AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A
Gül: Avrupa ülkeleri İran kadar olamadı

Dışişleri Bakanı Gül, İstanbul'daki terör saldırılarından sonra Avrupa ülkelerinin iyi bir dayanışma sınavı veremediğini belirtirken, Suriye ve İran'dan destek gördüklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İstanbul'daki terör saldırılarından sonra Avrupa ülkelerinin iyi bir dayanışma sınavı veremediğini belirtirken Suriye ve İran'dan destek gördüklerini söyledi.

Gül, NTV'ye verdiği demeçte, İstanbul'daki terör saldırılarından sonra özellikle Avrupa ülkelerinin iyi bir dayanışma sınavı veremediğini belirterek, Avrupalı muhataplarıyla yaptığı temaslarda, "Bu tür bir olay kendi başlarına geldiğinde işbirliği için herkesin iki kez düşüneceğini söylediğini" anlattı.

İran ve Suriye'nin gösterdiği işbirliğini öven Gül, "Gerek İran gerek Suriye terör konusunda geçen sürede Türkiye'yle işbirliği içindeler; bunun sağlıklı bir şekilde devam etmesini ümit ediyoruz. Şu anda komşularımız Türkiye ile daha önceki yıllarda göstermediği işbirliğini gösteriyorlar" dedi.

Gül, Başbakan Erdoğan ile birlikte katılacakları AB zirvesinde, terörle mücadelede işbirliğinin sözde kalmaması "Senin teröristin benim teröristim ayrımının yapılmaması" mesajını vereceklerini kaydetti.

Yurt dışında takip sürüyor

Dışişleri Bakanı Gül, operasyonların gizliliğine dikkat çekerken, saldırılarla ilgili bazı önemli isimlerin yurtdışında olduğunu açıkladı. Gül, "Doğrusu bu tip şeylerin gizli kalması gerektiğini söyledim. Ona da inanıyorum bu tip şeylerin ne kadar gizliliği sağlanırsa o kadar başırılı olunur. Çünkü, hala takip ediliyor, takipler devam ediyor. Hala arananlar var, bulunması gerekenler var. Türkiye'nin dışına gitmiş önemli isimler var, o bakımdan bu işlerin gizli kalması belli bir süre için önemli" dedi.

Gül, dün ayrıca NATO toplantısı için Brüksel'e giderken de gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül, "hala takipte olan insanlar söz konusu olduğunda, kim olursa olsun, emniyet, jandarma ya da istihbarat teşkilatı, gizliliğe çok dikkat edilmesi gerektiğini" yeniden vurguladı.

Afganistan'a asker gitmiyor

Afganistan'a asker gönderileceğine ilişkin haberlerin anımsatılması üzerine Gül, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Gül, "Irak'a asker göndermeye ilişkin hükümetimizin Meclis'ten aldığı yetki kullanılmayacaktır. 'Bu orada kullanılmayacak, belki Afganistan'a asker gönderilecek' gibi bir intiba görüyoruz. Bu doğru değil. Afganistan'a herhangi bir asker gönderilmesi durumu söz konusu değildir" dedi.

Bakan Gül, ABD'nin Türkiye'ye sağladığı 8,5 milyar dolarlık kredide bulunduğu belirtilen Irak'ın kuzeyine asker göndermeme şartının kaldırılması için Türkiye'nin girişimde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de, bu kredide kuzey Irak şartı diye bir şeyin söz konusu olmadığını bildirdi. Gül, "Çünkü o şartın geçersizliği açıktır. TSK'nın orada gücü var. Bunu herkes biliyor" dedi.

Verheugen'e sert tepki

Bakan Gül, AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen'in "Denktaş'ın arkasından Kıbrıs için kararlar alınıyor" yönündeki açıkamalarına da tepki gösterdi. Verheugen'in özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ilişkin sözlerinin kabul edilemez olduğunu belirten Gül, Kıbrıs'ın Türkiye'nin AB'ye girişi için bir ön koşul olmadığını hatırlattı. Gül, "KKTC, gerek AGİT, gerekse Avrupa Konseyi'ni seçimlere izlemeye davet etmiştir. Şu anda KKTC'de müzakereci kişi de Denktaş'tır" dedi.

34 ülke bizi destekledi

Gül, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi'nin Loizidu davasıyla ilgili kabul ettiği kararda, 34 ülkenin Türkiye'nin yanında yer almasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Gül, uzun yıllar süren bu konuda iki ülkenin çok ısrarlı bir şekilde bir uzlaşının çıkmasına mani olmak için gayret sarfettiğini, son dakikaya kadar bu iki ülkenin bu yönde uğraştıklarını kaydetti. Gül, "Sevindirici olan şey şudur: 34 ülke Türkiye'nin yanında yer almış oldu, iki ülke yalnız kalmış oldu" dedi.



4 Aralık 2003
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED