AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Macar ve Hırvatlar Türk soyundan geliyormuş

Tarihçi Osman Karatay, "Kayıp Kabilenin İzine" adlı kitabında Kafkaslar'ın kuzeyinde kayıplara karışan bir Türk boyunun Güney Polonya'da ortaya çıkışını ve oradan Hırvat ulusunu oluştumunu anlatıyor.

Balkan uzmanı-Ortaçağ tarihçisi, yazar Osman Karatay, Hırvat ulusunun oluşum sürecini başlatan çekirdek topluluğun "Türk asıllı'' olduğunu öne sürdü. Osman Karatay, Çorum'da İngilizce olarak "In Search Of The Lost Tribe'' (Kayıp Kabilenin İzinde) adlı kitap yayınladı. Karatay, eserinde Hırvat ulusunun oluşum sürecini anlattı. Karatay, kitabında, Kafkaslar'ın kuzeyinde kayıplara karışan bir Türk boyunun Güney Polonya'da ortaya çıkışını ve oradan Hırvat ulusunu oluşturacak macerayı başlatmasını anlattığını söyledi. Osman Karatay, 2000 yılında "Hırvat Ulusunun Oluşumu" adı altında yayınladığı aynı konulu kitabını çevirmek yerine, üç yıl boyunca yaptığı yeni araştırmaları da ekleyerek, aynı konuyu İngilizce yeniden yazdığını belirtti.

'Hırvatların kökü yok'

Avrupa'da kökü bulunmayan tek ulusun Hırvatlar olduğunu anlatan Karatay, 200 yıldır bilim adamlarının bunu çözmeye çalıştığını, bu konuda tezler olduğunu söyledi. Karatay, şunları kaydetti: "Ak Ogur dediğimiz bir Türk kabilesi Hazar'ın kuzeybatı sahilinde Avarlar'ın gelişiyle ortadan kayboluyor. Nereye gittikleri bilinmiyor. Bölgedeki diğer kabileler hakkında bilgi var. 550 yılında kaybolan bu kabileden hiçbir haber çıkmıyor. Yaklaşık 400 yıl sonraki bir Bizans kaynağında Polonya'nın güneyinde Beyaz Hırvatlar diye bir topluluktan bahsediliyor. Bu topluluk 7 kardeş tarafından yönetiliyor ve hepsi de Türk ismi taşıyor. 1200 yılında bir Rus kaynağında aynı halktan Ak Ogur olarak bahsediliyor. Ak Ogur ve Ak Hırvat aynı anlama geliyor. Polonya'dan Dalmaçya'ya nasıl geldiklerini Yunan ve Rus kaynaklarından alarak yazdım. Diğer tezlerde hem boşluk var hem de tezler ispatlanamamış, sadece fikir olarak öne sürülüyor. Bizim tezimizde hem boşluk yok hem de ispatlayabiliyoruz.''

Macarlar ve Hırvatlar kabul ediyor

Aradan geçen 3 yıl içinde teze itiraz olmadığını dile getiren araştırmacı yazar Karatay, "Özellikle Hırvat ve Macar bilim adamları ile görüş alış verişinde bulunuyoruz. Tezimizin haklılığını kabul ediyorlar. Biz Hırvat ulusunun oluşum sürecini başlatan çekirdek topluluğun Türk asıllı olduğunu öne sürüyoruz'' dedi.

Karatay'a destek

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu da Balkan uluslarının oluşumunda kesinlikle Türkler'in önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Pekçok kültür öğeleri açısından Türk kültürü ile çok büyük ilişkiler görüyoruz. Buradaki Türkler'in kültüründen etkileşim olabilir ya da asıllarında Türklük olabilir. Arkeolojik araştırmalar yapıldığında daha net bulgular ortaya çıkabilir'' dedi.



4 Aralık 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED