AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Vitaminler

Nerede, nasıl temin edilir? Azı yarar çoğu zarar mı? Multisi var, doğalı var, ıspanakta var. Vitamin deyince çoğumuzun aklına renkli renkli haplar geliyor. Hayatımızda önemli bir rolü olduğunu biliyoruz ancak doğal yollarla nelerden alınır hatırlatmak istiyorum. Hele şimdi kış ayları iyice yaklaştı ve hepimizin dilinde 'artık bolca vitamin almalıyız ' sözleri. İşte size vitamin rehberi.

A-VİTAMİNİ: Kaynakları: Hayvansal yiyeceklerden balık, karaciğer, süt ve süt yağı, yumurta sarısı, yeşil sebze ve meyveler. Ne işe yarar: Gözün değişik ışık durumlarında görebilmesi, büyüme ve gelişmeye yardımcı olur. Üreme fonksiyonlarında gereklidir. Enfeksiyonlara karşı koruyucudur. Eksik alınırsa: Gece körlüğü, deride kuru ve pütürler, enfeksiyon hastalıklarına daha kolay yakalanma, büyüme yavaşlaması, kemiklerin ve dişlerin gelişmesinde bozukluk.

E-VİTAMİNİ: Kaynakları: Günlük yiyeceklerde yeterli miktarda bulunur. Ne işe yarar: Aneminin önlenmesi, organizmada oluşan oksijen içeren serbest radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini azaltma. Katarakt oluşumunu geciktirme. Eksik alınırsa: Günlük yiyeceklerle alındığından yetişkinlerde eksikliğine fazla rastlanmaz.

D-VİTAMİNİ: Kaynakları: Balık karaciğeri yağında yoğun olarak bulunur. Ne işe yarar: Kalsiyum metabolizmasını düzenler, kemiklerin ve dişlerin sertleşmesinde etkilidir. Eksik alınırsa: Raşitizm (kemiklerde yumuşama, kolay kırılma, kemik uçlarında genişleme, bileklerde şişkinlik), dişlerin düzensiz ve geç çıkması, bıngıldağın geç kapanması.

K-VİTAMİNİ: Kaynakları: Lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur. Ne işe yarar: Kan pıhtılaşmasını sağlar. Kemik yapımında kalsiyuma yardımcıdır. Eksik alınırsa: Kontrolsüz kanamalar görülebilir.

C-VİTAMİNİ: Kaynakları: Yeşil sebzeler, turunçgiller, çilek, domates, kuşburnu, maydanoz, kivi. Ne işe yarar: Kılcal kan damarlarının kuvvetli olmasını sağlar. Yara iyileşmesini hızlandırır. Vücudu enfeksiyon, bakteri ve toksinlerinden korur. Kanda kolesterol düzeyinin düzenlenmesinde yararlıdır. Kanser riskini azaltır. Eksik alınırsa: Yorgunluk, iştah azalması, yaraların iyileşmesinde gecikme, isteksizlik, büyümede duraklama, enfeksiyonlara karşı direncin azalması, diş etlerinin şişmesi, kanaması, eklemlerde şişmeler, ateş, kanamalar, kemiklerde kırılmalar.

B5-VİTAMİNİ: Kaynakları: Dana eti, karaciğer, balık, tavuk, yumurta, peynir, fasulye, tüm tahıllar, hububatlar, karnabahar, bezelye, avakado, patates, mısır, kuru yemişlerde de bolca bulunur. Ne işe yarar: Karbonhidrat, lipid ve protein metabolizmasında rol alır. Sinir sisteminin çalışmasında önemli olan asetil kolin oluşumunda etkindir. Eksik alınırsa: Kusma, karın ağrısı, kramplar ve yorgunluk hissi.

B2-VİTAMİNİ: Kaynakları: Süt, et ve yumurta gibi hayvansal protein kaynağı yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagil ve maya. Ne işe yarar: Protein ve yağ metabolizmasındaki enzimlerin çalışmasında yardımcı. Eksik alınırsa: Deride, kulak, burun ve göz kenarlarında yaralar. Görme zayıflığı, sinir sistemi bozuklukları.

B6-VİTAMİNİ: Kaynakları: Hayvansal gıdalar, balık, tam buğday unu, karaciğer böbrek, yeşil yapraklı sebzeler. Ne işe yarar: Sinir sisteminin çalışmasındaki tepkimelerde rol oynar. Bağışıklık sistemi için gereklidir. Eksik alınırsa: Deride yaralar, büyümede yavaşlama, antikor oluşumunda azalma dolayısıyla bağışıklık sisteminde zayıflama.

FOLİK ASİT: Kaynakları: Karaciğer, diğer organ etleri, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler. Ne işe yarar: Kan hücresi yapımı ve hücre çoğalmasına yardımcı olma. Eksik alınırsa: Büyüme geriliği, üreme güçlüğü, deride yaralar, koroner kalp hastalığı riskinde artış görülebilir.


2 Aralık 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED