AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

K Ü L T Ü R
Başkaldırının desenleri

Çağdaş Türk resminin öncü isimlerinden Mehmet Güleryüz'ün "Kırk Yıl Desen" adlı retrospektif sergisinde yer alan yaklaşık yüz desen, sanatçının yolculuğuna, arayış ve dönüşümlerine tanıklık ediyor.

Çağdaş Türk resminin öncü isimlerinden Mehmet Güleryüz 'retrospektif desen sergisi' ile Yapı Kredi Kâzım Taşkent Sanat Galerisi'nde. Bugün saat 18:00'de açılacak olan "Kırk Yıl Desen" adlı sergi, 5-31 Aralık 2003 tarihleri arasında Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde sanatseverleri bekleyecek.

Sergide yaklaşık 100 desen bulunuyor. İlk desen sergisini açtığı 1963 yılından bu yana, desen yapmayı sürdüren Mehmet Güleryüz'ün binlerce desen içinden oluşturduğu retrospektif sergi, sanatçının 40 yıllık yolculuğuna, arayışlarına, dönüşümlerine, özel, ayrıksı dünyasına tanıklık ediyor. Sergide ayrıca, Güleryüz'ün bugün sayıları 40'ı aşan defterleri de yer alıyor. Defterler, dünya sanatında bile örneğine az rastlanır bir ısrarın, sabrın, tutkunun kanıtları: Ressam 40 yıldır hemen her gün defterinin başına geçip bir desen yapıyor, sonuçta ortaya gün gün izlenebilecek bir desen yaşamı çıkıyor. Defterlere, bizzat sanatçının yorumlarını, anlattığı öyküleri ve okuma önerilerini de içeren ve defterlerin sırlarını ortaya koyan bir video çalışması eşlik ediyor. Sanatçının desen kalemleri, araç gereçleri ve malzemeleri de sergide yerlerini alıyor. Ayrıca, Güleryüz, serginin ilk iki gününde galeri fuayesinde gerçekleştireceği performansta, iki büyük desen çalışması yaparak, izleyenleri desen yaratma sürecine ortak ediyor.

Canan Beykal, sanatçının desen tutkusunu şöyle ifade ediyor: "Mehmet Güleryüz hayatının her evresinde, yıllarca defterlere, atılan, saklanan bütün kağıtlara, çizilebilecek büyük, küçük her boş alana, hatta nesneleri sadece gözüyle izleyerek boşluğa desen çizdi. Bu olay, Güleryüz'ün yaşamının vazgeçilmez bir yanı oldu. Bundan sonra desen Güleryüz için hınçların, doyurulmamış isteklerin, haksızlıkların, kızgınlıkların ve en önemlisi başkaldırının alanı haline geldi.

Güleryüz'ün desenleri, işaretlerle aktarılmış günceler gibidir. Her tür insani zaafın birinci elden aktarıldığı, düzeltmelerden yoksun, maskelenmiş 'ben'in kendini duyurduğu kaygan, tehlikeli bir bölge, desen alanı, boş kağıt! Güleryüz'de desen her zaman öndedir, yön göstericidir, sanatçının başat aracıdır. Ressam deseni hiçbir zaman tablo resmine bir hazırlık, bir eskiz olarak düşünmez, ilk çizmeye başladığı andan itibaren, desen, onun için başlı başına bir yaratıdır."

Yaşam öyküsü

1938 İstanbul doğumlu olan Mehmet Güleryüz İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nü birincilikle bitirir. 1970-1975 yılları arasında devlet bursu ile Paris'te yüksek resim ve litografi eğitimi alır. 1950'lerin sonlarında oyunculuk eğitimi alır. 1975-1980 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde ders verir. 1980-1984 yılları arasında New York'ta ve Brüksel'de yaşar, heykel ve gravür çalışmaları yapar. 1985'de döner İstanbul'a ve 25 yılı içeren retrospektif bir sergi açar. 1991-1992 arasında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Kurucu Başkanlığı'nı üstlenir. 1998-2000 senelerinde İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda misafir oyuncu olarak Bir Küçük İş İçin Yaşlı Bir Palyaço Aranıyor adlı oyunda rol alır. 1979'da Sedat Simavi Vakfı Altın Madalya Ödülü ile 1995'de Nokta Dergisi Doruktakiler Plastik Sanatlar Ödülü'nü alır.


'Keşmir: Sorunlu Cennet' İstanbul'da

2003 En İyi Basın Fotoğrafçısı Ödülü'nü alan Hintli fotoğrafçı Ami Vitale'nin fotoğrafları, Fototrek Nikon Fotoğraf Merkezi'nde 6 Aralık'tan itibaren sergileniyor. 16 Ocak tarihine kadar açık kalacak "Keşmir: Sorunlu Cennet" başlıklı sergi sırasında Ami Vitale de İstanbul'da bulunacak. 1971 Amerika doğumlu Vitale'nin fotoğraf ve yazıları bugüne kadar aralarında Time, Newsweek, US News, World Report, The Guardian, The New York Times, The Los Angeles Times, USA Today ve MSNBC gibi dünyanın en önemli basın organlarında yayınlandı. Sanatçı, ülkemizde bulunduğu süre boyunca düzenlenen, söyleşi, gösteri ve atölye çalışmaları gibi etkinliklerle İstanbullu fotografseverler ile buluşacak.
Bilgi tel: 0 212 251 90 14

 
Sinema-tarih diyalogla buluşuyor
Kadının uyanışı, kent ve aşk üstüne üç kitap Kadın ve aşk üzerine ısrarla yazan kalemlerden Nevval Sevindi'nin üç kitabı Alfa Yayınları'nca okura ulaştı.
KİTAPLIK
Şiirden sonra filmlerimiz Strasbourg'da
Türkiye Yazarlar Birliği'nin Ekim ayında düzenlediği 5. Uluslararası Şiir Şöleni kapsamında Türkiyeli şairlerin Türk dünyası şairleriyle birlikte şiirimizi tanıttığı Strasbourg, şimdi de filmlerimizi ağırlıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Rencontres Cinematographiques d'Alsace'ın katılımıyla, Strasbourg Belediyesi ve Odyssee Sineması'nca ortaklaşa düzenlenen etkinliklerde Türk yönetmen ve sinema sanatçılar da yer alacak. Türk Sineması'nın son durumu hakkında açıkoturumların gerçekleştirileceği Strasbourg Türk Sinema Günleri kapsamında son 2 yılda vizyona giren filmler gösterilecek. Bugün başlayıp 16 Aralık'a kadar sürecek etkinlikte Abdülhamit Düşerken, O Şimdi Asker, Karşılaşma, Gönderilmemiş Mektuplar, İnat Hikayeleri, Kaç Para Kaç, Uzak', Rus Gelin, Nazım Hikmet Belgeseli ve Gülüm gibi filmler gösterilecek.
Orhan Şaik Gökyay ödülü Ayhan İnal'ın
Şair ve yazar Orhan Şaik Gökyay adına ailesi tarafından verilen şiir ödülünü, bu yıl şair Ayhan İnal kazandı. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Süleymaniye Kültür Merkezi'ndeki törende, İnal'a ödülünü, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci verdi. Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü'nün gelecek yıl bir halk şairine verileceği bildirildi.
4 Aralık 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED