AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Sanayiciler terörizmin tehdidine
boyun eğmedi

İstanbul'daki bombalama olaylarından sonra UEFA ve birçok Avrupa ülkesi desteğini çekerken Avrupalı sanayiciler ve uluslararası ekonomi uzmanları II. Sanayi Kongresi'ne gelerek Türkiye'ye destek verdiler.

  • Yılmaz YILDIZ, YAKUP KOCAMAN
    Avrupa ve terör mağduru diğer ülkelerden yeterli desteği göremeyen Türkiye'ye en büyük destek Avrupalı sanayicilerden geldi. Dünyanın değişik ülkelerinden onlarca uluslararası ekonomi uzmanı ve sanayici, UEFA ve bazı Avrupa ülkelerinin gelmeye çekindiği İstanbul'a geldi. Kongreye AB'nin dönem başkanlığını yürüten İtalya'nın Üretim Faaliyetleri Bakanı Antonio Marzano da katıldı. İstanbul Sanayi Odası tarafından düzenlenen II. Sanayi Kongresi 2 gün sürecek.

    Bakan Marzano ve kongreye katılan diğer uluslararası katılımcılara gösterdikleri sorumluluk ve dayanışmadan dolayı teşekkür eden İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı C.Tanıl Küçük, terörün artık uluslararası bir sorun olduğunu ve mevcut durum itibarıyla, hiçbir ülkenin güvenli olmadığını kaydederek, terörle mücadelenin uluslararası işbirliğiyle başarıya ulaşabileceğini ifade etti.

    Küçük konuşmasında yılın 11 aylık döneminde ihracatın 43 milyar dolara ulaşmasını önemli gelişme olarak niteleyerek, "Ancak daha yapmamız gereken çok şey bulunmaktadır. Yarışa devam etmek, hem de kondisyonumuzu artırarak devam etmek zorundayız" dedi.

    Yabancı sermaye teröre karşı sigorta poliçesidir

    İSO Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi de Türkiye'nin dünyadan yeteri kadar yabancı sermaye çekemediğini belirterek, "Yabancı sermaye teröre ve krizlere karşı sigorta poliçesidir. Bunun için daha fazla zaman kaybedilmemesi lazım. Bunu başarabiliriz" dedi.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, 11 Eylül saldırısının ardından tüm dünyanın teröre karşı dayanışma içine girdiğini belirterek "Şimdi tüm ülkelerden aynı desteği bekliyoruz" dedi.

    II. Sanayi Kongresi'nde konuşan Hisarcıklıoğlu, İtalyan Bakan Marzano'ya Türkiye'ye geldiği için teşekkür ederek, şunları kaydetti: "Bizde bir söz vardır (Dost kötü günde belli olur). 11 Eylül saldırısının ardından tüm dünya teröre karşı dayanışma içine girmişken şimdi de tüm ülkelerden aynı desteği bekliyoruz. Bugün destek olmayanların yarın aynı desteği beklemeleri mümkün olmayabilir.''

    Yabancı yatırımı cazip kıldık

    Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da özelleştirmede yeni yaklaşımların ele alındığını da belirterek, "Bakanlığımın bünyesinde bulunan 27 şeker fabrikası önce rehabilite edilip güzelleştirilecek, sonra da özelleştirilecektir'' dedi. Bakan Coşkun, konuşmasının sonunda İtalya Üretim Faaliyetleri Bakanı Antonio Marzano'yu havaalanında karşıladığını belirterek, karşılaştıklarında Marzano'nun kendisine "Türkiye'yle Avrupa arasında artık pasaportların kontrol edilmediği bir günü görmek istiyorum" dediğini söyledi.

    İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Yani hazır giyim dışarıdan bir bakışla son derece kritik bir evreden geçiyor. Ama defalarca krizlere girmiş bir ülkenin sanayicileri olarak riskli dönemlerin arkalarında büyük fırsatlar barındırdığını da en iyi sizler bileceksiniz. İşte Türk hazır giyimcileri olarak risk ağacının dalları arasında görünen tatlı meyvenin peşindeyiz. Sektörümüze dolayısıyla ülkemize ekonomik olarak yeni ufuklar açacak bu tatlı meyve markalaşmadır" dedi.

    Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da II. Sanayi Kongresi'ne gönderdiği mesajda, sanayi kuruluşlarının rekabet güçlerini dış piyasalara taşımaları konusunda, hükümetin desteğini devam ettireceğini kaydetti. Erdoğan, mesajında, katılım daveti için teşekkür ederek, yoğun programı nedeniyle kongreye katılamadığını bildirdi.

    İtalyan bakan teröre prim vermedi

    İtalya Üretim Faaliyetleri Bakanı Antonio Marzano, İstanbul'daki terör saldırılarının Türkiye'nin bölgesindeki laik, hoşgörülü özelliklerinden kaynaklandığını belirterek, "Bu durum, Türkiye'nin AB hedefini ve bu yöndeki tam üyelik beklentilerini daha da meşru kılmaktadır" dedi. Marzano, II. Sanayi Kongresi'nde yaptığı konuşmada, AB Rekabet Konseyi Dönem Başkanı olduğunu ve İstanbul'u üçüncü kez ziyaret ettiğini ifade ederek, "Bu tesadüf değildir. Burada size İtalya hükümeti, İtalya halkı ve Berlusconi'nin hislerini iletmek istiyorum" diye konuştu. İtalya'da da yıllarca Kızıl Tugaylar örgütünün terör saldırıları yaptığını anımsatan Marzano, bazı vatandaşların terör olaylarına karşı korkarak tepki gösterdiklerini vurgulayarak "Fakat bir bakan hayır... Çünkü bir bakan böyle bir şey yaparsa teröre küçük bir zafer vermiş oluruz. İşte ben bu sebeple bugün sizin aranızdayım" dedi.



  • 4 Aralık 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED