmak için yeterli değildir şüphesiz ama seyircilerin kanalın kullandığı logoya dikkat ettiği de bir gerçek. Bu açıdan ülkemizdeki kanallara kullandıkları logolara göre not verecek olursak, ortaya ilginç bir tablo çakar. Kanal 7 logosunun orantısıyla iyi bir yer yakalamışsa da, sarı renginde ısrar etmemeli bizce... Eski logosundaki mavinin soğuk ve donuk tonundan vazgeçip cırtlak kırmızıda karar kılan Star TV ise, tercih ettiği rengin parlaklığıyla izleyicilerin rahatsız olmasına neden oluyor. NTV, Kanal D ve atv logosuyla estetik bir kaygıyı taşıdığını belirtirken, CNN Türk de logosunun görsel cazibesiyle diğer üçünden geri kalmıyor. TGRT'nin logosu estetik kaygılar taşımasına rağmen, üst ve alt kısım olmak üzere iki parçalı olması, seyirciye logonun ekranda gereğinden fazla yer kapladığı hissini uyandırıyor. Gök kuşağından topladığı bütün renkleri logosuna sığdırmaya çalışan Flash TV ise en itici logoya sahip. Mucip Deniz'in tabiriyle petrol şirketlerinin abmlemlerini andıran TRT'nin parçalı bulutlu logosu ise, milyarlarca Türk Lirası harcanarak vücuda getirilmesine rağmen en başarısız logolar arasında yer alıyor."
|
|
|
|
|
|
|
|