AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Saldırının hedefi istikrar

ANAR'ın araştırmasına göre, vatandaşlar, İstanbul'daki bombalı terör eylemlerinin "Türkiye'yi ve istikrarı" hedef aldığı görüşünde. "Bombaların arkasında El-Kaide var" diyenleri "ABD var" diyenler takip ediyor.

ANAR'ın Kasım ayı araştırmasına göre, vatandaşlar İstanbul'daki terör olaylarının arkasında ilk olarak El-Kaide'yi ikinci olarak da ABD'yi görüyor. Bombalı saldırıların kime karşı yapıldığı konusunda ise iki görüş ön plana çıktı: "Türkiye'ye ve istikrara karşı" "ABD-İngiltere-İsrail ittifakına karşı". 3 Kasım seçimlerinde yüzde 34.2 oy alan AK Parti'nin oy oranı ANAR'ın araştırmasında yüzde 48.3 olarak yeraldı.

Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (ANAR) Kasım 2003 araştırması sonuçlandı. ANAR, Kasım ayı araştırmasının Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun, Diyarbakır ve Trabzon il merkezlerinde toplam 2008 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirildiğini ve görüşmelerin 29-30 Kasım 2003 tarihleri arasında yapıldığını açıkladı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul'daki terör olayları yüzde 85.9 oranıyla Kasım ayının en önemli olayı olarak geçti. "İstanbul'daki bombalı terör olaylarının kime karşı yapıldığını düşünüyorsunuz?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 43.8'i "Türkiye'ye ve istikrara karşı", yüzde 41.4'ü "ABD-İngiltere-İsrail ittifakına karşı", yüzde 7.1'i "AK Parti Hükümeti'ne karşı" cevabını verdi.

Birinci El-Kaide, ikinci ABD

"İstanbul'daki bombalı terör olaylarının arkasında hangi güçlerin olduğunu" yönündeki soruda ise en yüksek cevap oranı El-Kaide oldu. Vatandaşların yüzde 30'u saldırıların arkasında El-Kaide olduğunu düşünürken, yüzde 13.1'i ABD'nin yüzde 7.7'si dış güçlerin, yüzde 6.8'i İsrail'in, yüzde 4.7'si Hizbullah'ın olduğuna inanıyor.

ANAR'ın araştırmasına göre, vatandaşların yüzde 25.7'si terör eylemlerinin amacının "düzeni bozmak" olduğuna inanıyor. Bu konudaki soruya, sırasıyla şu cevaplar verildi: Türkiye'ye gözdağı vermek (10,9), Türkiye üzerinde oynanan oyunlar (10,5), Ekonomik nedenler (8,2).

UEFA kararı çifte standart

Araştırmada UEFA'nın Galatasaray ve Beşiktaş maçlarını Avrupa'da tarafsız bir sahada oynatması kararını ise vatandaşların yüzde 40.4'ü "Avrupa'nın bir çifte standart örneğidir", yüzde 33.1'i "Teröre verilmiş bir destektir", yüzde 17.7'si, "Tamamen siyasi bir karardır" yüzde 8.7'si "Şartların gereği olarak alınan doğru bir karardır" şeklinde değerlendirdi.

AK Parti oyları yüzde 48

ANAR'ın Kasım ayı araştırmasına göre, 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana oylarını artıran tek parti AK Parti oldu. 3 Kasım seçimlerinde yüzde 34.2 oy alan AK Parti'nin oy oranı ANAR'ın araştırmasında yüzde 48.3 olarak yeraldı.

ANAR'ın anketinde bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz sorusuna sırasıyla şu cevaplar verildi: Yüzde 36 AK Parti, yüzde 12,3 CHP, yüzde 5.5 Genç Parti, yüzde 5.1 MHP, yüzde 5 DYP, yüzde 4.5 DEHAP, yüzde 1,3 ANAP, yüzde 1.3 SP, yüzde 5,6 diğer partiler, yüzde 16.2 kararsız, yüzde 9.4 hiçbiri. Kararsızlar ve hiçbiri diyenler partilere göre dağıtıldığında ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 48.3, CHP'nin oy oranı yüzde 16.5 oldu.

Halk yerel seçimde kararsız

ANAR'ın anketinde 28 Mart 2004'de yapılacak yerel seçimlere ilişkin soru da yeraldı. "Belediye başkanlığı seçiminde ilinizde hangi partiye oy vermeyi düşünüyorsunuz" sorusuna vatandaşların yüzde 33.9'u AK Parti, yüzde 14.1'i CHP, yüzde 4.1'i MHP ve yüzde 4.1'i DEHAP, yüzde 3.6'sı Genç Parti, yüzde 3.4'ü DYP, yüzde 1.3'ü ANAP cevabını verdi. Araştırmaya kararsızların oranı ise yüzde 23,6 olarak yansıdı.



4 Aralık 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED