AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Lula Suriye'de

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, beş ülkeyi kapsayacak Ortadoğu turunun ilk durağında Suriye'nin başşehri Şam'a geldi. Brezilyalı lider, Dışişleri Bakanı Faruk Şara tarafından karşılandı. Lula, daha sonra Devlet Başkanı Beşşar Esad'la görüşecek ve iş adamlarıyla bir toplantı yapacak. Bu, 1870 senesinden beri bir Brezilya devlet başkanının bölgeye yaptığı ilk ziyaret oldu. Ziyarette bölge ülkeleriyle Brezilya'nın ekonomik bağlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Lula, Suriye'den sonra Lübnan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Libya'ya geçecek. Lula, ziyaret öncesinde Mısır'ın El Ehram gazetesine yaptığı açıklamada, bölge ülkeleriyle tarım, petrol, kültür, sağlık, eğitim gibi sahalarda işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.

Pakistan'da Shell istasyonuna saldırı

Pakistan'ın liman kenti Karaçi'de, Shell benzin istasyonuna bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda 1 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Polis, bombanın, kentin güneyinde bulunan istasyondaki bir binada patladığını ve binanın çöktüğünü söyledi. Bir kişinin olay yerinde öldüğünü belirten polis yetkilileri, 2'si ağır 8 yaralının hastaneye kaldırıldığını kaydetti. Saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı. Bu arada, Pakistan, gelecek ay Nijerya'da yapılacak İngiliz Uluslar Topluluğu (Commonwealth) Zirvesi'ne davet edilmedi.

Rusya'dan Kyoto anlaşmasına ret

Rusya, küresel ısınmayla mücadelenin çerçevesini belirleyen Kyoto anlaşmasını onaylamayacağını bildirdi. Ancak Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği, Rusya'nın kararını değiştirmesini umuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üst düzey bir danışmanının, Rusya'nın küresel ısınmayla mücadeleye dair Kyoto Protokolü'nü onaylamayacağını açıklamasının, protokolün uygulanmasına ağır bir darbe vurmasından korkuluyor. Putin'in ekonomi danışmanı Andrei Ilarionov, protokolün Rusya'da ekonomik büyümeyi azaltacağını söyledi. Kyoto Protokolü, sera etkisi yapan gazların yayılmasını sınırlandırıyor. Ancak protokolün yürülüğe girmesi için, bu gazların en az yüzde 55'ini yayan ülkelerce onaylanması gerekiyor. ABD'nin protokolü reddi sonrası, bu sadece Rusya'nın onayıyla mümkündü.

  • NTVMSNBC

    Acar lider: Seçimi boykot edeceğiz

    Gürcistan'ın özerk cumhuriyeti Acaristan'ın lideri Aslan Abaşidze, Gürcistan'da seçim tarihinin ertelenmemesi durumunda devlet başkanlığı seçimlerini boykot edebileceklerini söyledi. Abaşidze, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, "Gürcistan'da kimse herhangi bir seçim için hazır değil. Kaldı ki, böyle bir önemli seçim için hiç hazır değil" dedi. Moskova ziyaretinin uzamasının asıl nedeninin cumhuriyetlerindeki ekonomik sorunlar olduğunu fade eden Abaşidze, burada Rus yetkililer, Abhazya ve Güney Osetya liderleriyle biraraya gelip son gelişmeleri değerlendirmişti.

  • MOSKOVA

    Abhazya: Gürcistan'ın parçası olmayacağız

    Abhazya Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Raul Kadzimba, Moskova'ya 6 günlük ziyareti sırasında Güney Osetya ve Acaristan liderleriyle üçlü görüşme yapmadıklarını söyledi. Moskova ziyaretlerinin asıl amacının, Rusya ile Abhazya arasındaki sosyal ve ekonomik işbirliği konularını görüşmek olduğunu kaydeden Kadzimba, temaslarında Abhazya'ya buğday verilmesi konusunun da ele alındığını kaydetti. Kadzimba, Moskova'daki temasları sırasında Acaristan lideri Aslan Abaşidze'nin Gürcistan'daki gelişmelerle ilgili bir bildiriyi imzalama önerisini kabul etmediğini belirtti.

  • MOSKOVA

    Almanya'da yamyamlık davası dün başladı

    Almanya'da bir ilk olan "hannibalizm" (yamyamlık) davası başladı. Davada, bilgisayar teknisyeni Armin Meiwes (41), bir kişiyi öldürüp parçaladıktan sonra yemekle suçlanıyor. Meiwes'in internette yayınlanan "Öldürülüp yenecek bir kişi aranıyor" ilanına, 43 yaşındaki kurban Jurgen Brandes'in yanıt vererek kendi kaderini hazırlamasına rağmen, Meiwes cinayetle suçlanıyor. Videoya çekilen tüyler ürpertici olayın görüntüleri, davanın başlıca kanıtını oluşturuyor. Meiwes, Brandes'i Rotenburg'daki evine götürdüğünü, rızasıyla cinsel organını kestiğini ve bunu birlikte yediklerini söyledi.

    Sezer'den Gürcü liderlere diyalog çağrısı

    Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün Gürcistan Devlet Başkan Vekili Nino Burjanadze ve eski Devlet Başkanı Eduard Şevardnadze'yi telefonla arayarak, demokrasinin gereği olan diyalog ve uzlaşının, Gürcistan'ın liderlerini ortak bir zeminde buluşturmasından duyulan mutluluğu ifade etti. Telefon görüşmelerinde, ''Türkiye'nin, dost Gürcistan'a elinden gelen tüm desteği vermeyi sürdüreceğini'' kaydeden Cumhurbaşkanı Sezer, ''stratejik komşu'' Gürcistan'ın bağımsızlık ve toprak bütünlüğünün korunmasının; istikrar, güvenlik ve esenliğinin güçlendirilmesinin önemini dile getirdi.



  • 4 Aralık 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED