AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ
Ücretsiz İzinlere İlişkin Emeklilik Borçlanması

Daha önce iki kez (birer yıl) doğum sonrası, bir kez de 6 ay mazeret beyan etmek suretiyle ücretsiz izin kullandım. Bu sürelerdeki emekli borçlanmamı takip eden 3 ay içerisinde ödeyemedim. Buna ilişkin kesenekleri şimdi ödeyebilir miyim?

Ücretsiz izne ait kesenek ve karşılıkların daha önce aylıksız iznin dönüşünden itibaren üç ay içerisinde ödemesi gerekiyordu. Ancak bu düzenleme 25/6/2003 tarihli ve 4905 sayılı Kanunun 3'üncü maddesi ile değiştirilmiştir. Bu Kanun ile konuyu düzenleyen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun Ek 72'nci maddesi şu şekildedir değiştirilmiştir: "Personel mevzuatına göre aylıksız izinli sayılanlardan aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıklarını istekleri halinde her ay veya 102'nci maddede yazılı süreler içinde başvurmaları ve başvuru tarihindeki katsayılar ve emekli keseneğine esas aylığın hesabına ait diğer unsurlar ile kesenek ve karşılık oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak kesenek ve karşılıklarını aynı süreler içinde defaten ödemeleri halinde aylıksız geçen izin süreleri emeklilik yönünden eski derecelerinde değerlendirilir". Bu hükmün yollama yaptığı 102'nci madde de ise konuyla ilgili olarak;

"... Ancak;

a) İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce,

b) Kurumlarınca re'sen (Malüllük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olanlarla ölenlerin, görevleri ile ilgilerinin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde,

Kendileri veya dul yetimleri tarafından Sandığa ödenmiş olması şarttır..." hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler gereğince, aylıksız izinli olarak geçen sürelere ilişkin kesenek ve karşılıkları; en geç isteğinizle emekliye ayrılacak olmanız halinde bu paraları istek tarihlerinden en az 6 ay önce veya kurumunuzca re'sen (Malüllük, yaş haddi dahil) emekliye ayrılacak olmanız halinde ise görevinizle ilginizin kesildiği tarihlerden itibaren en geç 6 ay içinde, kendiniz veya dul yetimleriniz tarafından Sandığa ödenebilmektedir.

Bir Kısım Denetim Elemanlarının Ek Göstergelerinin Yükseltilmek İstenmesi

Hükümet tarafından TBMM'ye sevk edilen "Bankalar Kanunu İle Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı"na Adalet Komisyonunda, milletvekillerinin verdiği önerge ile önemli eklemeler yapılmıştı. Komisyonda yapılan madde değişiklikleri ile sadece Maliye Müfettişleri ve Başbakanlık Müfettişlerinin ek göstergeleri, birinci sınıfa ayrılmış Sayıştay meslek mensuplarına uygulanmakta olan ek göstergeler düzeyine çıkarılmak istenmiştir. Ancak, bu düzenleme Memurlar.NET'te yayımlanan haber ve diğer denetim elemanlarının tepkileri üzerine TBMM Genel Kurulunda, Ak Parti milletvekillerinin verdiği önergelerle Kanun tasarı metninden çıkarılmıştır. Umarız, bu konudaki hassasiyet sürdürülerek, sadece bir kısım kamu personelinin değil aynı işi yapan ama farklı kurumlarda olmalarından dolayı farklı ücretler alan tüm kamu personelinin özlük haklarında gerçek anlamda bir düzenleme yapılır ve kurumlar arasında varolan ücret adaletsizlikleri giderilir.

KPSS Yerleştirmelerindeki Cinsiyet Ayrımcılığı

Bir hafta önce, ÖSYM tarafından yapılacak KPSS yerleştirmelerindeki hukuki yetersizlikleri (Bölüm sınırlamları, askerlik şartı, ikinci kez yerleşme ve cinsiyet ayrımcılığı) Memurlar.NET sitesinde manşet haber dizisi olarak yayınlamış ve ziyaretçiler Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e bir dilekçe göndermeye davet etmişti. Bazı gazete köşe yazarlarının da katkısı ile bu sorunlardan birisi olan cinsiyet ayrımcılığı sorunu çözümlenmiştir. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sayın Şahin yaptığı açıklamada; Anayasanın ve yasaların cinsiyet ayrımına izin vermediğini ve "cinsiyet ayrımcılığı koşulu nedeniyle başvuramayan kadın adayların, tercih formunu en geç 19 Aralık 2003 Cuma günü saat 17.30'a kadar, 'Karyağdı Sokak No:28 Aşağı Ayrancı-Ankara' adresindeki ÖSYM Ankara Bürosu'na veya Bilkent'teki ÖSYM Danışma Bürosu'na elden teslim etmeleri ya da tercih formlarını belirtilen tarihe kadar ÖSYM-SHB Müdürlüğü 06538 Bilkent/Ankara adresine posta ile göndermeleri halinde atama işleminde değerlendirilme imkanı tanınacağını" belirtmiştir. Umuyoruz ki, askerlik şartından dolayı farklı bir açıdan yine "cinsiyet ayrımcılığına" tabi tutulan erkek adayların konu ile ilgili mağduriyetleri ve diğer hukuksuzluklar da bir an önce giderilir.


Hazırlayan: Ahmet Ünlü
(memurlar.net editörü)

Faks: (0312) 472 68 80

13 Aralık 2003
Cumartesi
 
HAZIRLAYAN: Ahmet Ünlü


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED